15.12.16

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ….ΤΟΜΑΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ !!!

Όσο και αν είναι της μόδας οι «γκουρμεδιές», οι υπετροφές και διάφορες …«τρίχες κατσαρές», με τη γεύση, το άρωμα και την αξία που ‘χουν οι χοντροκατσαρές τομάτες της Μεταμόρφωσης του Δήμου Πύλου - Νέστορος  δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση. 
 Σύμφωνα με τον  καθηγητή των ΤΕΙ Καλαμάτας  Αναστάσιο Κώτσιρα  δυστυχώς σε ποσοστό 90% οι παραδοσιακές ποικιλίες έχουν εκλείψει από την εξάπλωση των υβριδίων, με τα οποία πετυχαίνεται μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και με λιγότερο κόστος. 
Ωστόσο  τα υβρίδια σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την ποιότητα που προσφέρουν τα προϊόντα των παραδοσιακών ποικιλιών και ιδιαίτερα τη γεύση και το άρωμα του προϊόντος. 
Επιπλέον  τονίζει ο κος Κώτσιρας  με τα υβρίδια η εξάρτηση από τις εταιρίες που εμπορεύονται σπόρους είναι απόλυτη, σε τέτοιο βαθμό που αν σταματήσουν την παραγωγή θα πεινάσει ο πλανήτης.
Ειδικά για την χοντροκατσαρή τομάτα ο κ. Κώτσιρας αναφέρει  ότι ο σπόρος έφτασε στην Ελλάδα και στη Μεταμόρφωση στην Μεσσηνία  στις αρχές του 20ου αιώνα, από τη Νότια Αμερική άγνωστο πώς .
 Ο κος Κώτσιρας σημειώνει ακόμα ότι η Μεταμόρφωση είναι από τις  ελάχιστες περιοχές της Μεσσηνίας όπου εξακολουθεί να υπάρχει ο παραδοσιακός σπόρος, ο οποίος βγάζει φυτό με αντοχές σε αντιξοότητες και τομάτες με εκπληκτική γεύση και άρωμα και με σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Το ΤΕΙ Καλαμάτας διεξάγει πειράματα για τη χοντροκατσαρή τομάτα  και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας  κατάφερε να ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών



πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου