20.12.16

Δημήτρης Οικονομάκος - Προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας και δήθεν μειώσεις τελών !

Όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό του 2016 είχαμε υποστηρίξει ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό αντιλαϊκό, φορομπηχτικό και πλασματικό.
 Η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2016 μας δικαίωσε πλήρως. 
Τα έσοδα από δημοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα- το πρώτο εννιάμηνο του 2016- υπερέβησαν του στόχου κατά 1,5 εκατομμύριο, όταν τα εισοδήματα των εργαζομένων τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση και η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 30%.
Αντίθετα οι επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση μειώθηκαν δραματικά.
Οι επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες υστερούν κατά 1.306.081€ μειωμένες κατά 6                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  %. Οι δε επιχορηγήσεις για επενδύσεις υστερούν κατά 1.070.612€ μειωμένες κατά 30% μετα την αντίστοιχη περσινή μείωση κατά 80%. Είναι φανερό ότι είχαμε ένα φορομπηχτικό και  πλασματικό προϋπολογισμό.
Στην ίδια κατεύθυνση έχει διαμορφωθεί και ο προϋπολογισμός του 2017.Ο προϋπολογισμός του  Δήμου Καλαμάτας για το 2017 είναι 56.406.000€ όταν του 2014 ήταν 80 εκ. Στον προϋπολογισμό και του 2017 η αναλογία   από το κρατικούς πόρους είναι 30% και 70% από φόρους, πρόστιμα, δωρεές , ακίνητη περιουσία και δημοτικά τέλη.                     
Στο προϋπολογισμό υπολογίζονται ως έσοδα, ποσά για τα οποία ο δήμος απλά διαμεσολαβεί για να τα αποδώσει στους δικαιούχους, όπως τα προνοιακά επιδόματα, οι δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, εισπράξεις που κάνει υπέρ του Δημοσίου (16 εκ), καθώς και οφειλές προηγούμενων οικονομικών ετών που γνωρίζει ότι δεν θα εισπράξει (13εκ).
Αν αφαιρέσουμε από το προϋπολογισμό 29.000.000 € ο πραγματικός προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας είναι 27.000.000
Οι κυβερνήσεις από το 2010 έχουν κατ΄ εξακολούθηση μειώσει πάνω από 62% την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα «ίδια έσοδα» να ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό της χρηματοδότησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη κρίσιμες υπηρεσίες για τα λαϊκά νοικοκυριά συρρικνώνονται, παραδίνονται στην ανταποδοτικότητα και τους ιδιώτες.
Η σημερινή κυβέρνηση μειώνει την επιχορήγηση κατά 10% και την ίδια ώρα φέρνει νέα μέτρα, νέα χαράτσια, κόβει μισθούς και συντάξεις, ξεπλένει τους Νεοναζί της χρυσής Αυγής με τα ταξιδάκια στο Καστελόριζο και ολοκληρώνει την βρώμικη δουλειά των προηγούμενων, κάτι για το οποίο άλλωστε ήρθε. 
Ξεδιάντροπα επιτάσσει να στραφούν στο τραπεζικό δανεισμό και να εντείνουν την φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους! Γι΄αυτό τα επόμενα χρόνια οι υποχρεώσεις του Δήμου για τόκους και χρεολύσια θα αυξηθούν.
Αναγκάζουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες:
Σε ακόμη πιο δραματική για τη λειτουργία τους μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που με βάση τα αιματηρά - πρωτογενή πλεονάσματα, για τα έτη 2017 και 2018 κατακρημνίζεται τουλάχιστον κατά 23%.
Στην ένταση της φοροεπιδρομής σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών - εργατικών νοικοκυριών.
Τη συρρίκνωση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων. Το σύνολο σχεδόν των έργων γίνονται από εργολαβίες αμφιβόλου ποιότητας πολλές φορές. Απαγορεύει και αυτή τις προσλήψεις με συνέπεια να έχουμε μείνει με ένα ηλεκτρολόγο και -60% σε προσωπικό περίπου. Τη διεύρυνση του σκλαβοπάζαρου των εργασιακών σχέσεων και την εκμηδένιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων . Η αριστερή κυβέρνηση συνεχίζει τη πρακτική των  8 μεροκάματων το μήνα, των διμήνων  και των οχταμήνων  όπως και όλη την υπόλοιπη μνημονιακή πολιτική.
Την αναγόρευση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών σε επιχειρηματική δράση που φορολογείται με συντελεστή 26%!Φορολογείται όλη η ακίνητη περιουσία του Δήμου με τον ΕΝΦΙΑ(που θα καταργούσε η αριστερή κυβέρνηση)που μας παίρνει χιλιάδες ευρώ  και δεν δίνεται ούτε καν η ελάφρυνσή σε ορισμένα δαπανηρά έξοδα π.χ το ρεύμα στο βιολογικό καθαρισμό ανέρχεται κάθε χρόνο σε περίπου 500000 ενώ αν δίνονταν βιομηχανικό θα είχαμε μείωση της τάξης του 80% .
Δυστυχώς ο Δήμαρχος η πλειοψηφία και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο της Καλαμάτας, έχουν  συνδράμει διαδοχικά στην αντιλαϊκή επιδρομή κυβερνήσεων, κεφαλαίου, ΕΕ. Πρωτοστατούν στην στήριξη της αντιλαϊκής επιδρομής που ξεδιπλώνεται μέσα από τους Δήμους.
Η Δημοτική Αρχή στήριξε και στηρίζει αυτή τη πολιτική τόσο ιδεολογικά αλλά και πρακτικά αφού την εφαρμόζει με ζήλο αλλά κυρίως δεν διεκδικεί τίποτα από την κυβέρνηση για θέματα ζωτικής σημασίας: υγεία, παιδεία, έργα κ.λ.π. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ είναι η στάση της μετά τις πλημμύρες που δεν ήθελε να ακούσει για διεκδικήσεις, να πάρουμε όχι κάτι υπερβολικό αλλά ότι δικαιούμαστε και να δώσουμε μια ανάσα σε αυτούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες.  
Επίσης πρέπει να σταματήσει το παραμύθι πως δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις Δημοτικών τελών από το 2011 γιατί δεν έχει προχωρήσει και σε μειώσεις την ίδια ώρα που το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών έχει πέσει  από 40% έως 60%.  Οι μειώσεις που υποτίθεται έκανε και διαφημίζει η Δημοτική Αρχή είναι μειώσεις σε τέλη νεκροταφείου  των πρώην καποδιστριακών Δήμων που δεν θα εισέπραττε έτσι και αλλιώς, σε ορισμένα μικρά χωριά και σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στη Καλαμάτα. Τα τέλη παραμένουν ουσιαστικά τα ίδια, υπάρχουν και ορισμένες  αυξήσεις σε επαγγελματίες π,χ Ιστορικό κέντρο
Την ίδια ώρα οι Δημοτικές αρχές στη Πάτρα, Πετρούπολη, Καισαριανή, και το Χαϊδάρι που στηρίζονται από το ΚΚΕ ανέλαβαν το 2014 μια πολύ πιο άσχημη οικονομική κατάσταση από το δήμο Καλαμάτας και παρόλα αυτά έχουν προχωρήσει σε δεκάδες απαλλαγές και μειώσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ισχύει και εκεί η πολύ δύσκολη κατάσταση αφού κουμάντο κάνει η κυβέρνηση, η τρόικα και το διευθυντήριο.  Αυτές τις αποφάσεις καταθέσαμε στο ΔΣ και απορρίφτηκαν από τη δημοτική αρχή.
Οι προτάσεις μας ήταν:

·        Μείωση των ανταποδοτικών τελών   στις κατοικίες κατά 10%
·        Μείωση των ανταποδοτικών τελών της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης 5,0%
·        Άπορες οικογένειες - πλήρη απαλλαγή
·        Άτομα με αναπηρία άνω του 67% , με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 €- πλήρη απαλλαγή και 5.000€ για κάθε παιδί
·        Άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€ μείωση 50% και 5.000€ για κάθε παιδί
·        Πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000€ - πλήρη απαλλαγή, και από 20.000€ έως 30.000€ μείωση 50% και 5.000€ για κάθε παιδί.
·        Μείωση 80% στο Δημοτικό τέλος για α) τα νέα έγγαμα σε α΄ γάμο ζευγάρια, έως 40 ετών, τα οποία θα τελέσουν γάμο εντός του έτους 2017 και έχουν σύνολο ετήσιου εισοδήματος έως 20.0000€, και β) τους νέους επιτηδευματίες, με έναρξη επαγγέλματος εντός του οικονομικού έτους 2017, πλην αυτών της εστίασης και αναψυχής, ετήσιου συνολικού εισοδήματος έως 20.000€, Η μείωση αυτή θα ισχύει μόνο για το έτος 2017.
·        Απαλλαγή από δημοτικά τέλη όλων  των περιοχών γύρω από τη Μαραθόλακκα και το Βιολογικό καθαρισμό, καθώς επίσης και την αύξηση του συντελεστή στο 4,5% για τη μεγάλη ιδιοκτησία.
·        Απαλλαγή γονέα που έχει χάσει τον /την σύζυγο, δεν έχει κάνει άλλο γάμο και έχει μέχρι δύο προστατευόμενα τέκνα, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ.
·        Για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος) που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ με οικογενειακό εισόδημα 7.000 ευρώ  να  προβλέπεται απαλλαγή ποσοστού 50% των δημοτικών τελών.
·        Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια πάνω από ένα έτος που δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και μια κατοικία έως 120 τ.μ., απαλλάσσονται πλήρως.
·        Μείωση 10% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων,
·        Μείωση 15% στα τέλη λαϊκών αγορών
·        Μείωση μισθίου περιπτέρων, σε ποσοστό 20%.
·        Μείωση στα τέλη ενταφιασμού κατά 20%
·        Μείωση 50% στο τέλος πολιτικού γάμου
·        Είσπραξη  χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα για οφειλές στο Δήμο πάνω από 30000 ευρώ και ρύθμιση ή διαγραφή  όλων των παλιότερων οφειλών για μικρομεσαίους οφειλέτες.
·         Αύξηση δημοτικών τελών κατά 30% σε τράπεζες ,  αλυσίδες σουπερ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία  και  βιομηχανίες.

                « Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας»    

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου