9.12.16

"Ψηφίζουν" μητρικό, αλλά το δίνουν με το μπιμπερό

Οι νέες μαμάδες

Ψηφίζουν μητρικό, αλλά το δίνουν με το μπιμπερό. Ο λόγος για τις νέες μαμάδες, που σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια, χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα μητρικό γάλα που έχουν αντλήσει με θήλαστρο ή που έχουν εκθλίψει με το χέρι, αντί να θηλάζουν απευθείας τα παιδιά τους. Όπως είναι αναμενόμενο, οι γυναίκες που το κάνουν αυτό, πολύ γρήγορα εγκαταλείπουν τον θηλασμό και μεταπηδούν τη φόρμουλα, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις για την υγεία των επόμενων γενιών.

"O μητρικός θηλασμός είναι η βέλτιστη μέθοδος διατροφής του βρέφους", σημειώνει η Marie Tarrant, διευθύντρια νοσηλευτικής στην Πανεπιστημιούπολη του UBC. "Συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ανοσοποίηση των βρεφών και των νηπίων. Oτιδήποτε επηρεάζει τη σύσταση για αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, θα πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία», πρόσθεσε.

Η Tarrant και η ερευνητική της ομάδα, μελέτησαν τις πρακτικές διατροφής του βρέφους που ακολούθησαν 2,000 μαμάδες από το Χονγκ Κονγκ. Και βρήκαν ότο σε διάστημα μιας πενταετίας, οι μητέρες μετακινήθηκαν από τον θηλασμό στη χρήση αντλημένου γάλακτος.
"Οι νέες μητέρες ίσως να πιστεύουν ότι είναι το ίδιο πράγμα το να θηλάζεις με το να δίνεις αντλημένο γάλα", λέει η Tarrant. "Παρόλο που το αντλημένο γάλα εξακολουθεί να υπερέχει της φόρμουλας σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας σημαντικά οφέλη στο βρέφος, το τάισμα με μπουκάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, όπως είναι το άσθμα, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση βάρους ή σε προβλήματα με τα δόντια".

Η Tarrant αποδίδει αυτήν την “υποχώρηση” του θηλασμού έναντι της χρήσης αντλημένου γάλακτος σε έλλειψη υποστήριξης υπέρ του θηλασμού. Αναφέρει μάλιστα, ότι η παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης του θηλασμού, στις νέες μαμάδες, ειδικά τις πρώτες 24 ώρες μετά τη γέννηση, μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα βρέφη θα παίρνουν τη βέλτιστη δυνατή διατροφή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά, στον Καναδά γεννήθηκαν περισσότερα από 350.000 μωρά το 2015/2016. To 2012, 89% των γυναικών ξεκίνησαν να θηλάζουν τα παιδιά τους, όμως μόλις το 26% το συνέχιζε στους 6 μήνες ζωής. Η δυσκολία με τον θηλασμό είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους εγκατάλειψής του.
Πιο θετικά είναι –ευτυχώς- τα πράγματα στη χώρα μας. Η κρίση, τόνωσε τον θηλασμό, καθώς όλο και περισσότερες μητέρες δεν δουλεύουν, αλλά και το κόστος για την αγορά γάλατος είναι για κάποιους πολύ σημαντικό. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ μια μελέτη υγείας στην οποία φαίνεται ότι τα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας πλησιάζουν το ποσοστό που ισχύει διεθνώς και είναι στο 36%.


stogiatro.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου