3.12.16

«Διωγμός» για εκατομμύρια φορολογούμενους - Στο στόχαστρο μπαίνουν 1,2 εκατ. ΑΦΜ



Σε... απηνή διωγμό εκατομμυρίων φορολογούμενων, προχωρά η Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η εφορία προχωρά στην ψηφιοποίηση των στοιχείων των τραπεζικών καταθέσεων για 1.207.047 φορολογούμενους, οι οποίοι θα βρεθούν υπό έλεγχο, με άμεσο στόχο να εξετασθεί εάν κάποιοι εξ αυτών είναι φοροφυγάδες.

Όπως αναφέρει  δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ένας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Στα ηλεκτρονικά στοιχεία περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για το διάστημα 2002-2014, ενώ δεν πρόκειται για... τυχαίες περιπτώσεις καθώς πρόκειται για «ονόματα» φορολογουμένων που προήλθαν από την «ένωση» αρκετών καταλόγων ή λιστών που έχουν στην κατοχή τους είτε ο ΣΔΟΕ είτε η ΓΓΔΕ (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς κτλ.).
Σαφώς δεν είναι και τα 1,2 εκατ. υπό εξέταση πολίτες φοροφυγάδες, με τους αρμόδιους ελεγκτές (περισσότεροι από 150) να εξετάζουν λεπτομερώς όλες τις υποθέσεις, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα τους «φάει» πολύ χρόνο, καθώς γίνεται μέσω ενός νέου λογισμικού, που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» η αξιοποίηση όλων αυτών των δεδομένων προκειμένου να αποκαλυφθούν φοροφυγάδες αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος πέραν του σύγχρονου λογισμικού θα λάβει την κατάλληλη βοήθεια και από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο ύστερα από ενάμισι έτος κυοφορίας φαίνεται πως βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής.
Μόλις ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο η ΓΓΔΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει... αλληλογραφία με τα 1,2 εκατ. φορολογουμένων, αποστέλλοντας επιστολές σε αυτούς για τους οποίους θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου