15.12.16

11+1 συμβουλές για την οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους

Διαβάστε τις συμβουλές 
 
Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους και άσχημες καιρικές συνθήκες κρύβει πολλές παγίδες γι’ αυτό και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση και απόλυτα συγκεντρωμένοι.
Για τη δική μας ασφάλεια ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων, θα ήταν καλό:
 1. Προτού εκκινήσουμε το όχημά μας να βεβαιωθούμε ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα.
 1. Να ανάψουμε τα φώτα πορείας των οχημάτων μας, ώστε να είμαστε ευδιάκριτοι και να οδηγούμε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.
 1. Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών. Η χρήση του συστήματος κλιματισμού – αέρα, βοηθά στον καθάρισμα των τζαμιών και την καλύτερη ορατότητα του οδηγού.
 1. Προτού βγούμε στο δρόμο να ελέγχουμε τα ελαστικά του οχήματός μας. Πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος πέλματος, όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.
 1. Να έχουμε κατά νου ότι η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου και ότι οι δρόμοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ολισθηροί.
 1. Σε άσχημες καιρικές συνθήκες πρέπει να κρατούμε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και να οδηγούμε με χαμηλές ταχύτητες. Η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.
 1. Η προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου του οχήματος – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Επίσης πρέπει να ελέγξουμε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα του οχήματος, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά. Όταν ξεκινούμε ένα ταξίδι σε βροχή, τα παπούτσια μας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Μπορούμε να τρίψουμε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλουμε μπροστά τον κινητήρα.
 1. Στη βροχή το προσπέρασμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου.
 1. Μην προσπαθήσετε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται, εάν δεν μπορείτε να έχετε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι.
 1. Σε μέρη όπου έχει «μαζευτεί» μεγάλη ποσότητα νερού κινηθείτε πολύ σιγά και θυμηθείτε, ότι όσο περισσότερο νερό σηκώσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα σας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να βραχούν τα ηλεκτρικά τμήματα του κινητήρα.
 1. Όταν κινείστε σε κατοικημένες περιοχές, προσοχή στους πεζούς που κινούνται σε πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε στάση λεωφορείων, προς αποφυγήν ανεπιθύμητων καταστάσεων (βρέξιμό τους).
11+1. Πριν από κάθε διακίνηση σας ενημερωθείτε για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο, μέσα από την ιστοσελίδα και την εφαρμογή της Αστυνομίας για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές ταμπλέτες, καθώς και μέσω των λογαριασμών της σε facebook και twitter.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου