1.12.16

Κόντρα Χαρίτση - Κωνσταντινόπουλου για τις ευθύνες απένταξης έργων ΕΣΠΑ

Η κυβέρνηση έχασε 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - «Δεν μπορώ να ανεχθώ να λέγονται τέτοιες ψευδολογίες» απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης

Την αποτυχία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 1,3 δισ. ευρώ αποκαλύπτει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή σύμφωνα με καταγγελία του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Πρόκειται για ρύθμιση που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στο παραπέντε της χθεσινής συνεδρίασης για να την αποσύρει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και να την επαναφέρει σήμερα σε άλλο σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέτυχε να κρατήσει ανοικτή την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 1.431 έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και πλέον η χρηματοδότησή τους πρέπει να γίνει από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το σύνολο της επιβάρυνσης ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο η υπο συζήτηση τροπολογία καλύπτει ένα μέρος του συγκεκριμένου κόστους.
Εντελώς διαφορετική διάσταση στην υπόθεση έδωσε ο κ. Χαρίτσης που επισήμανε ότι «Δεν μπορώ να ανεχθώ να λέγονται τέτοιες ψευδολογίες» και εξήγησε πως «δεν έχει σχέση με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, γιατί τα έργα έχουν απενταχθεί από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2014».
Η ανακοίνωση που είχε βγάλει ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε πως  «Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως, τα είχε πει και η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης κα Κορίνα Κρέτσου: “Έχουμε συμφωνήσει με την Κυβέρνηση έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί έως 31-12-2015 να καλυφθούν από εθνικούς πόρους ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ”. Το αρμόδιο Υπουργείο, απαντώντας σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στην οποία προχώρησα τον περασμένο Μάρτιο, παραδέχθηκε ότι 1.431 έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 1,3 δισ. ευρώ δεν ολοκληρώθηκαν έως τις 31-12-2015»και προσθέτει «Ανάμεσα σε αυτά τα 1431 έργα είναι και τα έργα της ΔΕΥΑ, για τα οποία κατατίθεται η τροπολογία, χωρίς όμως να ξέρει κανείς πόσα και ποια είναι και σε τι ύψος ανέρχονται, ποιου έτους το ΠΔΕ αναμένεται να επιβαρυνθεί – αλλά και γιατί η τροπολογία μεριμνά μόνο για τα έργα ΔΕΥΑ και όχι και για άλλα, πχ σχολεία, νοσοκομεία κλπ.  Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε όταν επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι χάνονται μεγάλα κονδύλια, πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά και θέσεις εργασίας από την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των υπουργών του. Το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχει πάλι δράκο: 1,3 δισ. ευρώ θα πληρώσουν οι πολίτες».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου