2.12.16

Γελάει ο Χαρδούβελης: Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με το 2014, συν 9 δισ. ευρώ σκληρών μέτρων

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο ίδιο σημείο με το 2014, όμως έχει κληθεί να λάβει σκληρά μέτρα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για τα 500 εκατομμύρια σχεδιάζονταν τότε, δήλωσε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Τόνισε πως η διαφορά του σήμερα με το 2014 είναι ότι τότε η οικονομία είχε αρχίσει ήδη να ανακάμπτει, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πολύ χαμηλότεροι, οι επενδύσεις έρχονταν, οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν αρχίσει και τα «κόκκινα» δάνεια ήταν σαφώς λιγότερα.

Ο κ. Χαρδούβελης προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων για το 2018, λόγω του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ανέφικτο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, βλέποντας ως δυνατό στόχο το 1,5%.

Όπως εκτίμησε, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για συμπληρωματικά μέτρα περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κενό των δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το Ταμείο δεν θα ήθελε να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά θα μείνει καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν τη συμμετοχή του είναι μέλη του διοικητικού συμβούλιου του.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου