11.12.16

Ομογενής από τη Μεσσηνία «έφυγε» και άφησε 1,3 εκατ. δολάρια για να μη σβήσει η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία

Ο ομογενής Αναστάσιος Βασιλογιάννης από το χωριό Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας πέθανε μόνος, το 2011 σε ίδρυμα για υπερήλικες. Λάτρευε την ελληνομάθεια και κληροδότησε όλη του την περιουσία ύψους 1.300.000 δολλάρια, στο Πανεπιστήμιο La Trobe, για να μην χαθεί η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία.
Σε Συνέδριο της Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών, που ολοκληρώθηκε στη Μελβούρνη, την προηγούμενη εβδομάδα μαθεύτηκαν λίγα πράγματα για τον μέγα ευεργέτη.

Όπως είπε ο ανιψιός του Νίκος Βασιλογιαννακόπουλος, ο θείος του γεννήθηκε στην Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας και έφθασε στην Αυστραλία σε ηλικία 26 ετών προς τα τέλη της δεκαετίας του '50.
Στην Αυστραλία εργάστηκε στα ταχυδρομεία. Δεν έκανε οικογένεια και αφιέρωσε τη ζωή του στο διάβασμα ελληνικών βιβλίων. Πέθανε μόνος του, σε ίδρυμα για ηλικιωμένους της Brotherhood of St. Laurence, σε ηλικία 81 ετών, το Νοέμβριο του 2011.
Στην έναρξη του Συνεδρίου βραβεύτηκαν τρεις κορυφαίοι φοιτητές του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, με ένα ποσόν προερχόμενο από τους τόκους του κεφαλαίου που άφησε με το κληροδότημά του.
Το 13ο Διετές Συνέδριο της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας οργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας, 168 Lonsdale Street, Melbourne, και διήρκεσε μέχρι  την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016.
Το Συνέδριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες προσέλκυσης του ενδιαφέροντος εκ μέρους φοιτητών και ερευνητών από τον αυστραλιανό χώρο, ώστε να ενισχύσει το μέλλον των Ελληνικών Σπουδών στα αυστραλιανά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από όλη την Αυστραλία και το εξωτερικό, με θέματα που αφορούν τους τομείς κυρίως της λογοτεχνίας, της εκπαίδευσης, της μετανάστευσης, της ταυτότητας, κ.λπ.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου