26.12.16

ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ: «Είμαστε πιο φτωχοί από τους Ελληνες!»


ftoxeia


Τις φανταστικές ιστορίες περί δήθεν πλούσιων Ελλήνων αρχίζουν να ξανασερβίρουν οι Γερμανοί, αμέσως μετά τα συμπεράσματα της ΕΚΤ σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά νοικοκυριά, έχασαν στην κρίση το 40% των εισοδημάτων τους.
Αυτή τη φορά, μάλιστα, διανθίζουν τις ιστορίες τους με «στατιστικά στοιχεία» προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους ότι οι Γερμανοί, είναι ο πιο… φτωχός, ευρωπαϊκός λαός!
Ετσι, στο Χριστουγεννιάτικο πρωτοσέλιδο της, η Süddeutsche Zeitung  προσπαθεί να αποδείξει, ότι ο μέσος Γερμανός πολίτης κατέχει λιγότερο πλούτο σε σχέση με τον Έλληνα ή τον Πορτογάλο.
«Αν και η Γερμανία ακόμη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, εντούτοις πουθενά αλλού στην ευρωζώνη δεν διαμοιράζεται ο πλούτος πιο άνισα», επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών κατέχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους. Όπως φαίνεται στην έρευνα το μέσο γερμανικό νοικοκυριό διαθέτει καθαρή περιουσία ύψους 60.000 ευρώ, ενώ οι πολίτες σε άλλες 18 χώρες της ΕΕ διαθέτουν κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ. Τα μισά γερμανικά νοικοκυριά, μετά την αφαίρεση των χρεών, έχουν περιουσία από 0 έως  60.000 ευρώ. Στις χώρες της κρίσης, όπως την Κύπρο και την Ιταλία, που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω τραπεζικών προβλημάτων, η μέση καθαρή περιουσία ανέρχεται κατά περίπτωση μεταξύ 150.000 και 170.000 ευρώ. Οι Γάλλοι έχουν διπλάσια περιουσία σε σχέση με τους Γερμανούς. Ακόμη και η Πορτογαλία και η Ελλάδα εμφανίζουν περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης αξίας από ό,τι στη Γερμανία».
Μάλιστα σύμφωνα με τη SZ, η οποία επικαλείται στατιστικά στοιχεία, εντός γερμανικών συνόρων το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι εκεί η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει τόσο έντονα όσο σε καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης. «Το 10% των πλουσιότερων Γερμανών συγκεντρώνει στα χέρια του το 60% της συνολικής γερμανικής περιουσίας».
Όπως σημειώνεται στο ίδιο σχόλιο «η έρευνα της ΕΚΤ είναι αποκαλυπτική, δεδομένου ότι την ίδια περίοδο η Γερμανία και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι στήριζαν με δάνεια δισεκατομμυρίων χώρες σε κρίση όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος προκειμένου να μη χρεοκοπήσουν».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου