2.12.16

Αίμα από την μύτη: Πώς σταματάει. Τα λάθη που κάνετε χωρίς να το ξέρετε

Οι ρινορραγίες (αιμορραγίες από την μύτη) είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας τις ζεστές μέρες, ή στην ξηρασία και την παγωνιά στην ατμόσφαιρα τις κρύες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι συνθήκες ξηραίνουν τις ρινικές μεμβράνες με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να “ανοίξει η μύτη” σας.
Αν εσείς ή κάποιο δικό σας άτομο βγάλει αίμα από την μύτη, τότε πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα για να σταματήσετε την αιμορραγία:
Γύρετε προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Σκοπός είναι να αφήσετε το αίμα να στραγγίξει γρήγορα και να μην συσσωρευθεί στο πίσω μέρος της ρινικής οδού ή του λαιμού, όπου και θα ξεραθεί και να δημιουργήσει περαιτέρω δυσφορία. Επίσης το αίμα θα μπορούσε να περάσει στην τραχεία προκαλώντας κλείσιμο των αεραγωγών, ή να πάει στο στομάχι. Αν το αίμα πάει στο έντερο μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους αδένες του στομάχου και να προκαλέσει στον ασθενή ξαφνικό εμετό.
Με δύο δάχτυλα πιέστε την μύτη σας ακριβώς κάτω από το κόκκαλο στο ύψος των ματιών. Μην κλείσετε τα ρουθούνια σας. Τα δάχτυλά σας θα πρέπει να ακουμπάνε και το οστό και τον μαλακό ιστό. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει ροή αίματος, ρυθμίσετε το πόσο δυνατά πιάνετε την μύτη σας. Δεν πρέπει να υπάρχει εμφανής αιμορραγία, ενώ κρατάτε τη μύτη.
Να είστε υπομονετικοί, καθώς το να σταματήσει η ροή του αίματος μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την ρινική μεμβράνη θα πιεστούν επάνω στην οστεώδη “γέφυρα” (το σκληρό τμήμα της μύτης) για να επιβραδυνθεί η ροή του αίματος και να δημιουργηθεί ένας θρόμβος.
Κρατήστε τη μύτη σας για τουλάχιστον 5 λεπτά. Μην την αφήσετε καθόλου σε αυτό το διάστημα, αφού, αν το κάνετε, θα ξαναρχίσει η ροή του αίματος χωρίς να έχει πήξε όσο χρειάζεται.
Μετά από 5 λεπτά, αφήστε την πίεση για να δείτε αν έχει σταματήσει η αιμορραγία. Αν όχι, τσιμπήστε για 10 λεπτά αυτή τη φορά. Επαναλάβετε για άλλα 10 λεπτά αν είναι απαραίτητο.
Η τοποθέτηση πάγου ή μιας κρύας κομπρέσας πάνω από τη γέφυρα της μύτης θα προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων και θα βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία.
Αφού ελεγχθεί η αιμορραγία, μην φυσήξετε την μύτη σας. Αν το κάνετε, θα απελευθερώσετε τους θρόμβους και θα έχετε και πάλι αιμορραγία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου