23.12.16

Η ασπιρίνη ίσως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ασπιρίνη συντελεί σε απευθείας χαμηλότερο κίνδυνο

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ και του Αντικαρκινικού Κέντρου του ίδιου πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Δρ Χάρβεϊ Ρισ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 761 άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος στην Σαγκάη το διάστημα 2006-2011 και τους συνέκριναν με 794 άτομα χωρίς καρκίνο.

Όλοι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν έπαιρναν χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη σε ημερήσια βάση. Το 18% των υγιών ατόμων όντως έπαιρναν ασπιρίνη σε καθημερινή βάση όπως και το 11% των πασχόντων από καρκίνο του παγκρέατος.

Μετά την στατιστική προσαρμογή σε διάφορες παραμέτρους, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον ήδη μικρό κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 46%.

Ωστόσο, τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ασπιρίνη συντελεί σε απευθείας χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ και οι συμμετέχοντες ίσως να μην θυμήθηκαν με ακρίβεια τη δοσολογία που λάμβαναν.

Πάντως, μετα-ανάλυση άλλων ερευνών κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Οι ίδιοι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 18 μελέτες που είχαν εστιάσει στη σχέση ασπιρίνης και καρκίνου του παγκρέατος σε εύρος 20ετίας και διαπίστωσαν ότι η χρήση της μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου. 


in.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου