3.12.16

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - "Τριτοκοσμική εικόνα στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων"

 Της Νικολέτας Ντάμπου για το Life2day.gr
 
Με την απόσυρση των μηχανημάτων του μικροβιολογικού εργαστηρίου μετά την απόσπαση του μικροβιολόγου
και με 3 γιατρούς που δίνουν μάχη για να βγαίνουν οι εφημερίες και με την 6 ΥΠΕ να απαντάει στο αίτημα της διοίκησης του Κέντρου για γιατρούς ‘’ ότι το σύστημα είχε καταρρεύσει!!!’’ αλλά και με το διευθυντή να αγοράζει λάμπες, χαρτικά κ.α , διαμορφώνεται η τριτοκοσμική εικόνα του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων. Το θέμα απασχόλησε τα τοπικά μέσα εδώ και λίγα 24ωρα.  
Ο διευθυντής Αλέξανδρος Τζωρτζίνης μιλώντας στο Life2day.gr τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
Ελλείψεις θα υπήρχαν και στα φάρμακα, όμως αυτό που εφαρμόζουν στο Κέντρο, είναι να γράφονται αυτά και να εκτελούνται οι συνταγές στα φαρμακεία. Τα φάρμακα αυτά αφορούν περισσότερο σε αντιφλεγμονώδη, σε ενέσιμα, σε κορτιζόνες, κλπ. Μαύρα είναι τα πράγματα και στο ζήτημα του ασθενοφόρου αφού το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων δεν διαθέτει καν όχημα ασθενοφόρου και πάλι όμως δεν θα είχε καμία διαφορά όταν για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται προσωπικό για τρείς βάρδιες οι οποίες θα έπρεπε να αποτελούνται από έναν οδηγό και έναν διασώστη έκαστη. Αυτό που γινόταν παλαιότερα ήταν να βάζουν έναν οδηγό του Δήμου που εργάζεται στην ‘’συλλογή’’ σκουπιδιών μαζί με έναν εφημερεύοντα γιατρό στην κάλυψη του όποιου περιστατικού, κάτι που όμως αφενός απαγορεύεται και αφετέρου όπως αναφέρει ο διευθυντής “πρόκειται για εικόνα τριτοκοσμική”. Η λύση που προκρίθηκε είναι η κάλυψη του Κέντρου από το ΕΚΑΒ το οποίο όμως και πάλι παρουσιάζει προβλήματα αφού αποτελείται από ένα μόλις όχημα για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Έτσι, σε κάθε κλήση του και αναλόγως με το που βρίσκεται, μπορεί να φτάσει σε είκοσι λεπτά, μπορεί και σε μία ώρα, με τους γιατρούς να “κάνουν τον σταυρό” τους. Κανονικά πάντως η βάση του είναι στα Φιλιατρά
Το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή διαθέτει έναν παιδίατρο και έναν γενικό γιατρό, οι οποίοι πλαισιώνονται από έναν αγροτικό γιατρό. Πρόβλημα υπάρχει με τις εφημερίες, αφού οι τρεις γιατροί δεν επαρκούν για να βγαίνουν οι εφημερίες και μάλιστα ο ίδιος ο διευθυντής που είναι και ο παιδίατρος στο Κέντρο ανέφερε πως αυτόν τον μήνα θα κάνει 5 εφημερίες κάτι που κανονικά δεν επιτρέπεται όμως θα το κάνει για την εξυπηρέτηση του κόσμου και για να μην κλείσει το Κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, την τελευταία φορά που από την διοίκηση του Κέντρου αιτήθηκαν περισσότερους γιατρούς, η απάντηση από την ΥΠΕ ήταν ότι το σύστημα έχει καταρρεύσει!!!
ΜΕ ΔΩΡΕΕΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ Κ.Υ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο διαθέτει οχτώ άτομα από τα οποία τα εφτά εργάζονται αφού άλλο ένα λείπει με άδεια εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας. Ωστόσο, με το υπάρχον δυναμικό οι βάρδιες βγαίνουν με επάρκεια και το προσωπικό μπορεί να παίρνει κανονικά άδειες και ρεπό αφού εδώ είναι ένας τομέας που το Κέντρο δεν παρουσιάζει ελλείψεις. Το Κέντρο δεν παρουσιάζει ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές δωρεές, τις οποίες η διοίκηση του Κέντρου φροντίζει να διαχειρίζεται σωστά, βασικά αγοράζοντας τα απαραίτητα υλικά. Οι δωρεές αυτές προέρχονται από τον κόσμο. Ελλείψεις θα υπήρχαν και στα φάρμακα, όμως αυτό που εφαρμόζουν στο Κέντρο, είναι να γράφονται αυτά και να εκτελούνται οι συνταγές στα φαρμακεία ώστε κατόπιν να γίνεται και η χορήγησή τους από τους γιατρούς. Τα φάρμακα αυτά αφορούν περισσότερο σε αντιφλεγμονώδη, σε ενέσιμα, σε κορτιζόνες, αποτέλ κλπ. 
Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου, ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει ένας καρδιογράφος που αγοράστηκε από δωρεά και ο οποίος χάλασε πρόσφατα. Παράλληλα έχει χαλάσει ο απινιδωτής με αποτέλεσμα να δανειστούν από άλλη Μονάδα. Από την διοίκηση έχουν γίνει σχετικές εκκλήσεις ώστε να έρθει κάποιος να φτιάξει τα όποια μηχανήματα χαλάνε, όμως δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου