23.12.16

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ Η ΧΩΡΑ - "ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΣΙΒΗΡΙΚΟΣ "; - ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΕΥΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ"; !!!!

Τσουχτερό κρύο σε όλη τη  χώρα με την θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές να κινείται σε χαμηλό βαρομετρικό.

 Ήδη από το πρωί έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις και το κρύο θα είναι ιδιαιτέρως έντονο σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα αργά το βράδυ ο υδράργυρος στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας να κατρακυλήσει στους -7 με -8 βαθμούς κελσίου.

Η πρόβλεψη για την Παρασκευή

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο,κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά 7 πρόσκαιρα το πρωί μέχρι 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μείον 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μείον 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη τιμή της θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλία αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά. Στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά με βαθμιαία εξασθένιση. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια 7 πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις. Πιθανότητα στα νότια μεμονωμένων καταιγίδων στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα δυτικά 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Τέλος, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις. Στα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια όμως θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Το Σάββατο (24/12) Παραμονή Χριστουγέννων στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές η χιονόνερο κυρίως στην Κρήτη όπου στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα Βόρεια.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Κυριακή (25/12) Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη.
Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που στα βόρεια και ανατολικά βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.
Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Δευτέρα (26/12) λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και νότια.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

«Λευκή» Πρωτοχρονιά
Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά στην Ελλάδα και οι πρώτες ενδείξεις για τον καιρό της Πρωτοχρονιάς, υπόσχονται... πολικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στο κέντρο της Αθήνας.
Βέβαια, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα μας έχουν πια συνηθίσει σε αλλαγές στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις τους, όμως η τάση του καιρού για νέα ψυχρή εισβολή από τις 28 Δεκεμβρίου, με κορύφωση στις 29 και 30 του μήνα, είναι δεδομένη και μένει να διαπιστωθεί το εύρος και τα φαινόμενα που θα τη συνοδεύσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, όλα δείχνουν ότι ένας ακόμα χιονιάς θα «χτυπήσει» την χώρα μας, ίσως ο πιο σοβαρός και καλά οργανωμένος σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους, αλλά και πάλι με τα ανατολικά προσήνεμα (ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη) να είναι οι πιο ευνοημένες περιοχές.
Δεν πρέπει σε αυτή τη φάση και πάντα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, αν πράγματι κατέβει αυτή η ψυχρή «μπάλα» στη χώρα μας από τη Σιβηρία, να χιονίσει ακόμα και μέσα στην Αθήνα και όχι απλά στα Βόρεια Προάστια αυτής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου