29.12.16

Πώς να ξεπεράσετε το κρυολόγημα

Μερικές συμβουλές για να ξεπεράσετε το κοινό κρυολόγημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Περισσότεροι από 200 ιοί ταλαιπωρούν και φέτος τους περισσότερους Έλληνες- οι περισσότεροι από τους οποίους προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό. 
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεπεράσετε το κοινό κρυολόγημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα.
Πάρτε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C λειτουργεί στον οργανισμό ως “σκουπιδοφάγος”, απομακρύνοντας όλες τις περιττές ουσίες, ανάμεσά τους και τους ιούς. Η βιταμίνη C μειώνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως τον βήχα, το φτέρνισμα, ενώ μειώνει και τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Αγοράστε ταμπλέτες ψευδαργύρου
Θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το κρυολόγημα πολύ πιο γρήγορα, ενώ βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα όπως ο ξηρός, ερεθισμένος λαιμός. Το μειονέκτημα του ψευδαργύρου είναι η δυσάρεστη γεύση του.

Αποκτήστε θετική σκέψη
Μια θετική στάση ότι θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα, θας σας βοηθήσει όντως να το ξεπεράσετε.

Μείνετε στο σπίτι και ξεκουραστείτε
Τα πάρτι και οι κοινωνικές εκδηλώσεις θα σας εξαντλήσουν και θα παρατείνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος. Μείνετε σπίτι και ξεκουραστείτε. Η ξεκούραση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε και τις δυσάρεστες επιπλοκές του κρυολογήματος, όπως είναι η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Κάντε έναν περίπατο
Η ήπια σωματική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να κατευθύνει τα αντισώματα που καταπολεμούν τη φλεγμονή εκεί που πρέπει. Αποφύγετε την έντονη άσκηση, που θα σας εξαντλήσει.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Καταναλώστε λιγότερα γαλακτοκομικά, λιγότερα λιπαρά και λιγότερο κρέας και προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μελέτη που πραγματοποίησε ο Simin N. Meydani, εξέτασε την επίδραση της περίσσειας βιταμίνης Ε στα κρυολογήματα- η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται στα αμύγδαλα, στα φουντούκια και στα φιστίκια). Αν και η λήψη συμπληρώματος 200 IU βιταμίνης E δεν μείωσε σημαντικά τη διάρκεια του κρυολογήματος, οι συμμετέχοντες που έλαβαν το συμπλήρωμα, εμφάνισαν λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που δεν την έλαβαν.

Πίνετε πολλά υγρά
Πίνοντας 6-8 ποτήρια νερό, χυμό, τσάι και άλλα υγρά καθημερινά, θα αναπληρώσετε τα υγρά που χάνονται στη διάρκεια του κρυολογήματος, ενώ θα βοηθήσετε στην απομάκρυνση των βλαβερών στοιχείων που έχουν εισβάλει στον οργανισμό σας.

Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα θα επιβαρύνει τον ερεθισμένο σας λαιμό. Επίσης, ο καπνός του τσιγάρου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα διά παντός, κάντε το τουλάχιστον για όσο διαρκεί το κρυολόγημα.

Απαλύνετε τον πονόλαιμο
Κάντε γαργάρες τρεις φορές την ημέρα, με αλατόνερο. Φτιάξτε αλατόνερο ρίχνοντας μια κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ένα άλλο “φάρμακο” για τον πονόλαιμο είναι ένα τσάι φτιαγμένο από γαρίφαλο, που είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, 1/4 του κουταλιού τζίντζερ σε σκόνη και 1/8 της κουταλιάς κανέλα για δύο κούπες νερό. Προσθέσετε δύο κουταλιές του γλυκού μέλι και πίνετε κάθε φορά που ο λαιμός σας ξεραίνεται και σας πονά.

Πάρτε εχινάκεια
Η εχινάκεια καθαρίζει το αίμα και τους λεμφαδένες, ενισχύοντας την κυκλοφορία των αντισωμάτων που καταπολεμούν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Πιείτε ένα ρόφημα πριν πέσετε για ύπνο
Επιλέξτε βαλεριάνα ή χαμομήλι, που είναι φυσικά ηρεμιστικά. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε μια κουταλιά μέλι.

Aνακουφίστε τον λαιμό σας με γλυκύρριζα
Το τσάι από ρίζα γλυκύρριζας έχει αναισθητικές ιδιότητες- έτσι μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό και να μειώσει τον βήχα.

Εισπνεύστε ατμό
Ένα μπάνιο με πολύ ατμό μπορεί να σας βοηθήσει στο να ανοίξουν οι αεραγωγοί. Εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε νερό σε ένα κατσαρολάκι. Πάρτε μία πετσέτα, ρίξτε την πάνω από το κεφάλι σας σχηματίζοντας μία “τέντα” σκύψτε πάνω από το κατσαρολάκι και εισπνεύσετε τον ατμό. Αυτό θα σας ανακουφίσει επίσης από τον βήχα, καθώς θα ενυδατώσει τον ξερό σας λαιμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες ειθέριο έλαιο ευκαλύπτου στο ντους και να ανοίξετε το νερό στο ζεστό, αναπνέοντας τους ατμούς που αναδύονται.

Πλύντε τη μύτη σας
Για να ανακουφιστείτε από τη ρινική συμφόρεση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα διαλύματα θαλασσινού νερού που κυκλοφορούν στην αγορά. Αν το νερό που εκτοξεύετε στο ένα ρουθούνι βγαίνει από το άλλο ρουθούνι, τότε το χρησιμοποιείτε σωστά.

Χρησιμοποιήστε βαζελίνη στην ερεθισμένη μύτη σας
Ανακουφίστε τη μύτη σας που έχει ερεθιστεί από το πολύ τρίψιμο λόγω της καταρροής χησισμοποιώντας βαζελίνη. Βάλτε σε μία μπατονέτα και εφαρμόστε στα σημεία που πονάνε.

Η κοτόσουπα της γιαγιάς
Η επιστήμη επιβεβαιώνει τη συνταγή της γιαγιάς που συστήνει «κοτόσουπα για το κρύωμα». Ο ζωμός κοτόπουλου μειώνει την παραγωγή βλέννας, και σας επιτρέπει να αναπνέετε καλύτερα.

Πάρτε φάρμακα τη νύχτα
Μην αφήσετε το κρυολόγημα να σας αφήσει ξάγρυπνο/η τη νύχτα. Ο καλός ύπνος θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα. Για να ανακουφιστείτε από τους πόνους του σώματος ή τον πυρετό, μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη. Για να σταματήσετε να φτερνίζεστε και να έχετε καταρροή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιισταμινικό. Τα αντιισταμινικά προκαλούν υπνηλία, για αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται τη νύχτα. Για τη βουλωμένη σας μύτη, η καλύτερη λύση είναι ένα αποσυμφορητικό, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Για τον βήχα, υπάρχουν ειδικά σιρόπια, αλλά και παστίλιες, πολλές από τις οποίες περιέχουν τοπικό αναισθητικό για να ανακουφίσουν τον ερεθισμένο σας λαιμό.


stogiatro.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου