16.7.16

Η απολογία της όμορφης παρουσιάστριας που ανέγνωσε τις ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών

Μας απειλούσαν άνδρες με όπλα, είπε για να δικαιολογήσει την ανάγνωση των ανακοινώσεων των στρατιωτικών

Όταν οι άνδρες του συνταγματάρχη Κοσέ έφθασαν στην δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας υποχρεώσαν την όμορφη παρουσιάστρια των ειδήσεων να ανακοινώσεις τις θέσεις τους. «Το έκανε γιατί με απειλούσαν άνδρες με όπλα» είπε η ίδια όταν όλα πλέον είχαν λήξει

Μήπως το παράκανε με το photoshop η Παπαρίζου; Η φωτογραφία που συζητήθηκε

Στο Πασαλιμάνι έκανε βόλτα η Έλενη Παπαρίζου και μοιράστηκε μία φωτογραφία της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Σέξι όπως πάντα, η Έλενα φορούσε ένα καυτό τζιν σορτσάκι και μια λευκή αέρινη μπλούζα.
Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό της φωτογραφίας, υπέπεσε στην προσοχή κάποιων περισσότερο παρατηρητικών, που έκαναν λόγο για χρήση φώτοσοπ στη φωτογραφία.
Τα πόδια της τραγουδίστριας είναι λεπτά, όμως στο υψηλότερο σημείο του κενού που δημιουργούν, η θάλασσα είναι κάπως…. στραβή, προφανώς από το «πείραγμα» των pixels.
 Βέβαια κάποιοι άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξαν ότι μάλλον φταίει ο κυματισμός της θάλασσας.

ΧΑΡΤΕΣ - Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ: Από την Αλικαρνασσό στην Κωνσταντινούπολη υπό το φόβο της κατάρριψης


aewr

Ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν απέναντι από την Ρόδο και μόλις ειδοποιήθηκε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη

Δείτε τις φωτογραφίες που αναπαριστούν την πορεία που ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν από την στιγμή που απογειώθηκε το αεροσκάφος του από το αεροδρόμιο του Νταλαμάν στις 02:00 μέχρι τη στιγμή που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 03:30.
erdogan1 erdogan2 erdogan3
Ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν απέναντι από την Ρόδο και μόλις ειδοποιήθηκε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.
Προτού προσγειωθεί μάλιστα έκανε 4-5 γύρους πάνω από την περιοχή ανάμεσα στο Γκόνεν και την Μπίγκα μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» και να κατέβει το αεροσκάφος στο Ατατούρκ.

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους απέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Ένας παράγοντας η παρουσία του κόσμου στους δρόμους
Αν και η ηρεμία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην Τουρκία, όλα δείχνουν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος από μέρος του στρατού απέτυχε.
Αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους, σύμφωνα με τον Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, στη συμμετοχή, την αντίδραση των υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και τον ρόλο του κόσμου.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Bahcesehir University στην Κωνσταντινούπολη, οι λόγοι που φαίνεται να απέτυχε το πραξικόπημα είναι οι εξής:
Ο σχετικά μικρός αριθμός στρατιωτών που μετείχε στην απόπειρα
Το γεγονός ότι το καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Η παρουσία του κόσμου στους δρόμους, που αντέδρασε στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Με το πενάκι του ΚΥΡ


Συλλήψεις 336 ατόμων για την απόπειρα πραξικοπήματος ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Τη σύλληψη 336 ατόμων μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το Cnn Turk.
Λίγο νωρίτερα, το κανάλι μετέδωσε ότι περίπου 50 στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτό παραδόθηκαν στη Γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.
Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος έκανε παράλληλα γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν συνολικά 60 άνθρωποι.

Ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Και ο προεδρος της Δημοκρατιας ενημερωθηκε για τα οσα συμβαινουν στην Τουρκια.
Ο κ. Παυλοπουλος εχει επαφες με αρμοδιους υπουργους - ισως και με τον πρωθυπουργο- και παρακολουθει τις εξελιξεις
Εγινε γνωστο πως θα περασει τη νυκτα στο γραφειο του.
Συσκεψη και στο υπ Εξωτερικων
. Κατα πληροφοριες εξεταζονται αν θα ληφθουν μετρα και ποια στα συνορα με την Τουρκία

Η Aegean αναστελει τις πτησεις προς Κωνσταντινουπολη, μεχρι να ..ξεκαθαρισει η κατασταση

Η Aegean αναστελει τις πτησεις προς Κωνσταντινουπολη, μεχρι να ..ξεκαθαρισει η κατασταση. Οι επιβατες πτησης που εφτασε την ωρα εκδηλωσης των γεγονοτων "εγκλωβιστηκαν" στο αεροδρομιιο Ατατουρκ.

Ενημερωθηκαν οι αρχηγοι κομματων

Ο διοικητης της ΕΥΠ ενημερωσε τον πρωθυπουργο και τον υπ. Εθνικης Αμυνας για οσα συμβαινουν στη Τουρκια.
Ο πρωθυπυργος ζητησε απο τον διοικητη της ΕΥΠ να ενημερωθουν και οι αρχηγοι των αλλων κομματων.
Οι Ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις απλως παρακολουθουν και ειναι σε επιφυλακη δηλωναν πηγες απο το Γενικο Επιτελειο.

Συσκεψη στο υπ.Προστασιας Πολιτη

Στο υπ Προστασιας του Πολιτη γινεται συσκεψη
Ο αρμοδιος υπουργος κ. Τοσκας ειναι σε τηλεφωνικη επαφη με τον πρωθυπουργο και τον υπ.Εθνικης Αμυνας.
Στη  συσκεψη μετεχουν ανωτεροι και ανωτατοι αξιωματικοι των Σωματων Ασφαλειας

ΣΤΡΑΤΟΣ: «ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» - Σκηνικό εμφυλίου στην Τουρκία - Δραματικές ώρες μετά το πραξικόπημα


Σκηνικό εμφυλίου στην Τουρκία - Δραματικές ώρες μετά το πραξικόπημα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Τουρκία όπου βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα. 
Σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει την εξουσία. 
Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Η Τουρκία από τις 10 και μετά το βράδυ της Παρασκευής περνά τραγικές στιγμές. Ενα σκηνικό εμφυλίου έχει απλωθεί πάνω από τη χώρα και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει όλη αυτή η υπόθεση. Πολλοί φοβούνται εμφύλιο καθώς υπάρχουν στρατιωτικοί που στηρίζουν τον Ερντογάν ενώ κόσμος άρχισε να βγαίνει στους δρόμους.
Σκηνικό εμφυλίου στην Τουρκία - Δραματικές ώρες μετά το πραξικόπημα
Αλλωστε, σε Πόλη και Αγκυρα έχουν ακουστεί πυροβολισμοί και υπάρχουν συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν δεν ελέγχει τη χώρα, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να μιλήσει μέσω skype. Αλλες πληροφορίες λένε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αλλά δεν τον άφησαν και τότε ζήτησε να πάει στη Γερμανία.
Φαίνεται πως υπάρχουν εχθροπραξιές στην τουρκική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, υπήρξε ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα πιθανότατα κοντά στην κρατική τηλεόραση αλλά και πυροβολισμούς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κάλεσμα Ερντογάν στους πολίτες να συγκεντρωθούν στις πλατείες

Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk μέσω Skype.
Ο κ. Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα εξέγερσης μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «ο λαός θα δώσει τη δέουσα απάντηση».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια» και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

«Χαδιάρες» τσιγγάνες έστειλαν 93χρονο στο νοσοκομείο!

«Χαδιάρες» τσιγγάνες έστειλαν 93χρονο στο νοσοκομείο!
Όταν είδαν ότι δεν «τσιμπούσε» το δόλωμα και έμενε αδιάφορος στα θέλγητρά τους, τον ξυλοκόπησαν άγρια για να του πάρουν το πορτοφόλι

Πρώτα δοκίμασαν τα ερωτικά χάδια δυο τσιγγάνες και, όταν διαπίστωσαν ότι το ηλικιωμένο υποψήφιο θύμα τους δεν «τσιμπούσε» το δόλωμα, δεν δίστασαν να τον ξυλοκοπήσουν για να αρπάξουν το πορτοφόλι του με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο.
Την προσπάθεια της… ερωτικής επίθεσης ανέλαβε η «μικρή» της παρέας, μια 22χρονη που άρχισε ξεδιάντροπα να χαϊδεύει τον εμβρόντητο 93χρονο σε έναν δρόμο στην πόλη της Πρέβεζας! Όμως, ο παππούς αντιλήφθηκε την 55χρονη συνεργό της, που πλησίασε και προσπάθησε του βάλει άλλου είδους… «χέρι», στην τσέπη του! Αμέσως αντέδρασε, αλλά δέχθηκαν γροθιές και κλωτσιές από τις δυο τσιγγάνες στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το πορτοφόλι που έκλεψε η μεγαλύτερη.
Για καλή τύχη του ηλικιωμένου, από το σημείο περνούσαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είδαν τη σκηνή και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τις δύο γυναίκες οι οποίες προσήχθησαν στην Ασφάλεια και ανακρίνονται για άλλες επιθέσεις, πριν οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας κατηγορούμενες για ληστεία. Ο 93χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στα τραύματα που του προκάλεσαν οι δράστιδες.

ΒΙΝΤΕΟ - Της… ξελόγιασε τον άντρα! Την έγδυσε και την έδειρε στη μέση του δρόμου


dkdkapatimeni
Το… νόμο στα χέρια της πήρε γυναίκα στην Κίνα, όταν αποφάσισε να γδύσει και να χτυπήσει για παραδειγματισμό στη μέση του δρόμου τη νεαρή ερωμένη του άνδρα της.

Η απατηθείσα σύζυγος με την βοήθεια ενός φίλου της επιτέθηκε στη νεαρή γυναίκα, σε άλλο ένα περιστατικό μετά από σειρά άλλων παρόμοιων στην Κίνα

Η γυναίκα υποστήριξε ότι η νεαρή ξελόγιασε με τα… κόλπα της τον άντρα της. Μάλιστα από την μήνη της συζύγους και του φίλου της δεν κατάφερε αν γλυτώσει την ερωμένη ακόμα και ένας άνδρας που προσπάθησε να χωρίσει τις γυναίκες.

erwmenh_1Πιστεύεται ότι το περιστατικό συνέβη στην πόλη Bozhou ενώ τα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν μόλις σήμερα παρόμοια περίπτωση στην πόλη Zhengzhou.
Η νεαρή γυναίκα αρνήθηκε ότι επισκέπτονταν τον άνδρα της δράστριας με σκοπό την σεξουαλική σχέση.

Εξαφανισμένος στο Μπόντρουμ ο Ερντογάν! Ο Γκιουλέν πίσω από το πραξικόπημα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) απέναντι απο την Κώ- Οργανώνει την “άμυνα” του
 -Ποιος είναι ο Γκιουλέν που φέρεται να οργάνωσε το πραξικόπημα 
– Η Τουρκία είχε ζητήσει το πρωί την έκδοση του απο τις Ηνωμένες Πολιτείες στις οποίες ζεί μόνιμα

Τον Φετουλάχ Γκιουλέν δείχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν είναι κατά άλλους εξαφανισμένος και κατ΄ άλλους βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό. Σε κάθε περίπτωση όλα τα πρακτορεία μεταδίδουν πως ο Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Και συνέχισε, λέγοντας πως: «οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να επαναφέρουν την τάξη. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση θα πληρώσουν με τον μεγαλύτερο τίμημα». Σε δηλώσεις του στο NTV τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον υπεύθυνο λαό».
Ο Στρατός έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση πως έχει αναλάβει τον έλεγχο στη χώρα. Ο δημοσιογράφοςτης Sabah Μεχμέτ Σολμάζ μετέδωσε στο twitter ότι το πραικόπημε εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφότου στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης φάκελος για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου διαμένει.
Νωρίτερα και όταν πρωτοεκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον κόσμο να κρατήσει την ψυχραιμία του και δήλωσε πως τίποτα δεν θα βλάψει την τουρκική δημοκρατία.

Ο τουρκικός στρατός κρατά όμηρο τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ομήρους έχουν πιάσει οι τούρκοι στρατιωτικοί που σχεδίασαν και εκτέλεσαν το πραξικόπημα στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με αναφορές ασφαλής είναι ο πρόεδρος της χώρας, Ερντογάν.
Όπως μεταδίδει το CNN Turk και το Reuters, ο τουρκικός στρατός έχει πιάσει και κρατά ομήρους στο αρχηγείο του Στρατού στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», όμηρος είναι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Hulusi Akar.
Την ίδια ώρα το CNN Turk μεταδίδει πως ο ασφαλής είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, οι πραξικοπηματίες έχουν εισβάλει στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης.

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ !!! «Φτάνουν πια οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος»

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες η Κυβέρνηση συνεχίζει με έωλες υποσχέσεις να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ανάπτυξης.
 Πολύ πρόσφατα κυβερνητικό κλιμάκιο πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών παρέστησαν με περισσή αλαζονεία στην παράδοση, μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, της συνδετήριας οδού της Μεγαλόπολης.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες βρήκαν προφανώς την ευκαιρία να βρεθούν νοτιότερα στην Πελοπόννησο, στην περιοχή της Μεσσηνίας, και να επιδοθούν στους προσφιλείς τους επικοινωνισμούς, τις εξαγγελίες έργων χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Είναι απαράδεκτο να μεταχειρίζονται την αγωνία των πολιτών για την εξέλιξη βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Πελοποννήσου προκειμένου να υπηρετήσουν μικροπολιτικές προσωπικές ιδιοτέλειες και φιλοδοξίες, όπως χαρακτηριστικά έναν από τους πιο σημαντικούς αναπτυξιακούς οδικούς άξονες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, Καλαμάτα - Ριζόμυλος – Πύλος.
Τα όσα ελέχθησαν από Γενικό Γραμματέα της συγκυβέρνησης Συριζα – ΑΝΕΛ για το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος είναι απολύτως ασαφή, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς χρηματοδότηση, στέλνοντας ουσιαστικά το έργο «στις καλένδες».
Ούτε καν την άποψή τους δεν διατύπωσαν για ένα από τα σημαντικότερα και διαχρονικότερα προβλήματα της Μεσσηνίας.
Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλο χρόνο για εικασίες και υποσχεσιολογία. Εδώ και τώρα να απαντήσει στους πολίτες της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας τι πρόκειται να γίνει με το συγκεκριμένο οδικό άξονα.
Η θέση της περιφερειακής αρχής παραμένει αμετάβλητη: ο δρόμος πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών με νέα χάραξη και όχι με ημίμετρα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει την πρακτική της που διακρίνεται από σκληρή δουλειά, μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των έργων της Πελοποννήσου. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και αγωνίζεται καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων τους και ποιος με επικοινωνισμούς επιχειρεί να διαψεύσει την  απουσία του.
Ο Μεσσήνιος Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Χαρίτσης οφείλει να σταματήσει κάθε προσπάθεια λαϊκισμού και υποσχεσιολογίας και να ενημερώσει άμεσα ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου. Μέχρι τότε οι «περιοδεύοντες θίασοι εξαγγελιών» ας επιλέξουν είτε άλλη περιφέρεια, είτε τη σιωπή.    

15.7.16

Eπίσκεψη του Α. Σαμαρά στο Κάστρο της Κορώνης

Το ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Κορώνης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, την τέως γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

Στην επίσκεψη, όλοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, με τον πρώην Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το έργο ως παρέμβαση σωτηρίας για το Κάστρο της Κορώνης. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Με χρήματα, από τον καιρό που ήμουν Υπουργός Πολιτισμού μέχρι και σήμερα, καταφέραμε να κάνουμε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση. Το έργο αυτό απαίτησε να πραγματοποιηθούν τεράστιες εργασίες και αρκετές μελέτες. Ευχαριστώ το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Μανιατάκειο Ίδρυμα, και κυρίαρχα το Υπουργείο Πολιτισμού και όλους όσοι εργάστηκαν και μόχθησαν, για ένα έργο που ήταν τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο. Έχουμε κρατήσει τα τμήματα που έχουν πέσει και στόχευσή μας είναι σε δεύτερη φάση να γίνει η ανάπλαση».

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά, για την καθαριστική του παρέμβαση, αφού μετά τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στο Κάστρο, κινητοποίησε όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτως ώστε σήμερα να έχουμε την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία ολόκληρης της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι: «Στο έργο αυτό, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας, σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε η τέως γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που παρουσιαστήκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Επίσης, η σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του Υπουργείου,  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Μανιατακείου Ιδρύματος, οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Τη μελέτη χρηματοδότησε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος».
 
Ως γνωστόν, το μνημείο έχριζε άμεσης αντιμετώπισης, λόγω των έντονων σεισμικών φαινομένων που είχαν σημειωθεί στην περιοχή, αλλά και  της διάβρωσης, η οποία είχε προκληθεί από τις υποθαλάσσιες υποσκαφές, γεγονότα που συνετέλεσαν στην κατάρρευση μέρους του τείχους. Οι εργασίες για την «Προστασία παράκτιας ζώνης και τη στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος,  της Περιφέρειας Πελοποννήσου» όπως είναι και ο τίτλος του έργου, έχουν προϋπολογισμό 2.580.000,00 Ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ: Εκδήλωση εγκαινίων του Βιολογικού Σταθμού της Χώρας

Την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 στις 12:00 το πρωί ο Δήμος Πύλου-Νέστορος πραγματοποιεί τα εγκαίνια του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων της Δ.Ε. Νέστορος (Θέση Αγ. Αθανάσιος, 8ο Χιλιόμετρο Χώρας-Πύλου). 

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, μετά τα εγκαίνια, θα δεξιωθεί τον κόσμο στο χώρο του εργοστασίου (Βιολογικού Σταθμού).

Στατιστικά και άλλα για το EURO 2016

Λίγες ώρες πριν το φονικό κτύπημα στην Νίκαια οι γαλλικές αρχές ποδοσφαίρου έδωσαν στη δημοσιότητα στατιστικά και άλλα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

 Κάνοντας απολογισμό η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε πληρότητα 92,56% των γαλλικών γηπέδων και στα 51 παιχνίδια. Από την πώληση των εισιτηρίων η ΟΥΕΦΑ αποκόμισε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότεροι κάθε άλλου ματς ήταν οι φίλαθλοι στο Γαλλία – Ισλανδία (76.833) κι ακολουθούν Ιταλία – Ισπανία (76.155) και ο τελικός Πορτογαλία – Γαλλία (75.868).
Στα 51 παιχνίδια σημειώθηκαν 108 γκολ (με μέσο όρο 1 κάθε 44 λεπτά και 2,12 ανά αγώνα). Τα περισσότερα (21) μπήκαν στο διάστημα από 46’ έως 60’, τα λιγότερα (1) στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Δύο είναι τα γκολ που μπήκαν στην διάρκεια παράτασης.

Η Γαλλία είχε την καλύτερη επίθεση (13 γκολ), παρουσιάζοντας μέσο όρο 1,86 γκολ ανά αγώνα και ο ΑντουάνΓκριεζμάν με 6 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Η Πορτογαλία δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της στατιστικής, αλλά «διασώθηκε» από δύο ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης: τον Κριστιάνο Ρονάλντο, παίκτη με τα πιο πολλά σουτ (46) και τον Πέπε τον αμυντικό που κέρδισε την μπάλα πιο πολλές φορές (60).

Το πιο ευρύ σκορ πέτυχε το Βέλγιο κόντρα στην Ουγγαρία (4-0), ενώ τέσσερα ματς στην πρώτη φάση ολοκληρώθηκαν χωρίς σκορ: Ελβετία-Γαλλία, Σλοβακία-Αγγλία, Γερμανία-Πολονία, Πορτογαλία-Αυστρία. Δύο επίσης ήταν στους «16» και ο τελικός. Η Γερμανία ήταν η ομάδα με την μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (63%), ενώ η Ισπανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στις πάσες (91%). Ο Βέλγος ΕντένΑζάρ είχε τις πιο πολλές ασίστ (4), η Ιταλία έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα σε ένα ματς (152,993), η Γερμανία και ο Γάλλος Κομάν είχαν την μεγαλύτερη ταχύτητα (32,8 χιλιόμετρα την ώρα).
Ο Ούγγρος  Γκέρα
Οι ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον πλανήτη, συμμετείχαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία που διοργάνωσε η ΟΥΕΦΑ και έδωσαν τις ψήφους τους στον Ούγγρο ΖόλτανΓκέρα για το καλύτερο γκολ. Ήταν αυτό στον τρίτο αγώνα για τον ΣΤ' όμιλο του EURO, όπου η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3, αναδείχθηκε το καλύτερο της διοργάνωσης. 
Ήταν ένας από τους πιό συναρπαστικούς σε εξέλιξη αγώνες του τουρνουά, καθώς οι Ούγγροι που είχαν προκριθεί, προηγήθηκαν τρεις φορές για να ισοφαρίσουν διαδοχικά οι Πορτογάλοι, να πάρουν την πρόκριση ως τρίτοι και στην συνέχεια να κατακτήσουν το τρόπαιο...
Ο «γερόλυκος» της εθνικής Ουγγαρίας, που βαδίζει στα 37 και ανήκει από το 2014 στην Φερεντσβάρος, στόπαρε την μπάλα με το στήθος λίγο έξω από την περιοχή και με σουτ στην κίνηση, την έστειλε στην αριστερή γωνία του ανήμπορου ν΄αντιδράσει παρά το πλονζόν, ΡούϊΠατρίσιο. 
Και ο Ρ. Σάντσες
Ο Πορτογάλος Ρενάτο Σάντσες αναδείχθηκε από την ΟΥΕΦΑ καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης στο Euro 2016. Ο 19χρονος μέσος αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα στην πορεία των Πορτογάλων προς την κατάκτηση του τροπαίου, μετρώντας έξι συμμετοχές, στις τέσσερις βασικός, κι ένα γκολ απέναντι στην Πολωνία, που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.
Να σημειωθεί πως ο Σάντσες έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ξεπερνώντας τον επιθετικό και αρχηγό της Πορτογαλίας, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο νεαρός παίκτης μπήκε στο Σταντ ντε Φρανς, για τον τελικό σε ηλικία 18 ετών και 326 ημερών.
Έκανε το ντεμπούτο του το μόλις το Μάρτιο, κόντρα στη Βουλγαρία. Ο Ρενάτο Σάντσες, ξεπέρασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που είχε το σχετικό ρεκόρ από τον τελικό του Euro 2004, απέναντι στην Ελλάδα, όταν αγωνίστηκε σε ηλικία 19 ετών και 150 ημερών. Ο Ρενάτο Σάντσες μετακόμισε από την Μπενφίκα στην Μπάγερν με 35 εκατ. ευρώ.
Για την ηλικία του Ρενάτο Σάντσες υπάρχει πικνη ειδησεογραφία την τελευταία εβδομάδα. 
Ο προπονητής Γκι Ρου υποστηρίζει ότι ο Πορτογάλος δεν είναι 19 ετών αλλά 23 ή 24. Η εφημερίδα "Diario de Noticias" όμως έβαλε τέλος στις φήμες και τους ισχυρισμούς του Γάλλου τεχνικού.Τι έκανε λοιπόν; 
Έψαξε και βρήκε το πιστοποιητικό γέννησης του παίκτη, σύμφωνα με το οποίο γεννήθηκε στο μαιευτήριο της Αμαδόρα στις 18 Αυγούστου του 1997. Συγκεκριμένα στις 15:25 εκείνης της ημέρας και ζύγιζε μόλις 2,56 κιλά. Τώρα ο Σάντσες απάντησε ότι θα κάνει μήνυση στον ΓκυΡού.

Α.Χ.

Ιστορικό ντοκουμέντο !!!

 Δείτε και ξανά δείτε τη φωτογραφία. 
Μην αποκαλύψετε ποιος είναι ο κύριος με το φράκο και το παπιόν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη. 
Περίπου καταλαβαίνει κανείς πότε έγινε η συνάντησή τους.
 Την φωτογραφία «ανέσυρε» στο twitter o χρήστης @Elginism ενώ την σχολίασε και η φημισμένη βρετανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ, γνωστή από το ενδιαφέρον της για την Αμφίπολη.
Είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμ. Βασιλείου και μέχρι πριν λίγους μήνες δήμαρχος Λονδίνου. 
Ο Μπόρις Τζόνσον λοιπόν, το 1986 (μάλλον φοιτητής ή μόλις είχε αποφοιτήσει) ήταν πρόεδρος της Oxford Union και είχε συναντήσει την Μελίνα Μερκούρη για να μιλήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Με αφορμή την ανάδειξη του εκκεντρικού Μπόρις Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου, μία φωτογραφία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα φοιτητικά του χρόνια.
Τι είχε πει η Μελίνα τότε σε πυκνό ακροατήριο από φοιτητές της Οξφόρδης, μελετητές και άλλους επιστήμονες;
«Υπάρχουν τα Μρμαρα του Παρθεννα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα». 

Α.Χ.

Σε ποιές περιοχές θα βρέξει το Σάββατο


Σε ποιές περιοχές θα βρέξει το Σάββατο

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές, περιμένουμε το Σάββατο στα δυτικά και τα βόρεια και κατά τόπους στα κεντρικά. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα δυτικά.
Aναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο:
  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, που πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές στα δυτικότερα τμήματα. Βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα ανατολικά αρχικά ανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, που πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Βαθμιαία από το απόγευμα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές, λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το απόγευμα με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το απόγευμα, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πιθανόν πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στις βορειότερες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Άνεμοι: Δυτικοί 5 με 6 και πιθανόν πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

  • ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία - Βγήκε ο στρατός στους δρόμους


Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία - Βγήκε ο στρατός στους δρόμους

Συναγερμός σήμανε πριν από λίγη ώρα στην Τουρκία όπου έκλεισαν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους δύο γέφυρες στον Βόσπορο.  Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Tα τανκς έχουν βγει στους δρόμους, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο και στις φωτογραφίες.
Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία - Βγήκε ο στρατός στους δρόμουςΟ πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.
Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία - Βγήκε ο στρατός στους δρόμουςΟ ίδιος τόνισε στο κανάλι CNN Turk πως αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την απόπειρα θα τιμωρηθούν με τον πιο σκληρό τρόπο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μετέδιδε νωρίτερα την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην 'Αγκυρα.
Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δύο είναι τα σενάρια: είτε οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, είτε πρόκειται για πραξικόπημα.

Πριν από λίγη ώρα οι αρχές μπλόκαραν Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισε και η κρατική τουρκική τηλεόραση.

Σε ένα κράτος «κωπηλάτη» ο λαϊκισμός και η αριστερά ζευγαρώνουν.

Θεόδωρος  Σταυριανόπουλος
  MSc Ηθ. Φιλοσοφίας - Μαθηματικός 

Για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους, πρέπει να γίνει σαφής διάκριση των επιτελικών αρμοδιοτήτων-δραστηριοτήτων του. Θέλουμε κράτος «πλοηγό» ή κράτος «κωπηλάτη». Η ανωτέρω διάκριση αρμοδιοτήτων-δραστηριοτήτων στη χώρα μας ήταν και είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Το κράτος παραδοσιακά λειτουργεί ταυτόχρονα ως «πλοηγός» και ως «κωπηλάτης», συνθέτοντας ένα εξαιρετικά σύνθετο μόρφωμα, που παραμένει περίπλοκο υπό την επίδραση αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, ταξικών συμφερόντων και κομματικών επιδιώξεων. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονταν, αν τις επέτρεπε ο συνδικαλισμός είχαν σαν στόχο να μετατρέψουν το κράτος από «πλοηγό» σε «κωπηλάτη» και αντιστρόφως.
Στις κρατικές δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχουν συστήματα μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας τους. Στη χώρα μας, η μέτρηση και η αξιολόγηση της απόδοσης δεν υφίσταται. Οι Διοικήσεις των Οργανισμών και των κρατικών υπηρεσιών να απολογούνται για το αποτέλεσμα δεν συνηθίζεται. Οι δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίες στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως αυτόνομα «βιλαέτια», κάτι σαν μεταλλαγμένος «κοτσαμπασισμός» χωρίς ουσιαστικό έλεγχο στη σπατάλη και στον τρόπο διοίκησης. Oι Διοικήσεις έπαιρναν αυξήσεις και bonus ακόμα και στις περιπτώσεις που τα έσοδα των Οργανισμών τους πάτωναν! Απαιτείται η εφαρμογή μιας στρατηγικής σαφών στόχων-κινήτρων-επιβραβεύσεων και κυρώσεων.
Παγκοσμίως γνωστόν είναι ότι ο Ιδιωτικός Τομέας είναι ο βασικός και κυρίαρχος  πυλώνας της Παγκόσμιας Οικονομίας, ο οποίος παράγει πλούτο. Ο Δημόσιος Τομέας της χώρας μας, αντί να διαχειρίζεται με ευσυνειδησία και φειδώ τον παραγόμενο πλούτο που προκύπτει από φόρους και εισφορές του Ιδιωτικού Τομέα και της ίδιας της κοινωνίας, κατασπαταλά και καταβροχθίζει αφειδώς και ασυνείδητα τους πόρους του Έθνους. Διότι εις την χώρα μας έχει παρερμηνευθεί ο όρος και ο σκοπός του Δημοσίου Τομέα.
Ο συνδικαλισμός, αλλά κυρίως το κομματικό σύστημα, όπως έχει δομηθεί σ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αποτελεί ένα σύστημα κλειστών ακροατηρίων, με την ανάπτυξη των μηχανισμών ως βασικών εργαλείων της σύστασής τους και με μοναδικό σκοπό την  ανέλιξη των στελεχών τους σε διοικητικές θέσεις. Αυτό συνέβαινε και συνεχίζει να συμβαίνει και δεν βοηθά να συμβεί η επανίδρυση ούτε στο κράτος, αλλά ούτε και στην κοινωνία.
Η αριστερά παραδοσιακά  έδειχνε ότι ήταν επιφυλακτική στην αντίληψη του λαϊκισμού. Στην ουσία όμως απ’ ότι φάνηκε στις μέρες μας ο λαϊκισμός και η αριστερά ζευγαρώνουν. Γύρω απ’ αυτό το ζευγάρι πολλοί αριστεροί παίζουν «κρυφτούλι», ανεξάρτητα από το αν το συνειδητοποιούν ή όχι. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αριστερή ιδεολογία  πάντα είναι ενδιαφέρουσα, πάντα έχει την αξία της. Οι ιδεολογίες είναι κοινωνικές κατασκευές προκειμένου να  οριοθετήσουν κινητοποιήσεις, βάζοντας διεκδικητικό πρόσημο στην κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξή μας. Στην πράξη όμως ο αγώνας  είναι άνισος ή «βρώμικος», η δε διεκδίκηση είναι κάθετη και συντεχνιακή. Ο κάθε κλάδος αγωνίζεται για την πάρτη του. Αυτό έδειξαν οι άνισες αμοιβές των εργαζομένων. Ανύπαρκτη αξιοκρατία και ας είχε γίνει σύνθημα και αυτή.
Ο χώρος της αριστεράς υπήρξε πάντα υπέρμετρα διεκδικητικός, αγνοώντας τον κρατικό υπερδανεισμό. Ποτέ δεν τον κατήγγειλε ούτε αυτόν αλλά ούτε και την κρατική σπατάλη. Πάντα η αριστερή φωνή ήταν αρωγός στην οποιαδήποτε διεκδίκηση ακόμα και αν αυτή ήταν υπερβολική ή παράλογη. Έτσι αναπτύχθηκε ο λαϊκισμός μη επιτρέποντας στην κατά καιρούς απόπειρα «επανίδρυσης του κράτους» που επιχειρήθηκε. Τα λαοπλάνα συνθήματα, «κυρίαρχος λαός», « ο λαός στην εξουσία», «λαέ μη σκύβεις το κεφάλι», «λαέ σου πίνουνε το αίμα», εξέθρεψαν τον λαϊκισμό και άδειασαν τον εργαζόμενο από υποχρεώσεις.
Η πρόσφατη συγκυρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας μας πέρα  από τις ευθύνες της διακυβέρνησής της, εδράζεται επίσης και στις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές στο διεθνή χώρο. Στο χώρο της οικονομίας δεν επικρατούν πλέον κανονικές συνθήκες,  επικρατούν συνθήκες τρομοκρατίας. Εδώ πλέον ισχύει αυτό που λένε «ο θάνατος σου , η ζωή μου». Αυτό γίνεται πολύ απλά αντιληπτό. Φθάσαμε στο σημείο οι μεν να τζογάρουν υπέρ της χρεοκοπίας των δε.
Ίσως η κρίση να αποτελεί και «βήμα» για να αναστοχαστούμε επί της ουσίας της πολιτικής, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε. Πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί ο ενεργός και χειραφετημένος πολίτης, ο κοινωνικός και δημιουργικός άνθρωπος. Η δε αριστερή σκέψη σίγουρα έχει φαντασία και παράγει ιδεολογία. Αν θέλει όμως να μην οδηγηθεί σε φθίνουσα οριακή χρησιμότητα, θα πρέπει οι άνθρωποι που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς να προσανατολίσουν την πυξίδα τους κατά τέτοιον τρόπο ώστε  να αποτυπώνουν σωστά την πραγματικότητα λέγοντας τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.
Η θεωρία με την πράξη της αριστεράς στις μέρες μας απομακρύνθηκαν. Πρέπει όμως να ξαναβρεθούν και πάλι πολύ κοντά και να διαγράψουν μια αληθινή πορεία στην καθημερινότητα, δίνοντας δείγματα γραφής τέτοια που να πείσουν τον κόσμο να ονειρευτεί και να δει το μέλλον του  ξανά αισιόδοξα. Γιατί πολλά χρόνια ως χώρα είχαμε διαλέξει ως βηματισμό το σημειωτόν και την όπισθεν καθώς και τα μεγάλα λόγια. Ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια και όσο και να υπόσχεται, δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά.

    ΥΓ. Στη χώρα μας το Κράτος πάντα ήταν υπερπροστατευτικό του Δημόσιου τομέα εις βάρος του Ιδιωτικού. Ο Ιδιωτικός Τομέας καταντούσε εργοδότης του Δημοσίου. Το Κράτος μη έχοντας άλλους ισχυρούς πόρους κατέφευγε στην υψηλή φορολόγηση. Ο Ιδιωτικός τομέας με την σειρά του βρίσκοντας μπροστά του υψηλούς φορολογικούς συντελεστές φοροδιέφευγε με την ανοχή του Κράτους.

ΚΤΗΝΩΔΙΑ ! Εμπορος ζήτησε σε άνεργη μητέρα να κάνουν σεξ για να της δώσει τρόφιμα!


Απίστευτο: Εμπορος ζήτησε σε άνεργη μητέρα να κάνουν σεξ για να της δώσει τρόφιμα!

Ακόμη ένα πρωτοφανές περιστατικό έρχεται να καταγραφεί στα απίστευτα που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. «Πρωταγωνιστές», ένας εύπορος έμπορο τροφίμων και μια άνεργη 40χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών στην Πάτρα. Η γυναίκα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμα και εξασφάλισης των βασικών για τη διατροφή των δύο ανήλικων παιδιών της επισκέφτηκε στην επιχείρησή του τον εύπορο έμπορο από τον οποίο ζήτησε να  τους δώσει επί πιστώσει τρία κιλά κρέας.
Η απάντηση που εισέπραξε η γυναίκα ήταν σοκαριστική καθώς ο γνωστός για τις..αγαθοεργίες του πατρινός της έκανε γνωστό πως τις κόβει τα βερεσέ γιατί ο λογαριασμός έχει φτάσει στα ύψη, εκτός κι’ αν επιθυμεί η εξόφληση να γίνει με άλλο τρόπο, ζητώντας της να περάσει το μεσημέρι από εκεί για να τα πούνε …μόνοι τους.
Η γυναίκα έφυγε κλαίγοντας από το χώρο  και προσπάθησε να βρει από αλλού  τρόφιμα ωστόσο η προσπάθειά της έπεσε στο κενό.
Στις 3.00 το μεσημέρι της ίδια ημέρας η 40χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών πέρασε ξανά το κατώφλι του έμπορου απαντώντας του θετικά αυτή τη φορά στον όρο που είχε βάλει, προκειμένου να συνεχίσει να τις δίνει τρόφιμα χωρίς να πληρώνει.
Η συνέχεια εκτυλίχθηκε στον ημιώροφο της επιχείρησης, του όπου για αρκετή ώρα ο έμπορος απολάμβανε το κορμί της 40χρονης, η οποία υπέκυψε στις ορέξεις του προκειμένου να εξασφαλίσει φαγητό για τα παιδιά της.
Ωστόσο η υπόθεση μετά από λίγη ώρα πήρε άλλη τροπή, καθώς στο κατάστημα – που ήταν κλειστό, μπήκαν  τα δύο ενήλικα παιδιά του  μαζί με ένα υπάλληλο της επιχείρησης , οι οποίοι επέστρεψαν από  τις αποθήκες της επιχείρησης .
Η  σύλληψη  του πατέρα τους με την 40χρονη ζωντοχήρα προκάλεσε την οργή τους, ενώ όταν πληροφορήθηκαν από την ίδια τη  γυναίκα με τι ανταλλάγματα δέχθηκε να βρεθεί ερωτικά μαζί του , η κατάσταση ξέφυγε, με το ένα από τα παιδιά του να επιτίθεται και να τον γρονθοκοπεί .
Οι γιοί του «φιλάνθρωπου» έμπορου δήλωσαν στην γυναίκα πως μπορεί να περνά από την επιχείρηση και να τις δίνουν τρόφιμα χωρίς να δίνει λογαριασμό στον πατέρα τους, ο οποίος για αρκετές ημέρες έφερνε τα σημάδια του ξυλοδαρμού από το γιό του στο πρόσωπο του.
Πηγή: patrastimes.gr

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ! Αυτά είναι τα 14 ακίνητα που βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ

Πωλητήριο σε 14 ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, βάζει το ΤΑΙΠΕΔ το οποίος ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Auction και τον ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr.

Πρόκειται για τα εξής ακίνητα:
Α/Α
AKINHTO
1
Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας: Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη θέση «Αλάνες» εντός του οικισμού (50ετής μίσθωση).
2
ΧΕΥ 8: Οικόπεδο στο Δήμο Χαλανδρίου με πρόσωπο στη Λεωφόρο Πεντέλης (30ετής μίσθωση).
3
ΧΕΥ 9: Οικόπεδο στο Δήμο Χαλανδρίου απέναντι από το parking του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας (πώληση).
4
Κουτσουνάρι ΤΜΗΜΑ Α: Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη θέση «Λίμνη Λουρίδη», σε απόσταση περίπου 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας Λασιθίου (πώληση).
5
Κουτσουνάρι ΤΜΗΜΑ Α: Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη θέση «Λίμνη Λουρίδη», σε απόσταση περίπου 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας Λασιθίου (πώληση).
6
Κουτσουνάρι: Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη θέση «Λίμνη Λουρίδη», σε απόσταση περίπου 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας Λασιθίου (πώληση).
7
Συγγρού & Σκρα: Ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο στην Καλλιθέα Αττικής (πώληση).
8
Παράδεισος Νέου Μαρμαρά: Τέσσερα (4) διακριτά οικόπεδα πλησίον της ακτής του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής (πώληση).
9
Κοσκινού, Ρόδος: Έκταση που χωροθετείται σε απόσταση 12 χλμ από την πόλη της Ρόδου και 200μ από τη θάλασσα (πώληση).
10
Κτενά & Περικλέους: Τετραώροφο διατηρητέο κτίριο στην περιοχή του Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας (πώληση).
11
Ξενοδοχείο ΗΝΙΟΧΟΣ, Βερανζέρου 26: Ξενοδοχείο 3 αστέρων επί της οδού Βερανζέρου αρ. 26, στο κέντρο της Αθήνας (πώληση).
12
Παλιά πόλη Ναυπλίου: Ακίνητο επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου αρ. 6 εντός του παραδοσιακού ιστού της πόλης του Ναυπλίου (πώληση).
13
Αριστομένους 11-13, Καλαμάτα: Κτιριακό συγκρότημα που αποτελείται από τρία (3) λιθόκτιστα κτίρια, δύο (2) εκ των οποίων είναι διατηρητέα.
14
Αγ. Ελεούσα, Ρόδος: Πρώην «Σανατόριο Φρειδερίκης» στην Δ.Ε. Καμείρου σε απόσταση 37χλμ περίπου από την πόλη της Ρόδου (50ετής μίσθωση).

Η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων της Α’ Φάσης του Διαγωνισμού ορίζεται στις 26 Οκτωβρίου 2016.
Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο http://www.e-publicrealestate.gr και στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (http://www.hradf.com).

Costa Navarino για νέους σεναριογράφους

Συνεργασία Faliro House - Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop με στόχο την υποστήριξη ανερχόμενων ανεξάρτητων σεναριογράφων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία

Η κινηματογραφική εταιρεία Faliro House του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου και το Sundance Institute διοργάνωσαν το πρώτο Faliro House / Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop, το οποίο έλαβε χώρα στο Costa Navarino από τις 27 ως τις 30 Ιουνίου 2016. Η δράση, που έγινε με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στόχο έχει την υποστήριξη ανερχόμενων σεναριογράφων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Μέσω εντατικών ομαδικών και ατομικών συναντήσεων σε ένα περιβάλλον που ευνοούσε τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη σκέψη, δέκα σεναριογράφοι δούλεψαν για τέσσερις μέρες στα σενάριά τους. Αναλυτικότερα, από τη χώρα μας επελέγησαν τα σχέδια «Grassland» της Γιάννας Δελατόλα, «Tunes» του Πάνου Κορώνη και «Slip/Glistra» της Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου. Την Ιταλία εκπροσώπησαν το «My Daughter» των Λάουρα Μπισπούρι και Φραντσέσκα Μανιέρι και το «Rite of Spring» των Mατέο Μποτρούνιο και Ντανιέλε Κολουτσίνι. Από την Πορτογαλία συμμετείχαν το «Dry Ground Burning» της Ζοάνα Πιμπέντα και το «Patrick» του Γκονζάλο Γουόντινγκτον. Ενα ισπανικό σχέδιο που επίσης επελέγη είναι το «Libertad» της Κλάρα Ροκέτ.

Σύμβουλοι των νέων υπήρξαν η σκηνοθέτρια-σεναριογράφος Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη («Chevalier», «Attenberg»), συνιδρύτρια του workshop, ο ινδός σεναριογράφος-σκηνοθέτης Ρίτες Μπάτρα (The Lunchbox) και οι σεναριογράφοι και επί χρόνια σύμβουλοι στα προγράμματα του Sundance Εριν Κρεσίντα ΓουίλσονSecretary») και Μπιλ ΓουίλερQueen of Katwe»).

Την τελευταία ημέρα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τη σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό Ζιλί ΝτελπίLolo», «Πριν από τα μεσάνυχτα») για τη δημιουργική της μέθοδο και να παρακολουθήσουν ένα masterclass από τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (υποψήφιος για το Οσκαρ σκηνοθεσίας για το «Μεγαλώνοντας»), ο οποίος στο ίδιο μέρος είχε γυρίσει μεγάλο μέρος τού «Πριν από τα μεσάνυχτα».

«Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε με το Sundance Institute και που είχαμε την ευκαιρία να φέρουμε στην Ελλάδα την πολύτιμη εμπειρία του στη διεξαγωγή εργαστηρίων σεναριογραφίας» δήλωσε ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος ευχόμενος το εργαστήριο να αποτελέσει σημαντικό εφαλτήριο για νέους δημιουργούς, στην περιοχή της Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο Πολ Φέντερμπους, που έχει την ευθύνη του προγράμματος ταινιών μυθοπλασίας στο Sundance Institute, δήλωσε ότι το Faliro House / Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop αποτελεί για το Sundance Institute μια μεγάλη ευκαιρία να υποστηρίξει ανερχόμενους κινηματογραφιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. «Οι σεναριογράφοι που επελέγησαν εκφράζουν τον δυναμισμό και τον πλούτο του κινηματογράφου της Μεσογείου».

Θυμίζουμε ότι η Faliro House ιδρύθηκε το 2008 από τον κ. Κωνσταντακόπουλο και ότι έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 ταινίες, μεταξύ των οποίων είναι και οι «The Founder» του Τζον Λι Χάνκοκ, «Little Men» του Αϊρα Σακς, «Ο εκλεκτός της νύχτας» του Τζεφ Νίκολς, «Chevalier» της Αθ. Ρ. Τσαγγάρη, «Ο αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Πριν από τα μεσάνυχτα» του Ρ. Λινκλέιτερ, «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά και «Μόνον οι εραστές μένουν ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους. Στις προσεχείς ταινίες της Faliro House περιλαμβάνονται εκτός άλλων οι «Love me not» του Αλέξανδρου Αβρανά, «The names» του Αλεξ Ρος Πέρι, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ντον Ντε Λίλo, «Voyage Of Time» του Τέρενς Μάλικ, «Park» της Σοφίας Εξάρχου, «The tunnels» του Πολ Γκρίνγκραs και «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη.
 
 

ΦΩΤΟ - Η οικία Fermor στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας γίνεται διεθνές πολιτιστικό κέντρο

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη για τη συντήρηση, την επισκευή και τον εξοπλισμό της Οικίας του Patrick και της Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας.

Το μοναδικό αυτό ακίνητο προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η μοναδική τοποθεσία της Οικίας Leigh Fermor, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της μορφή και η αίγλη την οποία προσέδωσε στο χώρο η προσωπικότητα του συγγραφέα, σε συνδυασμό με την εποπτεία του Μουσείου Μπενάκη και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγγυώνται τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κέντρου που θα κατακτήσει μία υψηλή θέση ανάμεσα στα πολλά, ανάλογα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.







ΣΟΚ - Τον μαχαίρωσαν γιατί δεν τους έδωσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του

Τον τρόμο έζησε 24χρονος σήμερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο Αίγιο.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο νεαρός στην αστυνομία, δύο νεαρά άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο τον ακινητοποίησαν και απαίτησαν να τους δώσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Οταν ο 24χρονος αντιστάθηκε, άρχισαν να τον γρονθοκοπούν, ενώ ο ένας τον μαχαίρωσε στην κοιλιακή χώρα.
Οι φωνές του 24χρονου που άρχισε να καλεί σε βοήθεια τρόμαξαν τους δράστες οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή.
Ο 24χρονος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο Αιγίου. Ευτυχώς από το τραύμα με το μαχαίρι δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Προσοχή στα social media! «Βροχή» τα ψέματα και η παραφιλολογία για την επίθεση στη Νίκαια


Προσοχή στα social media! «Βροχή» τα ψέματα και η παραφιλολογία για την επίθεση στη Νίκαια

Ακούγεται μικρόψυχο, ύποπτο, έως και βλακώδες, όμως το... τρολάρισμα στα social media δεν σταματά ούτε και εν μέσω κρίσιμων στιγμών όπως η πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια.
Η εφημερίδα Liberation έφτασε δε στο σημείο να συστήσει στους αναγνώστες της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στις «ειδήσεις» και τις φήμες που διαβάζουν, αφού συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο πανικό.
Προτείνει δε να «περιορίσουν» και την παρακολούθηση σοκαριστικών βίντεο και φωτό για ευνόητους λόγους.
Μετά την επίθεση στη Νίκαια, ακολούθησε όργιο φημών, διασπορά ψευδών ειδήσεων και μπόλικης... βλακειας, που το μόνο που κατάφεραν ήταν να εντείνουν τον πανικό και τη σύγχυση στις πρώτες εξαιρετικά δύσκολες ώρες.
Τα πιο σημαντικά από αυτά:
 - Ομηροι στη Νίκαια
Μέσω social media διαδόθηκε ότι υπάρχουν όμηροι ανάμεσα στο πλήθος αλλά και σε κοντινό ξενοδοχείο. «Ειδηση» που αναμετάδοσαν και αρκετά ΜΜΕ για να διαψευσθεί τελικά από το  γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών
- Φωτό δήθεν... υπόπτων
Ηδη ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας Γαλλοτυνήσιος 31 ετών, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Στα social media όμως πολλοί «φωστήρες» έσπευσαν να δημοσιεύσουν ονόματα και φωτό που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Οπως αυτή ενός Καναδού οδηγού, ο οποίος φυσικά είναι ζωντανός και αθώος...

- Τρομοκρατική επίθεση στον Πύργο του Αϊφελ
Μετά την επίθεση στη Νίκαια, πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στον Πύργο του Αϊφελ. Νέα επίθεση έγραψαν τα social media.  Στην πραγματικότητα ήταν μια πυρκαγιά σε ένα φορτηγάκι στη γέφυρα της Ιενά, κοντά στον Πύργο, σύμφωνα με την αστυνομία.
- Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη
Για τη διάδοση αυτής της φήμης ευθύνονται γαλλικά media που ανέφεραν ότι υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ειδηση όμως που δεν μεταδόθηκε επίσημα αλλά μέσω... Twitter.
- Ψεύτικες εκκλήσεις για βοήθεια
Πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος να εκμεταλλευθεί μία τέτοια κατάσταση, παρουσιάζοντας ως αγνοούμενους ανθρώπους που ούτε καν βρίσκονται στο σημείο; Η απάντηση είναι εύκολη: ΠΟΛΥ! Οπως στην περίπτωση αυτού του άνδρα που τον φέρουν εξαφανισμένο σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Κακόγουστη φάρσα στα όρια αξιόποινης πράξης...

 


ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Η παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της Νότιας Ιταλίας είναι ένας από τους προσεχείς σταθμούς του Διεθνούς φεστιβάλ της Πάτρας.

Τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύσει το συγκρότημα Discanto Siculo και τα οποία θα παιχτούν συνοδεία και παραδοσιακών οργάνων (γκαιντα, tammorra, τύμπανα, και friscaletti φλάουτο a paro, marranzano, οκαρινα, φτιαγμένα από τον δάσκαλο Gemino Scaglitta Calà  

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο της Πάτρας .
Το συγκρότημα

Gemino Calà (συντονιστής των κομματιών και παίκτης πολλών οργάνων) Antonio Smiriglia (συνθέτης μερικων κειμένων και πρώτη φωνή) Giovanni Cappello (κρουστά – μπασο και φωνή) Pino Cappello (κιθάρα και φωνή) Salvatore Prattella (διατονικο οργανακι) Roberto Franchina (ντραμς)

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκτέλεση των δεκατριών κομματιών και την εκτέλεση τραγουδιών που προέρχονται από την λαϊκή παράδοση της Σικελίας,.

Ventu D'amuri , Sirinata Di Carunia ,U Serpenti,Zichiti Zichiti, ANuciddara, Terra, Scunsulata ,Ballettu,Zufolomania,Amuri Amuri,Nesci Suli,U Marranzanu, Musica Musica,U Verbu Divinu


Ο Giacomo Scaglitta Calà (Gemino) κατασκευάζει προσωπικά τα όργανα που εξαίσια παίζει: μπορείτε να ακούσετε τους αρχαίους ποιμενικους και αυλικους ήχους της γκάιντας a paro , του friscalettu, του διπλου friscalettu των Nebrodi, του Marranzanu και άλλων. Μουσικός, παίκτης πολων-οργανων και δάσκαλος, αριστος πτυχιούχος στο Κλαρινέτο και στην Jazz μουσικη κάτοχος δυο Πανεπιστημιακών Master 1ο επίπεδου. Παράλληλα με τις σπουδές του κλαρίνου, ξεκινάει ερευνητική εργασία για τις λαϊκές παραδόσεις, και ειδικεύεται στην γνώση και στην χρηση διαφορων παραδοσιακων οργανων της Σικελίας Δάσκαλος " ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ” εθνικής μουσικης και λαϊκων παραδοσιακων μουσικων όργανων, στα προγραμματα PON και POR, διοργανωμένα στα δευτεροβάθμια σχολεία . Καθηγητής "JAZZ" στην "Ακαδημία Μουσικής στο Κέιπ d'Orlando (Μεσσήνη) συνεργάζεται ακομα με το" ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ PELORITANI "Χωριό Gesso Μεσσίνης και με την F.I.T.P. (Ιταλική Ομοσπονδία της λαϊκής παράδοσης)
Ο Antonio Smiriglia σίγουρα μια από τις πιο σημαντικες φωνες της εθνο-folk σκηνή, με την μεγάλη ερμηνευτική του δεινότητα, είναι ικανος να μεταδωσει στο κοινό όλες τις πλευρές των ανθρωπίνων συναισθημάτων , θυμό, χαρά, αγάπη, εκπληξη που μεταφέρουν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, το ρυθμό της ζωής . Καλλιτέχνης με εκλεκτα μελοδικά χαρίσματα και με έν τονη προσωπικότητα, γεμάτος πάθος. Ιδρυτής, μαζί με το Gemino Cala’ και τα αδελφια Giovanni και Pino Cappello του DiscantoSiculo και ψυχή της ομάδας είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, καθώς και συνθέτης διαφορών κομματιών στο CD (Ventu d’amuri,Musica musica, Terra scunsulata e U verbu divinu), ευρισκόμενα στο CD “VENTU D’AMURI” δημιουργημένο από την ίδια την ομάδα. Η καλλιτεχνικη του αφοσοίωση είναι αφιερωμένη κυρίως στην επανεκτίμηση του λαϊκού παραδοσιακού τραγουδιού της Σικελίας, από την οποία υπερήφανα κατάγεται, και όχι μόνο, αλλά και σε όλη την παράδοση εθνο-folk της 'νότιας Ιταλίας. Ιδιαιτέρως, έκανε έρευνες και συλλογές σχετικές με την Ελληνοφωνη περιοχή της Ιονικής Καλαβρίας. Σε συνεργασία με συγκροτήματα από τη Καλαβρία της γλωσσας ιονικής- grecanica και παρουσίασε κομμάτια στην γλωσσα grecanica της Σικελίας σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως : (Caulonia-festival ”notte della taranta”- Galliciano’- Roccaforte del greco). Λοιπον , με μεγάλη εμπειρία στα παραδοσιακά τραγούδια εκτος από την κύρια ενασχόληση με τον Discanto Siculo διευθύνει καλλιτεχνικά και το συγκρότημα «οι τραγουδιστές της παράδοσης» με τους οποίους περιοδεύει σε διάφορες περιοχές μεταφέροντας το παρόν έργο με τίτλο «Η φωνή της παράδοσης»
Αδέρφια Giovanni e Pino Cappello Αντίστοιχα μπάσο / ντραμς και ακουστική / swing / ηλεκτρική κιθάρα, καθιστούν δύο από τις κολόνες στήριξης του συγκροτήματος, επίσης χάρις στην πολυδεκαετή εμπειρία τους, που αποκτήθηκε παίζοντας κυρίως σε διάφορες ιταλικές μουσικές ομάδες . Στενά συνδεδεμένοι , με την μουσική καταρτισή τους, στο αμερικανικό μπλουζ και τζαζ, ήταν σε θέση να προσαρμόσουν την καλλιτεχνική τους εμπειρία και την προετοιμασία τους στους ρυθμούς και τους ήχους της παράδοσης της γης τους (Σικελία), προτείνοντας εκείνες τις διακυμάνσεις στις εκτελέσεις που χαρακτηρίζουν το DISCANTO SICULO.
Salvatore Prattella, Γεννήθηκε στο μικρό χωριό του Nebrodi, στην οροσειρά της Ανατολικής Σικελίας, ήδη «λίκνο του πολιτισμού» στην Μεγάλη Ελλάδα (Nebrodi ως "νεβρός", ελάφια, πανίδα από την οποία ήταν πλούσια εκείνα τα βουνά), ξεκινά πολύ νωρίς, στα 13 του χρόνια να παίζει στην μπάντα της πόλης του , που ειδικεύεται με πάθος, αυτοδίδακτος να παίξει το διατονικό ακορντεόν. Δημιουργός δημοφιλών τραγουδιών έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες και δημοφιλή μουσικά σχήματα (Η Συντροφιά του Καντάδες) (www.facebook.com/La-compagnia-delle-serenate-POP-833570390093197/?fref=nf)
Roberto Franchina γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς στην Σικελίας. Μουσικά προέρχεται από pop και disco μουσικής. Είναι ο πρώτο ντράμερ του Discanto και μαζί με αυτό το συγκρότημα μεγαλώσε παίζοντας εθνική μουσική, εμβαθύνοντας και δίνοντας ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα στο στυλ της ομάδας χρησιμοποιώντας ηχητικότητες και χαρακτηρίστηκες ενορχηστρώσεις .
Είδος της μουσικής και μουσικές εμπειρίες
Σε σχέση με τον Σικελικό και Ιταλικό ορίζοντα έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα ομάδα: DiscantoSiculo. Αυτή, σε αντιπαράθεση με την εποχή, θέλησε να παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο βασισμένο στην λαϊκή μουσική. Λειτουργεί τώρα εδώ και περίπου δέκα χρόνια με μια σχετική επιτυχία εντος των εθνικων συνόρων αλλά επίσης και εκτος αυτών. Η ομάδα προτείνει σε ένα νέο τρόπο μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της μουσικής παράδοσης της Μεσογείου, με τους ζωντανούς και ανθρώπινους ρυθμούς της , ηλιοφώτιστους ,παθιασμένους, περιβαλλόμενους από μια σχεδόν αραβική ατμόσφαιρα που αντανακλούν το πάθος, τη ν ανθρώπινη ζεστασιά και επίσης τον μόχθο των ανθρώπων του νησιού. Ένα από τα χαρακτηριστικά της προτεινόμενης μουσικής από την ομάδα Discanto Siculo είναι η αντιπαράθεση στην απλοικότητα των στίχων, μετατειθέμενοι χρονικά ή γραφόμενοι από την αρχή,μία σχολαστική επιμελητεία στα ιδιαίτερα αυτά μουσικά στοιχεία, σχεδόν μία μανιώδης αναζήτηση των σκηνικών δεδομένων και μια εξύμνηση των αντιστοίχων φωνητικών. Η επιλογή γίνεται από το σχηματισμό ήταν το αποτέλεσμα των ετών των ερευνών και της επιθυμίας για έναν ποιοτικό επαναπροσδιορισμό αυτού του είδου ς της μουσικής,εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσφερόμενο μόνο κατά τη διάρκεια των τοπικών φεστιβάλ ή λαϊκών συναθροίσεων. Το αποτέλεσμα υπήρξε εκείνο του να δώσει και να επανεπενδύσει στο είδος της εθνο-folk σε μια ευγενή επαναπροσέσσιγη ολότελα καινούργια. . Οι μουσικές δραστηριότητες της ομάδας είναι πλούσια κυρίως σε ότι αφορά τις συμμετοχές στις μουσικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται τόσο από εθνικούς δημόσιους φορείς (δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.) Τόσο εγχώριους όσο και ξένους φορείς ή ιδιωτικούς οργανισμούς. Η ομάδα έχει .συμμετάσχει ως τιμώμενο πρόσωπο σε διαφορετικά "πολιτιστικά συνέδρια", «Διαγωνισμοί Εθνικής ποίησης και πεζογραφίας»RAI TRE GEO & GEO, σε Fabriano στη συναυλία, Λίπαρι με έναυσμα την πολυεθνική εκδήλωση Le Vele Nere.
Τιμές εισιτηρίων :  
Γενική είσοδος: 10 ευρώ.
Φοιτητικό – ΑΜΕΑ- ΑΝΕΡΓΟΙ  -ΟΜΑΔΙΚΑΣ – ΜΑΘΗΤΙΚΑ –ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 7 ευρώ .

ΠΡΟΠΏΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. - Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων"
Πλατεία Γεωργίου – τηλ. 2610 273.613 (Τρίτη – Κυριακή 10.00-13.00 & 18.00-21.00)

Music Station  (ώρες καταστημάτων)    
Ρήγα Φεραίου 34 – τηλ. 610 222.411

Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων)
Μαιζώνος 92 – τηλ. 2610 221.989

Βιβλιοπωλείο Discover (ώρες καταστημάτων)
Πατρέως 30 – τηλ. 2610 624.916

Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος» , Κορίνθου και Φιλοποίμενος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου