5.12.16

Χωρίς έλεος οι μειώσεις στις συντάξεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Πρώην Υπουργός Εργασίας


Σε όλες σχεδόν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν περικοπές συντάξεων και ψηφίστηκαν την πρώτη περίοδο της κρίσης, βρέθηκε ο τρόπος να εξαιρεθούν από τις μειώσεις τα άτομα με αναπηρία.
Όταν στα πλαίσια εφαρμογής του πρώτου μνημονίου, η χώρα ξεκινούσε τη μεγάλη προσπάθεια για να μηδενίσει το δυσθεώρητο πρωτογενές έλλειμμα των 24 δισ. ευρώ, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων εκείνων που αντικειμενικά έχουν αυξημένες ανάγκες. Και είναι προφανές ότι μεταξύ των ανθρώπων που έχουν αυξημένες ανάγκες και βέβαια υψηλότερο κόστος διαβίωσης, είναι τα άτομα με αναπηρία.
Σήμερα που με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών έχει μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα και η συζήτηση με τους «θεσμούς» γίνεται για το πόσο θα είναι το πλεόνασμα, δεν βρέθηκε ο τρόπος να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία από τις νέες περικοπές συντάξεων!
Έτσι λοιπόν ακόμη και οι συνταξιούχοι αναπηρίας που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεικτό ποσό άνω των 1.300 ευρώ, επομένως καθαρό 1.150 ευρώ περίπου, είδαν την επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος με αυτά τα χαρακτηριστικά έχασε ένα ποσό 120 ευρώ περίπου τον μήνα που αντιστοιχεί σε 8% έως 10% του εισοδήματός του. Μια επιπλέον απώλεια που ήρθε να προστεθεί στην αύξηση της εισφοράς για περίθαλψη, ένα μέτρο καθολικό και επώδυνο για όλους τους συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση που «διερρήγνυε» τα ιμάτιά της και προσπαθεί ακόμη να «πείσει» ότι δεν εφαρμόζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οδηγεί σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος ακόμη και τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Τελευταία ενέργεια στην ίδια και χειρότερη κατεύθυνση, η έκδοση της εγκυκλίου για την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 που αφορά το πλαφόν των 2.000 ευρώ στην κύρια σύνταξη. Και, βέβαια, το πρόβλημα δεν το δημιουργεί η εγκύκλιος αλλά ο ίδιος ο νόμος.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Στις 2.000 ευρώ που αποτελούν το νέο πλαφόν, όπου βέβαια το καθαρό ποσό δεν ξεπερνάει τα 1.600 ευρώ, σύμφωνα με το νέο νόμο 4387/2016 περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, αλλά και το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα. Όπως είναι γνωστό τα δύο συγκεκριμένα επιδόματα δίνονται σε άτομα με πολύ «βαριές» αναπηρίες που έχουν ανάγκη συμπαράστασης εταίρου προσώπου.
Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα των ιδίων των αναπήρων και των οικογενειών τους, θεσμοθέτησε εδώ και τρεις δεκαετίες τουλάχιστον τα παραπάνω επιδόματα, προκειμένου να «καλυφθούν» ζωτικής σημασίας ανάγκες.
Με τις αποφάσεις της σήμερα η κυβέρνηση, φαίνεται δυστυχώς να αγνοεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βεβαίως όλοι οι πολίτες, κυρίως όμως τα άτομα με αναπηρία, αφού το αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντική μείωση του εισοδήματος που μπορεί να φθάνει και τα 400 ευρώ τον μήνα.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι βρέθηκαν αυτές της ημέρες στους δρόμους τα άτομα με αναπηρία προκειμένου να «γιορτάσουν» την παγκόσμια ημέρα.
Είναι μια μεγάλη ανατροπή στο βιοτικό επίπεδο αυτών των ανθρώπων και οφείλει η κυβέρνηση να επανεξετάσει τις πολιτικές εκείνες που πλήττουν, όσους συγκριτικά έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Πρόκειται για απόλυτα οριζόντια και ισοπεδωτικού χαρακτήρα μέτρα όταν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, άνθρωποι που βιώνουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες.
Η αύξηση της εισφοράς για περίθαλψη στην κύρια σύνταξη και η θεσμοθέτηση εισφοράς 6% για τις επικουρικές που δεν υπήρχε, η μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων, οι μειώσεις στις συντάξεις, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση τα εισοδήματα, ακόμη και των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.
Παράλληλα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης στο επίκεντρο των συζητήσεων φαίνεται να έχουν τεθεί δύο σημαντικά θέματα. Το ένα αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και το δεύτερο τη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το πρώτο οδηγεί σε μειώσεις του επιπέδου των παλαιών συντάξεων 20% κατά μέσο όρο, ενώ το δεύτερο σε μείωση του εισοδήματος κατά 500 περίπου ευρώ τον χρόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ασφαλώς την... όρεξη των δανειστών «άνοιξε» ο νέος νόμος 4387/2016 , με τον οποίο οι νέοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά, θα δουν πολύ χαμηλότερες τις συντάξεις τους.
Ασφαλώς πρόκειται για ένα «εκρηκτικό» μείγμα στην περίπτωση που εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Πρόκειται για το αποτελείωμα. Είναι στο σημείο που λέμε ότι «κόβεται το σχοινί» και ας ελπίσουμε ότι θα... αποτραπούν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου