12.12.16

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - «Αριστοτέλης - 2400 χρόνια από τη γέννησή του»

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 5-9μμ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Αριστοτέλης - 2400 χρόνια από τη γέννησή του». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. 
Ύστερα από σύντομους χαιρετισμούς που επαίνεσαν την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και υπογράμμισαν τη σημασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην συνεργασία του με τοπικούς φορείς και την ευρύτερη διεθνή ερευνητική του δραστηριότητα,  η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας κα Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας. Αντικείμενό της η Ποιητική του Αριστοτέλη και η θεματική της, που αποτέλεσε βάση της λογοτεχνικής έρευνας ανά τους αιώνες.  Ο κ. Παναγιώτης Νιάρχος, Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε αμέσως μετά για τα ηθικά και θεολογικά ζητήματα της εξερεύνησης του διαστήματος από την εποχή του Αριστοτέλη ως τις μέρες μας. Η ομιλία του κ. Θεοδοσίου, καθηγητού της Φιλοσοφίας της Ιστορίας της Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναζήτησε τη σχέση των θετικών επιστημών με την φιλοσοφία και τον Αριστοτέλη. Ο κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για την επιστημολογική θεωρία και το ζήτημα της αλήθειας κατά τον Αριστοτέλη.
Στο β’ μέρος της ημερίδας, ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου
Αθηνών ασχολήθηκε με την περί ψυχής θεωρία του Αριστοτέλη.  Ο κ. Παναγιώτης Βασάλος, Απόφοιτος του ΔΔΠΜΣ «Ηθική Φιλοσοφία» παρουσίασε τις εκφάνσεις της έννοιας της ευδαιμονίας στον Αριστοτέλη. 
 Η προτελευταία ομιλία της βραδιάς από την κα Ελένη Βολονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε θέμα της τους κοινούς ρητορικούς τόπους για τον ρόλο του συμβούλου-πολιτικού, ανάμεσα στη συμβουλευτική ρητορεία του 4ου π.Χ. αι., όπως εκπροσωπείται από τον Δημοσθένη και τις θεωρητικές προσεγγίσεις που προβάλλονται στη Ρητορική του Αριστοτέλη. Την φιλοσοφική βραδιά έκλεισε με την ομιλία του η φιλολογική μελέτη του κ. Βασίλειου Κωνσταντινόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας για τις απόψεις του Αριστοτέλη σχετικά με τη γλώσσα και το λογοτεχνικό ύφος, κάνοντας μια αναδρομή στη γένεση και εξέλιξη της ρητορικής τέχνης και των θεωριών από την εποχή του Κόρακα μέχρι την εποχή του Αριστοτέλη. Ακολούθησε σύντομη συζήτηση με ερωτήσεις και καταληκτικά σχόλια από τους συντονιστές.
Το Τμήμα Φιλολογίας ευχαριστεί όλους τους ομιλητές  για τις πολύ ενδιαφέρουσες και πολύπλευρες ομιλίες τους, την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, καθώς και όλους τους ακροατές για την συμμετοχή και παρακολούθηση της Ημερίδας. Οι διοργανωτές εκφράζουν θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην ομαλή και ευχάριστη διεκπεραίωση της ημερίδας, την Ταβέρνα Κουκούτση για το catering, το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις για τις αφίσες και τα προγράμματα, τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που βοήθησαν στις εγγραφές και τη διανομή βεβαιώσεων και σημειώσεων, καθώς και την κα Δώρα Κούρκουλου για τον συντονισμό του έργου των φοιτητών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου