3.12.16

Παγκόσμια Hμέρα Aτόμων με Αναπηρία

H Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η ...Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Σκοπός της ημέρας είναι να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις και σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία σηματοδοτεί την 10η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD). Αυτό αποτέλεσε το επίκεντρο της διήμερης διάσκεψης που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμEΑ) στις 28-29 Νοεμβρίου 2016.

Στην Ελλάδα η Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία υπογράφτηκε και κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με το Νόμο 4074/2012 (ΦΕΚ Α-88/11.4.2012). Βασικές κατευθυντήριες αρχές της Σύμβασης είναι μεταξύ άλλων ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, η ισότητα ευκαιριών, η αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία, η προσβασιμότητα και ο σεβασμός στις αναπτυσσόμενες ικανότητες.


Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου» η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία διοργανώνουν την εκδήλωση «Σινεμά για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ - 912 λεπτά προσβάσιμης κινηματογραφικής εμπειρίας» την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου από τις 17.00-01.30 το βράδυ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα)

Το πρόγραμμα των προβολών διατίθεται στην ιστοσελίδα www.patt.gov.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου