31.12.16

Ο απύθμενος κουβάς του ελληνικού Δημοσίου

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

«H επιχείρηση, που διευθύνω, έχει μισθολογικό κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ το μήνα. Από αυτά, ζήτημα είναι αν τα τριακόσιες χιλιάδες καταλήγουν στις τσέπες των εργαζομένων μας», μου έλεγε χθες διευθυντής μεγάλης ελληνικής επιχείρησης.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας: Το υπερβολικό – και χωρίς καμία λογική – ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, που καλούνται να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για υποχρεώσεις, που επιβαρύνουν – εκτός από τους εργοδότες – και τους εργαζόμενους, με σκοπό να έχουν τι ακριβώς;
Σύνταξη, όταν αποχωρήσουν από την εργασία τους, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθ΄ όλη τη διάρκεια του βίου τους.
Νεκτάριος Β. ΝώτηςΠαροχές, δηλαδή, πολύ χαμηλής ποιότητας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα χρήματα, τα οποία καταβάλλονται.
Εισφορές, που ζητούνται από τους ασφαλισμένους για να συντηρούν ένα γηρασμένο και απαρχαιωμένο κρατικό μηχανισμό, ο οποίος δεν προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες προς αυτούς.
Ασφαλώς και το σύστημα λειτουργεί έτσι, ώστε με τις εισφορές των εργαζομένων να χρηματοδοτούνται οι ελάχιστες δυνατές παροχές προς τους μη έχοντες.
Και αυτό είναι σωστό.
Η ύπαρξη, δηλαδή, ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας.
Μόνο, που πλέον, οι υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται προς όλους τους ασφαλισμένους, είναι δυστυχώς οι ελάχιστες δυνατές.
Και, είναι απορίας άξιο το πάνω σε ποια βάση θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν από την Κυριακή το 26,9% των εσόδων τους – προ φόρων – σε ασφαλιστικές εισφορές.Δηλαδή, πολύ απλά, να δίνουν έως και το 70% των εσόδων τους σε φόρους και εισφορές, στον απύθμενο κουβά του Δημοσίου, που δεν τους προσφέρει – δυστυχώς – τίποτα.
Αντίθετα, το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει – με μαθηματική ακρίβεια – σε παύση δραστηριοτήτων και αδυναμία (βλ. στάση) πληρωμών από την πλειονότητα των υπόχρεων.
Δηλαδή, διεύρυνση της μαύρης τρύπας των ελλειμμάτων και νέα μέτρα.
Η λύση είναι – θα το ξαναπώ – μείωση φορολογικών συντελεστών και εισφορών.
Μόνο έτσι θα έρθουν επενδύσεις, δηλαδή ανάπτυξη και δουλειές.
Καλημέρα σας και καλή χρονιά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου