11.12.16

ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ !!! Πότε το Αλεξανδρινό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά!

Η καλύτερη θεραπεία φυσικά είναι η πρόληψη, και αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε στα μικρά παιδιά σας να μην…

Το Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ, Ποϊνσέτια, ή χριστολούλουδο είναι το δημοφιλέστερο φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων.

Προσοχή όμως, γιατί όσο όμορφα είναι, ενδέχεται να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα παιδιά καθώς το Αλεξανδρινό, όπως  και άλλα Χριστουγεννιάτικα φυτά, είναι συνήθως τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και με διακοσμητικές κορδέλες, πράγματα που το παιδί σας μπορεί να καταπιεί εύκολα.
Επίσης το Αλεξανδρινό, και κυρίως το εσωτερικό του λουλουδιού,  αν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει διάφορους δερματολογικούς ερεθισμούς ενώ η κατάποση του χυμού των λουλουδιών, προκαλεί ναυτία, διάρροια, εμετό και ερεθισμό.
Η καλύτερη θεραπεία φυσικά είναι η πρόληψη, και αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε στα μικρά παιδιά σας να μην δοκιμάζουν να φάνε φυτά ούτε να παίζουν με αυτά.
Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να  βγάλετε το Aλεξανδρινό στο μπαλκόνι για να αποφύγετε τόσο την καταστροφή του φυτού σας, όσο και πιθανές παρενέργειες, ενώ αν έχετε γάτα πρέπει να έχετε υπόψη ότι σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο Journal of Veterinary Emergency and Critical Care study, το επικίνδυνο φυτό είναι τα λίλιουμ. Ακόμη και μικρές ποσότητες αυτών μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα τις πρώτες 12 ώρες που πρέπει να σας θορυβήσουν είναι ο εμετός, ο λήθαργος και η αδυναμία ούρησης.
Και για την ιστορία, να σας πούμε ότι το έθιμο με το Αλεξανδρινό, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett ( εξ ου και η ονομασία) έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου