28.12.16

Νόσος Πάρκινσον: Πώς να αποφύγετε τις συχνές και επικίνδυνες πτώσεις

 του Ηλιόπουλου Παναγιώτη*

Στη ν. Πάρκινσον οι διαταραχές της ισορροπίας, της στάσης, και της βάδισης δεν προκαλούν μόνο δυσκολία στη μετακίνηση αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις διαταραχές της όρασης (θολή όραση ή διπλωπία) και με την ορθοστατική υπόταση, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σημαντικά.
Κάποιες μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν οι πτώσεις πρόεκυψαν από την εμπειρία τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους και είναι οι εξής:
1. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο ο ασθενής να αισθάνεται οικεία, αποφεύγοντας νέες συνήθειες και αλλαγές στο σπίτι. Πρέπει να εξοικειωθεί με τα έπιπλα και τους χώρους,
ώστε κάθε σημείο να είναι εύκολα προσβάσιμο. Οι φροντιστές και τα μελή της οικογένειας θα πρέπει να αποφεύγουν να μετακινούν ή να προσθέτουν έπιπλα χωρίς να προειδοποιούν τον ασθενή. Συνεπώς πρέπει να καθαριστούν οι περιοχές που ο ασθενής περπατάει ώστε να μην σκοντάψει και να βρεθούν σημεία που να μπορεί να πιαστεί και να κρατηθεί αν παρουσιάσει αστάθεια. Καλό, επίσης, είναι να χρησιμοποιούνται ίδια υποδήματα ώστε να μη χρειάζεται ο ασθενής να προσαρμόζεται κάθε μέρα.
2. Απομακρύνετε τα χαλιά, οργανώστε καλύτερα τα καλώδια, τοποθετήστε μπάρες ή κουπαστές σε δύσκολα σημεία όπως σε διαδρόμους και γωνίες και προσθέστε φώτα νυκτός ώστε η βάδιση μέσα στο σπίτι το βράδυ να γίνει ευκολότερη.
3. Αποφύγετε τις πολλαπλές εργασίες καθώς περπατάτε και συγκεντρωθείτε στο βάδισμα σας.
Για κάποιους ασθενείς με ν. Πάρκινσον είναι επικίνδυνο να κάνουν πράγματα ταυτόχρονα με το περπάτημα όπως το να μιλούν στο κινητό ή να ψάχνουν την τσάντα τους, γιατί μπορεί να χάσουν εύκολα την ισορροπία τους.
4. Κάντε την μπανιερά σας ασφαλέστερη προσθέτοντας ειδικά λαστιχένια πατάκια στα μέρη που γλιστρούν και μπάρες ώστε να μπορείτε να πιαστείτε.
5. Μη βιάζεστε να σηκωθείτε όρθιοι. Αν αισθάνεστε ζάλη όταν σηκώνεστε, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τους τρόπους αντιμετώπισης της ορθοστατικής υπότασης.

Το σημαντικότερο από όλα είναι να μιλήσετε στον ιατρό σας για τον κίνδυνο να πέσετε. Μπορεί να σας προτείνει κάποιο βοήθημα όπως κάποια βακτηρία ή μπαστούνι ή να κάνει κάποια τροποποίηση στην αγωγή σας.



* Ηλιόπουλος Παναγιώτης
Νευρολόγος MD, MSc
Αριστομένους 52
Καλαμάτα
2721400305, 6946594643

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου