19.12.16

Είστε παντρεμένος/η; Μεγαλύτερες οι πιθανότητές σας να επιβιώσετε από εγκεφαλικό

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου έπειτα από εγκεφαλικό είναι κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερος για όσους ποτέ δεν παντρεύτηκαν, σε σχέση με όσους ήταν συνεχώς παντρεμένοι 

Οι άνθρωποι που έχουν ένα σταθερό γάμο, οι οποίοι ποτέ δεν έχουν χωρίσει ή χηρεύσει στο παρελθόν, είναι αυτοί που εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές επιβίωσης μετά από ένα εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάθιου Ντιπρέ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για 2.351 άτομα άνω των 41 ετών, για μια μέση περίοδο πέντε ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου έπειτα από εγκεφαλικό είναι κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερος για όσους ποτέ δεν παντρεύτηκαν, σε σχέση με όσους ήταν συνεχώς παντρεμένοι.

Για τους διαζευγμένους ή χήρους, ο κίνδυνος θανάτου έπειτα από εγκεφαλικό ήταν 23% και 25% μεγαλύτερος αντίστοιχα. Για όσους είχαν χωρίσει ή χηρεύσει πάνω από μία φορές, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος κατά 39% και 40% αντίστοιχα. Δεν υπήρχε διαφοροποίηση στον αυξημένο κίνδυνο μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η οικογενειακή κατάσταση στο παρόν και στο παρελθόν μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πρόγνωση ενός ασθενούς μετά από ένα εγκεφαλικό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο εντοπισμό και στη θεραπεία όσων κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν έπειτα από εγκεφαλικό», δήλωσε ο Μ. Ντιπρέ.

Όσο πιο πολλά πλήγματα έχει δεχθεί ο γάμος -ή οι γάμοι- ενός ανθρώπου (διαζύγια, θάνατοι), τόσο επιδεινώνεται η πρόγνωση έπειτα από ένα εγκεφαλικό. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, ένας νέος γάμος δεν φαίνεται να μειώνει τους κινδύνους από ένα προηγούμενο χωρισμό ή θάνατο συντρόφου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου