5.12.16

Απιστία: 7 βήματα για να εξακριβώσεις αν σε απατά

Βλέπεις τη συμπεριφορά του να έχει αλλάξει, ακούς ψίθυρους από τρίτους, ασχολείται περισσότερο με το προφίλ του στο Facebook... 

Ναι, όλα αυτά μπορεί να είναι μια «φάση» που περνάει ο σύντροφος του αλλά μπορεί να είναι και σημάδια ότι σε απατάει!


Η εξακρίβωση της απιστίας δεν αποτελεί φυσικά Επιστήμη, ωστόσο οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και άλλοι ειδικοί που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν καταλήξει σε ορισμένες στρατηγικές που βοηθούν να διαπιστωθεί με σχετική βεβαιότητα η ερωτική παρασπονδία και το ψέμα.
1. Ρώτα έναν τρίτο:
Στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά πρωτότυπου πειράματος, ζητήθηκε από ζευγάρια να κάνουν το εξής: Ο ένας έπρεπε να ζωγραφίσει κάτι με τα μάτια δεμένα και ο άλλος έπρεπε να του δώσει οδηγίες τι να ζωγραφίσει. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από μια ομάδα αγνώστων να δουν σε βίντεο τα ζευγάρια και από τη συμπεριφορά τους μπορούσαν να καταλάβουν με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας εάν κάποιος από τους δύο συντρόφους σε κάθε ζευγάρι είχε απατήσει. Φαίνεται λοιπόν πως κάποιος τρίτος, όπως ένας φίλος ή ένας κοντινός συγγενής, είναι σε θέση να «ψυχολογήσει» μια ύποπτη συμπεριφορά.
2. Σκέψου το καλά:
Το 2013, ομάδα ψυχολόγων ζήτησε από φοιτητές να κρίνουν εάν οι μάρτυρες σε ένα δικαστήριο είχαν πει αλήθεια ή ψέματα. Όσοι φοιτητές είχαν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο να σκεφτούν, αποδείχθηκαν πιο σωστοί κριτές. Όταν παίρνουμε το χρόνο μας για να επεξεργαστούμε τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου υποσυνείδητα, μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια από την απάτη με μεγαλύτερη ευκολία.
3. Άκου καλά τι λέξεις χρησιμοποιεί:
Μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist υπέδειξε ότι οι ψεύτες χρησιμοποιούν πιο συχνά το πρώτο πρόσωπο (π.χ. εγώ, εμένα), λέξεις που σχετίζονται με τη νοητική επεξεργασία (π.χ. σκέφτομαι, συνειδητοποιώ) και το αλλά ή το εκτός. Επίσης, είχαν την τάση να χρησιμοποιούν λέξεις που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα (π.χ. μισώ, θυμός, εχθρός) και ρήματα κίνησης (π.χ. περπατώ, κινούμαι).
4. Πρόσεξε τον τόνο της φωνής:
Καναδοί ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να ακούσουν ηχογραφημένες φωνές και να αξιολογήσουν πόσο ελκυστική είναι κάθε φωνή αλλά και πόσο πιθανό πίστευαν ότι είναι το εν λόγω άτομο να απατήσει τον/την σύντροφό του. Οι γυναίκες συμμετέχουσες είπαν σε αρκετές περιπτώσεις ότι οι άντρες με βαθιά φωνή ήταν πιθανό να απατήσουν τη σύντροφό τους. Οι άντρες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συνήθως πιο βαθιά φωνή και τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχετιστεί με την απιστία.
5. Παρατήρησε πόσο ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα:
Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι η έντονη ενασχόληση με δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter συνδέεται με τις αυξημένες πιθανότητες να ξεσπάσουν μεταξύ του ζευγαριού τσακωμοί λόγω αυτής της δραστηριότητας και σε δεύτερο επίπεδο να προκύψει αργότερα απιστία, χωρισμός ή και διαζύγιο.
6. Μην αγνοήσεις ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά:
Εάν είστε μαζί αρκετό καιρό, μάλλον ξέρεις πώς συμπεριφέρεται κανονικά. Οι ξαφνικές αλλαγές στη γλώσσα του σώματος, όπως εκφράσεις του προσώπου, είναι ένα κλασικό σημάδι που προκύπτει όταν κάποιος είναι νευρικός και νιώθει ότι πιέζεται, δηλαδή όταν λέει ψέματα.
7. Σιωπή, προσωπικές επιθέσεις, επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις:
Ένα παράδοξο σημάδι ότι κάποιος λέει ψέματα είναι η απόλυτη σιωπή. Η σιωπή είναι ενοχή, όπως συνηθίζουμε να λέμε... Αυτό συμβαίνει επειδή το αυτόνομο νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται στο στρες αποκόπτοντας πλήρως την παροχή σάλιου στη στοματική κοιλότητα. Επίσης, εάν κάποιος αρχίζει να φωνάζει και να βρίζει όταν τον ρωτούν κάτι ή επαναλαμβάνει κάθε ερώτηση πριν την απαντήσει, είναι πολύ πιθανό να λέει ψέματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου