9.12.16

Γιατί ο Τσίπρας ξαφνικά εμφανίστηκε ως...μάγος με τα δώρα;

Καθώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξελίσσεται σε πεδίο δοκιμασίας των κυβερνητικών αντοχών, διαμορφώνοντας για άλλη μια φορά συνθήκες αβεβαιότητας και προοπτική νέων δύσκολων μέτρων, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί φυγή προς τα εμπρό

Με προφανή στόχο να αναστρέψει το εξαιρετικά βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα, το οποίο τα πολυδιαφημισμένα από την κυβερνητική ηγεσία βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους δεν κατάφεραν να βελτιώσουν, ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες στην εξαγγελία πακέτου παροχών, η οποία αναπόφευκτα προκαλεί προεκλογικούς συνειρμούς.
Καθώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξελίσσεται σε πεδίο δοκιμασίας των κυβερνητικών αντοχών, διαμορφώνοντας για άλλη μια φορά συνθήκες αβεβαιότητας και προοπτική νέων δύσκολων μέτρων, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός, με την προσπάθεια να εμπεδώσει προς τους πολίτες την πολλές φορές υποσχόμενη έξοδο από την κρίση και την εποπτεία της οικονομίας, πιθανότατα για να προετοιμάσει το έδαφος είτε για ευνοϊκότερη αποδοχή νέων μέτρων είτε για ηρωική έξοδο, εφόσον η σύγκρουση καταστεί αναπόφευκτη. 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο ερώτημα εάν οι παροχές που ανακοινώθηκαν χθες είναι εις γνώσιν των εταίρων και έχουν συμφωνηθεί, απάντησαν ότι «είναι εντός των προβλεπομένων από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015». 
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους χαμηλοσυνταξιούχους 617 εκατ. ευρώ. 
Δικαιούχοι είναι περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 850 ευρώ. Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβουν περίπου 270.000 συνταξιούχοι, από 300 - 500 ευρώ περίπου 570.000 συνταξιούχοι και από 300 ευρώ περίπου 750.000 συνταξιούχοι. 
Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές. Για τα νησιά αυτά αναστέλλεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προβλεπόταν από το τρίτο μνημόνιο. 
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να αναγνωρίσει εμπράκτως ότι η Ελλάδα κατάφερε να διαχειρισθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα μεγάλες προκλήσεις, συνδέοντας εμμέσως το προσφυγικό - μεταναστευτικό με την πορεία του προγράμματος, όπως άλλωστε φάνηκε και από την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά πρώτης εισόδου. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι διανύουμε τα τελευταία μέτρα της πορείας εξόδου από την κρίση. Και πρόσθεσε ότι αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης. 
Το βέβαιο είναι ότι με επαναφορά της συνθηματολογίας περί χορήγησης της 13ης σύνταξης –αν και η χθεσινή εξαγγελία αφορά άπαξ παροχή– ο πρωθυπουργός προικοδοτεί τους βουλευτές του, ενόψει επιστροφής στις περιφέρειές τους για τις γιορτές, με ένα θετικό αφήγημα, συμβατό με τις αρχικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσδοκίες ότι τα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο δεν ευοδώθηκαν. 
Την ίδια στιγμή, με την ανακοίνωση της αναστολής ΦΠΑ για τα νησιά-εισόδους προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει το πιο δυναμικό μέτωπο κοινωνικής αντίδρασης, το οποίο καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση και το οποίο αφορά ένα ζήτημα που, δεδομένων των προβλέψεων της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, δεν έχει ορατό ορίζοντα οριστικής διευθέτησης. Να σημειωθεί ότι οι χθεσινές εξαγγελίες έγιναν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, όπου η κυβέρνηση υφίσταται την πίεση της αντιπολίτευσης για μία σειρά από δύσκολες προβλέψεις. 
Προσπάθεια να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους καταλόγισε στον πρωθυπουργό η Ν.Δ., η οποία τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι ο κ. Τσίπρας «αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα» και ότι «θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».


 Καθημερινή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου