26.1.17

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - Αρειος Πάγος: Να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί


Αρειος Πάγος: Να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Στην απόφαση να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών προχώρησε πριν από λίγο ο Αρειος Πάγος.
Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος είπε «όχι» στην εκδοση για όλους τους Τούρκους Αξιωματικού, απορρίπτοντας τις εφεσεις που είχε ασκήσει η εισαγγελία εφετών.
Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ.
Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, ενώ υποστήριξαν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις των τριών Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου ειναι οριστικές και δεν χωρούν άλλου ένδικου μέσου. Οι εξι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ηταν ομόφωνες και οι δύο κατά πλειοψηφία.
Και οι οκτώ είναι πλέον ελεύθεροι και δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία.
Την απόφαση του δικαστηρίου θα σεβαστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως έχει δηλώσει. Ο Στ. Κοντονής, αν και μπορεί να αλλάξει την απόφαση, έχει ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου,
Πλέον, η Αθήνα αναμένει τις αντιδράσεις από την πλευρά των Τούρκων που θεωρείται δεδομένο ότι θα εντείνουν την πίεσή τους σε μια σειρά από θέματα ενώ δεν αποκλείεται και μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο.
Η ιστορία
Η κρίση των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε προγραμματιστεί να εκδοθεί τη Δευτέρα, ωστόσο, λόγο ασθένειας μιας αρεοπαγίτου του ενός τμήματος αλλά, επίσης, και εξαιτίας του ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διασκέψεις των άλλων δύο, η έκδοση των αποφάσεων αναβλήθηκε για σήμερα.
Για το ζήτημα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με διαφορετικές συνθέσεις εξέδωσε αντικρουόμενες κρίσεις, αποφαινόμενο τρεις εκ των οκτώ να εκδοθούν στην Τουρκία κι οι υπόλοιποι πέντε όχι.
Εν συνεχεία, ασκήθηκαν εφέσεις τόσο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα όσο και από τους ίδιους τους αξιωματικούς με αποτέλεσμα το ζήτημα να φτάσει στον Άρειο Πάγο.
Τι δήλωσαν οι συνήγοροι
Οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:
Χρίστος Μυλωνόπουλος
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Όμηρος Ζέλιος
«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου