2.12.16

Όταν ο Comandante... Alexis θα ζέσταινε την Καισαριανή με φθηνό πετρέλαιο από την Βενεζουέλα

Ήταν Δεκέμβριος του 2007 όταν ο νεαρός Αλέξης, επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου ως “νέο και γοητευτικό πρόσωπο του Συνασπισμού”, ανακοίνωνε σε συνέντευξη τύπου του δήμου Καισαριανής ότι έκλεισε συμφωνία με τον Ούγκο Τζάβες για να φέρει φθηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και να ζεστάνει, όχι μόνο την Καισαριανή, αλλά όλους τους φτωχούς δήμους της χώρας!

Ο νεαρός τότε Τσίπρας είχε παρουσιάσει ένα δήθεν «ολοκληρωμένο σχέδιο» για το πώς το πετρέλαιο θα παρέμενε φθηνό, παρά τα τεράστια έξοδα μεταφοράς από τη μακρινή χώρα, και αποθεωνόταν από τους φιλικούς του δημοσιογράφους για τη «λύση» που θα έδινε σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Φυσικά, στα εννιά χρόνια που μεσολάβησαν, δεν ήρθε ποτέ ούτε… ποτήρι πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και οι θριαμβευτικές εξαγγελίες του τότε «εκκολαπτόμενου ηγέτη» αποδείχθηκαν ένα άδειο πουκάμισο, όπως και πολλές άλλες που ακολούθησαν…
Διαβάζουμε από τον τύπο της εποχής:

    «Ο Ούγκο Τσάβες αναλαμβάνει τη… θέρμανση των κατοίκων της Καισαριανής και άλλων εργατουπόλεων της Ελλάδας. Σύμμαχος του δημάρχου Καισαριανής σε αυτήν την προσπάθεια, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Καράκας ως μέλος της αντιπροσωπείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, την αναθεώρηση του Συντάγματος της Βενεζουέλας. Στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη», έχει ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας και τον δήμαρχο του Καράκας, με τους οποίους θα συζητήσει τις δυνατότητες διάθεσης φθηνού πετρελαίου σε ελληνικούς δήμους».

Ο Αλέξης Τσίπρας , μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον Τύπο κατά τη διάρκεια συνέντυξης
που δόθηκε στο Δημαρχείο Καισαριανής , σχετικά με την αγορά από την Βενεζουέλα φθηνού πετρελαίου θέρμανσης για τις λαικές γειτονιές της Αθήνας, Αθήνα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007. 

Υποτίθεται ότι το πετρέλαιο που θα ερχόταν από τη Βενεζουέλα θα ήταν κατά τουλάχιστον 30% πιο φθηνό από την τιμή που το προμηθευόταν τότε η Ελλάδα από άλλες αγορές. Πως θα γινόταν αυτό; Ο Τσάβες θα το έδινε σχεδόν τσάμπα, γοητευμένος από το φρέσκο και όμορφο πρόσωπο του Αλέξη, και μετά ο δήμος Καισαριανής θα το μετέφερε με 18-21 δολάρια για φορτίο περίπου 100.000 (συνήθη φορτία 80.000-135.000 ΜΤ), με επιπλέον κόστος ασφάλισης 0,3-0,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Μάλιστα ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας έκανε ακόμα πιο μακρόπνοα σχέδια: «Σε περίπτωση συμβολαίου μακράς διαρκείας, οι ναύλοι ενδεχομένως θα είναι μειωμένοι κατά 10-20%. Εξετάζουμε ακόμα μία πιθανή συμφωνία, για παράδειγμα με τα ΕΛ.ΠΕ. ή την Motor Oil, ώστε να δούμε αν είναι πρόθυμοι να διαθέσουν αποθηκευτικούς χώρους για τέτοια φορτία, όπως επίσης και το τίμημα αποθήκευσης που θα ζητηθεί, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι 3-4 δολάρια ανά μετρικό τόνο για δίμηνη αποθήκευση. Αν γίνει αυτό τότε ξεκινάμε και πιστεύω ότι αυτή η κίνηση θα δώσει μια ανάσα στους ταλαιπωρημένους μη προνομιούχους συμπατριώτες μας».
Στη συνέντευξη τύπου του δημάρχου Καισαριανής με τον νεαρό Αλέξη τον Δεκέμβριο του 2007 δεν αναφέρθηκε αν είχαν καταφέρει να δουν τον ίδιο τον Τσάβες στη Βενεζουέλα ή συζήτησαν τα ουτοπικά τους σχέδια με συνεργάτες του ποπουλιστή ηγέτη. Ήταν εμφανής όμως ο θαυμασμός και των δύο για την ηγεσία της λατινοαμερικανικής χώρας που τότε προσπαθούσε να παίξει διεθνή ρόλο με την ενίσχυση πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων στην Λατινική Αμερική και την Ευρώπη με ρητορική εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Κώστας Ησυχος, εκπρόσωπος του ΕΚΑ, ο Ανδρέας Καρίτζης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζώκας, ο Αλέξης Τσίπρας, μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευαγγελία Πασχαλίδου, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται στον Τύπο. 

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο νεαρός Αλέξης Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Τσάβες πέθανε, ο Μαδούρο δεν νιώθει πολύ καλά τελευταία, αλλά φθηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα δεν είδαμε και ούτε θα δούμε. Η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα λέει ακόμα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ώστε να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να εξειδικευθούν οι μορφές συνεργασίας… Σε απλά ελληνικά, ζήσε μαύρε μου, να ζεσταθείς με πετρέλαιο Βενεζουέλας.
Από την ιστορία, το αθώο συμπέρασμα που μένει είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας πάντα γοητευόταν από μη ρεαλιστικά σχέδια που θα έδιναν (στα λόγια) λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα. Το «μη αθώο» συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε κάποιο πάρε – δώσε  με το καθεστώς της Βενεζουέλας το 2007, το οποίο κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί. Πάντως δεν μπορεί να ήταν για το πετρέλαιο της Καισαριανής ή για τα φτηνά «αγροτικά προϊόντα» του Νίκου Παππά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου