30.12.16

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΑ !!! Ρεκόρ κατασχέσεων λογαριασμών τον Νοέμβριο

Στις 826. 211 έφτασαν στο τέλος Νοεμβρίου οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων για χρέη προς την εφορία με το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχουν φτάσει 94,2 δις ευρώ δις ευρώ με περίπου 900 εκατ. ευρώ να έχουν δημιουργηθεί μέσα σε ένα μήνα.
Παρά την υπεραπόδοση κατά 1,5 δις ευρώ που καταγράφουν τα δημόσια έσοδα το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου που οδήγησε στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος η κατάσταση μετά την υπερφορολόγηση των τελευταίων μηνών διαγράφεται ζοφερή σε ότι αφορά την φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι δύο στους τρεις από το σύνολο των 6,2 εκατ. φορολογουμένων (4.312.287) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία από αυτούς οι 1.683.929 έχουν καθυστέρηση που επισείει τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων από τον υπουργείο οικονομικών.
Σε αναγκαστικά μέτρα με την μορφή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμη και περιουσιακών στοιχείων είναι οι μισοί από αυτούς φτάνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 49,6%.
Το ίδιο άσχημη είναι και η εικόνα με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές , δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν μέχρι και 31/12/15 μειώνονται με αργό ρυθμό φτάνοντας στο τέλος Νοεμβρίου τα 81,55 δις ευρώ από 82,14 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.
Αντίθετα οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο κατά περίπου 900 εκ ευρώ φτάνοντας στο τέλος Νοεμβρίου τα 12,63 δις ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου από 11 ,74 δις που ήταν τον Οκτώβριο.
Σε μέσους όρους το σωρευτικό αποτέλεσμα των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών δίνει ένα μέσο μηναίο ποσό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης των 1,15 δις ευρώ.
Από τους δείκτες απόδοσης δηλαδή των εμπρόθεσμων εισπράξεων σε σχέση με τους βεβαιωμένους φόρους (η φοροδιαφυγή δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον υπολογισμό) ο μεγαλύτερος είναι αυτός που αφορά τον φόρο των νομικών προσώπων δηλαδή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών και φτάνει το 88,8%. Το δημόσιο από τους συνολικά βεβαιωθέντες ύψους 3,9 δις ευρώ έχει εισπράξει τα 3,5 δις ευρώ.
Πολύ χαμηλότερος , στο 68 ,66% είναι ο συντελεστής απόδοσης για τα φυσικά πρόσωπα όπου από βεβαιωθέντες φόρους ύψους 3,9 δις ευρώ για το 11μηνο το δημόσιο έχει εισπράξει για το 11μηνο 2,7 δις ευρώ.
Στο φόρο ακίνητης περιουσίας ο συντελεστής απόδοσης είναι λίγο υψηλότερα στο 73,94% με το δημόσιο να έχει εισπράξει 2,37 δις ευρώ από τα αναμενόμενα 3,2 δις ευρώ.
Ο βασικός έμμεσος φόρος , ο ΦΠΑ έχει ένα συντελεστή απόδοσης 84,35% με το δημόσιο για έχει βεβαιώσει φόρο για το 11μηνο 10,76 δις ευρώ και να έχει εισπράξει 9,1 δις ευρώ.

enikonomia

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου