3.12.16

Πως και μέχρι πότε μπορείτε να καταθέσετε τις πινακίδες ΙΧ στην εφορία

Τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 έχουν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου να τα εξοφλήσουν ώστε να γλιτώσουν από τα υπέρογκα πρόστιμα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στις κατά τόπους εφορίες από ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι θα σπεύσουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ώστε να γλιτώσουν από τα υπερβολικά Τέλη Κυκλοφορίας, τα υπέρογκα τεκμήρια αλλά και τον παράλογο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται σε οχήματα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικία έως 10 έτη.

Σε περίπτωση τώρα που δοθεί παράταση για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2017 τότε αντίστοιχα παρατείνεται και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την εκπνοή της καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη στις εφορίες όλης της χώρας βρίσκονται πάνω από 1 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας ενώ περίπου 800.000 ιδιοκτήτες κινούν παράνομα τα οχήματά τους καθώς δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας παλαιότερων ετών ενώ παράλληλα δεν έχουν ασφάλεια αλλά ούτε τα έχουν περάσει από Τεχνικό Έλεγχο.

Φέτος παρά τις όποιες εξαγγελίες στελεχών του οικονομικού επιτελείου δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στα ποσά των Τελών Κυκλοφορίας του 2017, εκτός από εκείνα που αφορούν στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, ενώ επίσης αμετάβλητα παρέμειναν τόσο τα τεκμήρια όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης με αποτέλεσμα να είναι πιθανή μια νέα «έκρηξη» κατάθεσης πινακίδων από ιδιοκτήτες οχημάτων για να γλιτώσουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας.

Παράλληλα η πρόωρες εξαγγελίες από την κ. Παπανάτσιου περί ριζικής αλλαγής των Τελών Κυκλοφορίας το 2018 και σύνδεση του τρόπου υπολογισμού τους με την ηλικία των οχημάτων έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» μεταξύ κυβέρνησης και εισαγωγικών εταιρειών καθώς η αβεβαιότητα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει «σεισμό» στην αγορά και βέβαια μεγάλη πτώση των πωλήσεων στα καινούρια ΙΧ σε αντίθεση με τα μεταχειρισμένα.

Τα έγγραφα που χρειάζονται για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:

α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος

β) τις πινακίδες κυκλοφορίας

γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013

ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Στον «αέρα» τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας το 2017

'Οσον αφορά στην καταβολή των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας για το 2017 το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει και το 2017.

Πάντως το 2016 η απόφαση που ενεργοποιούσε την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου με αποτέλεσμα να μην κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά πάρα πολλές εταιρείες ενοικιάσεων και χρονομίσθωσης οχημάτων…

enikonomia

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου