2.12.16

ΦΩΤΟ - Αυτή είναι η πιο παγωμένη πρωτεύουσα του κόσμου

Το Ulan Bator βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, είναι πρωτεύουσα της Μογγολίας και θεωρείται η πιο παγωμένη πρωτεύουσα στον κόσμο με θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Για τον επισκέπτη οι θερμοκρασίες αυτές είναι δυσάρεστες και πρέπει να καλύψει ακόμα και το πρόσωπό του, να φορέσει κατάλληλα παπούτσια διαφορετικά το ψύχος εδώ είναι άκρως επικίνδυνο. Οι Μογγόλοι ωστόσο ξέρουν καλά να προστατεύονται από το κρύο με παραδοσιακά χοντρά ρούχα, γούνες και φυσικά ζεστό φαγητό και ποτό. “Οι πρόγονοι Μογγόλοι ήταν νομάδες », λέει ο Batulzii, ιδιοκτήτης παραδοσιακού περιπτέρου στην πόλη, στην υπαίθρια αγορά Naran Tuul.

Το φαγητό είναι τέτοιο για να αντιμετωπίζεται το κρύο όλες τις εποχές του έτους, με τους κατοίκους να έχουν προσαρμοστεί πλήρως, ως απόγονοι μάλιστα του Τζένγκις Χαν. Γνωστή και ως η πόλη με τον διαρκώς γαλανό ουρανό, δέχεται υψηλές πιέσεις από τη Σιβηρία, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και με στοιχεία 30 ετών, η μέση ετήσια θερμοκρασία εδώ είναι κατά -2,4 βαθμούς C πολύ χαμηλότερη από την Αστάνα στο Καζακστάν, το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία αλλά και από τη Μόσχα.

Οι χειμώνες εδώ είναι συχνά θανατηφόροι, γνωστοί ως zud, που χαρακτηρίζονται από έντονη χιονόπτωση και τόσο κρύο που ακόμα και τα ζώα δεν είναι σε θέση να βόσκουν, χάνουν τη δύναμή τους και παγώνουν μέχρι θανάτου. Τελευταία φορά που έζησαν κάτι παρόμοιο ήταν το 2010. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο Ulan Bator και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αντιμετωπίζοντας τους χειρότερους χειμώνες καίγοντας ξύλα και κάρβουνα για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα να μολύνεται διαρκώς το περιβάλλον.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου