12.12.16

Wall Street Journal ! Προς νέα κρίση η Ελλάδα – Ο Τσίπρας σκέφτεται εκλογές


τσιπρασ_χερια

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal αναφέρει πως η ελληνική κρίση πλησιάζει σε ένα πιθανώς οριακό σημείο έπειτα από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις άκαμπτες απαιτήσεις των πιστωτών, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται οι αντοχές της.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – αντιμέτωπη με την κατρακύλα των ποσοστών της – εξετάζει την επιλογή των πρόωρων εκλογών το 2017, καθώς χάνει κάθε ελπίδα να κερδίσει παραχωρήσεις στο χρέος ή τα μέτρα λιτότητα από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει η εφημερίδα.
Έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν πάντως στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εκλογές, ενώ προσθέτουν ότι θα επαναξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αφού πρώτα πιέσουν τους πιστωτές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

«Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα», αναφέρει η Wall Street Journal.
Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης το 2017 θα δημιουργούσε μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά σημαντικών εκλογών την επόμενη χρονιά, σχολιάζει το δημοσίευμα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστη όρεξη για νέο ελληνικό δράμα, αλλά το ίδιο ελάχιστη είναι προθυμία για παραχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, αναφέρεται επίσης.
«Ο πολιορκημένος κ. Τσίπρας, που αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, εξέπληξε τους Ελληνες και τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα μελετήσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα κομματικά στελέχη, και η ΝΔ θα σχημάτιζε κυβέρνηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι ο στόχος τους σε πιθανές εκλογές θα ήταν να αποφύγουν να συνθλίβουν, έναν κίνδυνο που βλέπουν αν συνεχίσουν για καιρό χωρίς υποχωρήσεις από τους δανειστές.

Μέχρι τον Νοέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε ότι οι συζητήσεις με τουα δανειστές θα «ξεκλείδωναν» νέες δόσεις χωρίς περαιτέρω βαριά μέτρα λιτότητας. Στο μεταξύ, Ελληνες υπουργοί ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν ξεκάθαρες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δίνοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία της.
Ομως, οι διαπραγματεύσεις αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι οι Ελληνες ηγέτες είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στις απαιτήσεις των πιο δυναμικών δανειστών: της Γερμανίας και του ΔΝΤ, γράφει η WSJ, σημειώνοντας την απροθυμία του Βερολίνου να δεσμευθεί σε κάτι περισσότερο από μικρές μειώσεις του ελληνικού χρέους, αλλά και την επιμονή του Ταμείου για περικοπές που περιλαμβάνουν τις συντάξεις, ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης το ΔΝΤ επιμένει για τα εργασιακά, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκηρύξει ως μη αποδεκτή επίθεση στα δικαιώματα των ήδη αποδυναμωμένων εργαζομένων.
«Χωρίς συμβιβασμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία- κάτι που έχει αποδειχθεί άπιαστο από τις αρχές του 2015- οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις επώδυνης λιτότητας με μικρή ανταμοιβή», καταλήγει το δημοσίευμα.
«Πόρτα» θεσμών σε επενδυτικό συνέδριο στη Ν. Υόρκη
Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και η ακύρωση της παρουσίας των εκπροσώπων των θεσμών σε επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για το 18ο ετήσιο συνέδριο «Capital Link» στο πλαίσιο του «Invest In Greece Forum», που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά συνέδρια του κόσμου με 1.300 συμμετέχοντες.
Στο συνέδριο επρόκειτο να μετάσχουν οι εκπρόσωποι και των 4 θεσμών, ωστόσο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ακύρωσαν την συμμετοχή τους τόσο η Ντέλια Βελκουλέσκου όπως και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΚΤ, ESM, Κομισιόν). Στη συνέχεια επιχειρήθηκε να γίνει τηλεφωνική συνομιλία μαζί τους αλλά ήταν προβληματική και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μήνυμα των δανειστών λόγω των αγεφύρωτων διαφορών που υπάρχουν για το ελληνικό πρόγραμμα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου