7.12.16

Εκαψαν ξανά τα Εξάρχεια εις μνήμην... Γρηγορόπουλου


Εκαψαν ξανά τα Εξάρχεια εις μνήμην... Γρηγορόπουλου

Σκηνικό «πολέμου» με μάχες μεταξύ αντιεξουσιαστών και ανδρών των ΜΑΤ βρισκόταν σε εξέλιξη, μέχρι αργά χθες το βράδυ, στα Εξάρχεια, με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα όταν η πορεία στην οποία συμμετείχαν διάφορες ομάδες αντιεξουσιαστών και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κατευθυνόταν, μέσω της οδού Εμμ. Μπενάκη, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για να αποτίσει φόρο τιμής. Ομάδα νεαρών, που είχε «ταμπουρωθεί» στα Εξάρχεια, έβαλε φωτιά σε δύο αυτοκίνητα στη συμβολή των οδών Εμμ. Μπενάκη και Σόλωνος μετατρέποντάς τα σε οδοφράγματα, ενώ άρχισε να επιτίθεται εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ εκτοξεύοντας πέτρες και μολότοφ.
Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στις οδούς Σολωμού και Στουρνάρη, όπου από το μεσημέρι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τις εισόδους του Πολυτεχνείου προκειμένου να αποφευχθεί ο «κλεφτοπόλεμος» με ορμητήριο το ιστορικό κτίριο. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, προσπαθώντας να περιορίσουν τους νεαρούς στην πλατεία Εξαρχείων. Νεαροί είχαν, μάλιστα, ανέβει σε ταράτσες πολυκατοικιών της περιοχής, σημαδεύοντας τους αστυνομικούς με λέιζερ εναντίον των οποίων εκτόξευαν μολότοφ, βεγγαλικά και κροτίδες.
Τα επεισόδια χθες στα Εξάρχεια είχαν προσχεδιαστεί και παρά την επιστράτευση περί των 3.000 αστυνομικών δεν αποφεύχθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν βαλίτσα με τις 149 μολότοφ η οποία βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στα Εξάρχεια, σε υπόγειο κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας επί της οδού Ναυάρχου Νοταρά 12 όταν περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για την έντονη μυρωδιά βενζίνης που αναδυόταν.
Εξάλλου, όπως καταγγέλουν κάτοικοι της περιοχής άγνωστοι άφησαν φυλλάδια σε παρμπριζ αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στα φυλλάδια αναγράφονταν μεταξύ άλλων ότι «αν η μικρή ιδιωτική φυλακή που λέγεται ΙΧ είναι αναγκαία για την επιβίωσή σας μέσα στη μητροπολιτική φυλακή του κεφαλαίου, σας υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα να την απομακρύνετε τη συγκεκριμένα ημέρα που η γειτονιά μας γίνεται στόχος στρατιωτικών επιθέσεων του κράτους».
Σημειώνεται ότι ένταση είχε σημειωθεί και νωρίτερα χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση της πορείας μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών, όταν ομάδα αγνώστων εκτόξευσε πέτρες και νεράτζια εναντίον αστυνομικών στο ύψος της Νομικής Σχολής. Επεισόδια σημειώθηκαν, επίσης, στο Ηράκλειο Κρήτης, έπειτα από την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Αποζημίωση
Εν τω μεταξύ, οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επικύρωσε την αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ προς την οικογένειά του. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε επιδικάσει αρχικώς αποζημίωση 900.000 ευρώ, ενώ το ποσό που διεκδικούσε η οικογένεια έφτανε τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Τελικώς, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκανε δεκτή την αίτηση της οικογένειας για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, επιδικάζοντας το συγκεκριμένο ποσό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου