15.12.16

Γέννησε χρησιμοποιώντας την κατεψυγμένη ωοθήκη της

Δείγμα θέλησης και αποτέλεσμα της ιατρικής επιστήμης

H 24χρονη Moaza Al Matrooshi είναι η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που έφερε στον κόσμο το παιδί της στο νοσοκομείο Πόρτλαντ του Λονδίνου χρησιμοποιώντας την ωοθήκη της, που είχε αφαιρεθεί και καταψυχθεί όταν ήταν ακόμα παιδί. Η νεαρή γυναίκα από το Ντουμπάι είχε γεννηθεί με μια κληρονομική πάθηση του αίματος, τη β-θαλασσαιμία και στην ηλικία των 9 ετών χρειάστηκε να κάνει χημειοθεραπείες πριν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών παίρνοντας μόσχευμα από τον αδερφό της. Οι γιατροί αφαίρεσαν τη δεξιά ωοθήκη της υπό το φόβο της ζημιάς που θα προκαλούσε η χημειοθεραπεία και την κατέψυξαν στους -196 βαθμούς Κελσίου, πριν την αποθηκεύσουν για χρόνια σε υγρό άζωτο.
Η ωοθήκη παρέμεινε κατεψυγμένη μέχρι πέρσι και στάλθηκε στη Δανία όπου τμήματά του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού μεταμοσχεύτηκαν ξανά στη γυναίκα, με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες η ορμονική λειτουργία της να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, να έχει ωορρηξία και η γονιμότητά της να αποκατασταθεί.
Για να αυξήσει τις πιθανότητές της να πιάσει παιδί έκανε μια επιτυχημένη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα τρία γονιμοποιημένα ωάρια να εμφυτευθούν φέτος στη μήτρα της.
Τελικά η γυναίκα μόλις γέννησε ένα υγιές αγοράκι. «Πρόκειται για θαύμα. Περιμέναμε τόσο πολύ για ένα υγιές μωρό. Πάντα πίστευα ότι θα γινόμουν μαμά και θα είχα ένα παιδί. Ποτέ δεν σταμάτησα να ελπίζω, αυτό το μωρό μου δημιουργεί ένα υπέροχο συναίσθημα» είπε η Moaza στο BBC.
Η γυναικολόγος της Σάρα Μάθιους βλέπει τη γέννηση του μικρού ως ένα τεράστιο βήμα εμπρός. «Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού δουλεύει σε μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να πάρουμε κατεψυγμένο ιστό ενός κοριτσιού, να το καταψύξουμε και να τον κάνουμε να λειτουργήσει ξανά» είπε.
Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε πολλά άλλα κορίτσια και νεαρές γυναίκες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παιδί εξαιτίας θεραπειών για καρκίνο ή για αυτοάνοσες παθήσεις, που έχουν ως συνέπεια να χάνουν τη γονιμότητά τους. Ήδη στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.
Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονηήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.
Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης ήταν μια άλλη γυναίκα στο Βέλγιο το 2004.

politis.com.cy

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου