5.12.16

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Τομάτες ποιότητας με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής

Τη μονάδα παραγωγής τομάτας, μεταξύ των οποίων και της παραδοσιακής τοπικής ποικιλίας «χοντροκατσαρή», ιδιοκτησίας της εταιρείας ΑΓΑΝ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Καλαματας Παν.Νίκας  – συνοδεία αιρετών, στελεχών του Δήμου Καλαμάτας  και γεωπόνων - το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, κατόπιν προσκλήσεως του επικεφαλής της εταιρείας Αριστείδη Ευσταθίου. 
Η μονάδα αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανασυγκρότησης μετά την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, που την έπληξε και, μάλιστα, πρόκειται να παραγάγει τοματίνια λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Πρόκειται για θερμοκηπιακό συγκρότημα εκτάσεως 23 στρεμμάτων, ανεπτυγμένο σε χώρο 36 στρεμμάτων στην περιοχή Καμίνια Μεσσήνης, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η επέκτασή του σε γειτονικό γεωτεμάχιο.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και οι λοιποί προσκεκλημένοι, αφού ντύθηκαν με ειδική στολή για την αποτροπή πιθανής επιμόλυνσης στη μονάδα από τα ρούχα των επισκεπτών, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις από τον κ. Ευσταθίου και είδαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής τομάτας με τη μέθοδο της υδροπονίας. 
Στο πλαίσιο αυτής της μεθόδου, τα φυτά μεγαλώνουν με τις ρίζες τους αγκιστρωμένες σε υπόστρωμα πετροβάμβακα, χωρίς ασθένειες (η χρήση φυτοπροστατευτικών είναι η ελάχιστη), χωρίς άσκοπη χρήση νερού και λιπασμάτων. Κάθε φυτό παίρνει την ποσότητα νερού και
θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται, σε περιβάλλον ελεγχόμενο, με σύγχρονα συστήματα σκίασης, θέρμανσης (χρησιμοποιούνται λέβητες που καίνε πυρηνόξυλο) και ψύξης, που είναι η δυσκολότερη παράμετρος, επειδή η περιοχή μας είναι ζεστή, επομένως κατάλληλη για τέτοιες καλλιέργειες. 
Η λειτουργία των θερμοκηπίων ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ είναι δυνατός και ο έλεγχος εξ αποστάσεως. Στη μονάδα απασχολείται προσωπικό από την περιοχή μας (περίπου 30 άτομα μέγιστο).
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας  εντυπωσιάσθηκε από τη θερμοκηπιακή αυτή μονάδα, που συγκεντρώνει όλη την τεχνολογία αιχμής στο χώρο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών διεθνώς. Είναι μια μονάδα από τις λίγες στον ελληνικό χώρο, που παράγει προϊόντα ποιότητας, φέρνοντας τεχνογνωσία και πλούτο στην περιοχή μας, δεδομένου ότι τα προϊόντα της σε ποσοστό άνω του 90% απορροφώνται από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ της Αθήνας. 
Ο Π. Νίκας συνεχάρη τον κ. Ευσταθίου γι' αυτήν την πατριωτική επένδυση, τονίζοντας ότι εμπράκτως αποδεικνύει την αγάπη του για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. 
Ευχήθηκε δε η μονάδα αυτή να μεγαλώσει και ισχυροποιηθεί επιχειρηματικά και το παράδειγμα του κ. Ευσταθίου να βρει μιμητές, καθώς ο τόπος μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και από θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου