26.12.16

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Μας βγάζουν το λάδι από τη ρύπανση τα Πυρηνελαιουργεία !

 ΘΕΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ  !!!

Μετέτρεψαν σε… Θριάσιο τον Μεσσηνιακό κάμπο !!!
 
 «Δεν μπορείς να ανοίξεις παράθυρο. Τις κουρτίνες τις κατέβασα προχθές, όλες μαύρες. Απλώνεις τα ρούχα και την επομένη έχουν μαυρίσει» δηλώνει αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής
Οι κάτοικοι του Μεσσηνιακού κάμπου  βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς πυκνό νέφος πνίγει την Καλαμάτα και πολλά χωριά.
Η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, τα οποία αυτή την περίοδο δουλεύουν με φουλ τις μηχανές, έχει μετατρέψει την περιοχή σε …..Θριάσιο πεδίο
Οπως αποτυπώνεται και στις σποραδικές μετρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια , η καρδιά του προβλήματος φαίνεται να είναι η κακή επεξεργασία των αποβλήτων.
Από το 2008, όταν άρχισαν να εντείνονται τα προβλήματα, η επίλυσή τους απαιτεί τολμηρές και καινοτόμες λύσεις, όπως λένε οι ειδικοί.
 Ολα όμως μοιάζουν να έχουν μπει στον «αυτόματο πιλότο».
Τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας ξεκίνησαν όταν, σε εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, έπρεπε τα ελαιοτριβεία να μπουν σε διφασική λειτουργία καθώς τα «λιόζουμα» των τριφασικών ελαιοτριβείων έχουν πολύ υψηλό ρυπαντικό οργανικό φορτίο.
Αν και η φυγοκέντρηση δύο φάσεων αποτελεί την καλύτερη λύση, κατά την εφαρμογή της παράγεται υψηλής υγρασίας απόβλητο (ελαιοπυρήνας), το οποίο δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα συμβατικά πυρηνελαιουργεία, όπου οδηγείται για την εξαγωγή του πυρηνελαίου.]
Με άλλα λόγια, η απόφαση της πολιτείας για μετατροπή των ελαιουργείων σε διφασικά δεν συνοδεύθηκε με τεχνολογική αναβάθμιση και των πυρηνελαιουργείων. Ετσι, το πρόβλημα διαχείρισης του ελαιοπυρήνα και των υγρών αποβλήτων (κατσίγαρος ή λιόζουμα) απλώς μετατοπίστηκε από τα ελαιουργεία στα πυρηνελαιουργεία.
Εκτός από την επιβάρυνση εδαφών και υδάτων, τα μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν από την αέρια ρύπανση.
Ειδικότερα στην περιοχή του Μελιγαλά - όπου λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σε πεδιάδα που περιβάλλεται από βουνά, δημιουργείται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής
Όπως προέκυψε από μετρήσεις , σε 32 ημέρες παρατηρήθηκαν 17 ημέρες υπερβάσεων, τη στιγμή που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν πρέπει να καταγράφονται υπερβάσεις της μέσης ανώτατης ημερήσιας τιμής (50 μg/m3) περισσότερες από 35 φορές τον χρόνο.
Σωματίδια, οσμές και αύξηση στις πνευμονοπάθειες
«Πάνω στο κεφάλι μας υπάρχει ένα κατάμαυρο “μανιτάρι” κατά την ελαιοκομική περίοδο, το οποίο εκτός από καπνό έχει και άσχημη μυρουδιά»
Εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια, έντονες είναι και οι οσμές που εκλύονται από τον συγκεντρωμένο ελαιοπυρήνα και την καύση του. Ο ελαιοπυρήνας δεν πρέπει να παραμένει σε υπαίθριες εγκαταστάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλά σε κλειστούς χώρους, με κατάλληλο εξαερισμό και φίλτρα.
Σήμερα στον Νομό Μεσσηνίας λειτουργούν περί τα 285 ελαιοτριβεία, από τα οποία τα 88 είναι διφασικά. Τα απόβλητά τους οδηγούνται στα πέντε πυρηνελαιουργεία.
 Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι για κάθε τόνο ελαιολάδου που παράγεται από ελαιοτριβείο τριφασικής λειτουργίας προκύπτουν 2,5 τόνοι ελαιοπυρήνα και πέντε τόνοι φυτικά υγρά.
Αντιστοίχως, για κάθε παραγόμενο τόνο ελαιολάδου από διφασικής λειτουργίας ελαιοτριβεία παράγονται πέντε τόνοι ελαιοπυρήνα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου