30.12.16

Γυναίκες γονιμοποιήθηκαν με λάθος σπέρμα!

Αλλεπάλληλα σοκ προκάλεσε η είδηση ότι μια κλινική θεραπείας υπογονιμότητας στην Ολλανδία αποκάλυψε ότι λόγω ενός «διαδικαστικού σφάλματος» μπορεί να γονιμοποιήθηκαν με λάθος σπέρμα τα ωάρια 26 γυναικών, πολλές απ' τις οποίες έχουν ήδη γεννήσει!

Το «διαδικαστικό», όπως το χαρακτήρισε η κλινική UMC, σφάλμα επαναλαμβανόταν για πάνω από έναν χρόνο, στο διάστημα από τα μέσα Απριλίου του 2015 μέχρι τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Στη διάρκεια της γονιμοποίησης σπερματικά κύτταρα ενός ζεύγους που υποβάλλεται σε θεραπεία ίσως αναμείχθηκαν με τα ωάρια άλλων 26 ζευγαριών», αποκάλυψε η κλινική. «Υπάρχει η πιθανότητα τα ωάρια να γονιμοποιήθηκαν με σπέρμα κάποιου άλλου απ' τον πατέρα.»
Οι υπεύθυνοι της UMC, που εδρεύει στην Ουτρέχτη, είπαν σύμφωνα με το iefimerida.gr ότι η πιθανότητα να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι μεν μικρή αλλά «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Είναι έγκυες ή έχουν ήδη γεννήσει
Οι μισές απ' τις γυναίκες που υποβλήθηκαν στη θεραπεία είναι τώρα έγκυες ή έχουν ήδη γεννήσει...
Σε μια ιστοσελίδα που άνοιξε η κλινική για να απαντήσει στις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων για το συμβάν, εξήγησε ότι το «διαδικαστικό» σφάλμα ανακαλύφθηκε όταν τέθηκε σε εφαρμογή μια νέα διαδικασία στο ιατρικό κέντρο.
Μολονότι κάποια απ' τα ζευγάρια έχουν ακόμη διαθέσιμα κατεψυγμένα έμβρυα, τα ωοκύτταρα αυτά μπορεί να έχουν γονιμοποιηθεί με λάθος σπέρμα, είπε η UMC.
Θορυβημένη από τα νέα η Freya, μια ολλανδική ομάδα που εκπροσωπεί ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, ζητεί να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο: «οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται κατά 100% τη διαδικασία αυτή... Το θεωρούμε μεν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά είναι τρομερό για τα ζευγάρια που μαθαίνουν ότι το μωρό τους μπορεί να έχει έναν άλλο πατέρα...»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου