26.1.17

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016 - «Εκτινάχθηκε» η διαφθορά στην Ελλάδα


«Εκτινάχθηκε» η διαφθορά στην Ελλάδα

Εκτινάχθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η Ελλάδα έχει χάσει ένδεκα θέσεις στη διεθνή κατάταξη της διαφάνειας πέρσι, κατρακυλώντας στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών. Κύριοι παράγοντες αυτής της αρνητικής εξέλιξης για τη χώρα μας η οικονομική ασφυξία στην αγορά σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση.
Παρόλο που το 2015 είχε βελτιωθεί η θέση της, καθώς είχε ανέβει στην 58η θέση από την 69η, που είχε στην αμέσως προηγούμενη καταγραφή, η Ελλάδα επιστρέφει στη θέση που άφησε πίσω της προ ετών. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, με βάση τον δείκτη που αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο δημόσιο.
Με 44 μονάδες βρίσκεται μαζί με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Τσεχία και η Κύπρος. H πλέον αδιάφθορη χώρας είναι για τρίτη χρονιά η Δανία και την πρώτη δεκάδα, σε σύνολο 167 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπληρώνουν οι Ν. Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδάς.
Στη 10η θέση «συγκατοικούν» η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον αντίποδα βρίσκονται η Υεμένη, η Συρία, η Βόρεια Κορέα, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία.
«Είναι προφανές ότι θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά στην Ελλάδα απ΄ ό,τι πριν από ένα ή δύο χρόνια» λέει στην Deutsche Welle ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εκ μέρους του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Από την άλλη πλευρά παρατηρεί ότι αυτό «σχετίζεται και με τις θέσεις που έχουν οι άλλοι. Γιατί και οι άλλοι δεν μένουν στάσιμοι, μπορεί να βελτιώνονται». Ωστόσο είναι γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται «κάτω από τη βάση».
Σε κάθε περίπτωση, ο Άγγελος Συρίγος διευκρινίζει ότι την έρευνα δεν έχει διενεργήσει το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας, αλλά τα κεντρικά γραφεία στη Γερμανία. Η έκθεση αφορά τον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς», δηλαδή το πώς οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αντιλαμβάνονται τη διάδοση της διαφθοράς.
Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εκτιμά ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μικροδιαφθορά, ο «καφές» που έλεγαν κάποτε, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να είναι τόσο διαδεδομένο σε πολλές άλλες χώρες.
Και εξηγεί: «Κάτι το οποίο δικαιούσαι, πρέπει να το πληρώσεις για να το απολαύσεις. Ο πολίτης μπαίνει στη διαδικασία να λαδώσει για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο, όταν η γραφειοκρατία τον κρατάει στάσιμο επί χρόνια προκειμένου να πετύχει κάτι».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου