15.1.17

ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ !!!Θα γίνει η πρώτη ελληνίδα αστροναύτης; Η απίθανη ιστορία της Ολυμπίας Κυριοπούλου

Μιλά 7 γλώσσες κι είναι στις 86 γυναίκες από τις οποίες θα επιλεγούν 2 για δεκαήμερο ταξίδι σε Διάστημα.

 «Στέλνω μήνυμα στους νέους στην Ελλάδα να μη απογοητεύονται»

Οταν ήταν 8 χρονών είπε στον πατέρα της ότι θα ήθελε να γίνει αστροναύτης...
 Σήμερα 27 χρόνια μετά, παίζει πιάνο, μιλάει επτά γλώσσες και είναι ανάμεσα στις 86 γυναίκες από τις οποίες θα επιλεγούν τελικά οι 2 που θα πάρουν μέρος σε διαστημική αποστολή. Αν επιλεγεί θα είναι η πρώτη ελληνίδα αστροναύτης στο Διάστημα...
    Κάποτε ήταν μικρό κορίτσι που ήθελε να φθάσει στ' αστέρια. Με τα χρόνια δεν ξέχασε το όνειρό της αλλά το επεδίωξε. Και πλέον, έχοντας ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και μια, ακόμη εντυπωσιακότερη, προσήλωση στο στόχο της, διεκδικεί μια από τις θέσεις που οδηγούν στο Διάστημα.
   «Από μικρή είχα μια έμφυτη περιέργεια ακόμα και για τα απλά πράγματα. ΄Οπως βλέπεις ένα αντικείμενο και δεν ξέρεις τι κρύβεται από πίσω, έτσι αναρωτιόμουν κι εγώ για το φεγγάρι και τ' αστέρια», λέει η Ολυμπία Κυριοπούλου στην «Καθημερινή» που φιλοξενεί στο Κυριακάτικο φύλο της αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ.
   Γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια στο Darmstadt της Γερμανίας από ΄Ελληνα πατέρα (καταγόμενο από το Μυστράκι Κορώνης) και Πολωνή μητέρα. 
Σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός και στο διδακτορικό της ασχολήθηκε με τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Στο πλαίσιο της έρευνάς της αυτής συμμετείχε σε 21 πτήσεις με συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
   Η Ολυμπία Κυριοπούλου σήμερα εργάζεται σε μια εταιρεία στη Ζυρίχη η οποία «χτίζει» την υποστηρικτική δομή των δορυφόρων. Παράλληλα, ως δεύτερη απασχόληση, συνεργάζεται με εταιρεία στις ΗΠΑ με αντικείμενο πειράματα τα οποία στέλνονται σε διαστημικές αποστολές. Οχι πως η ζωή είναι μόνο η δουλειά της. Κολυμπά από 4 ετών, μιλά ελληνικά, γερμανικά, πολωνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά, πρόσφατα ξεκίνησε μαθήματα πτήσεων σε αερολέσχη και ... προετοιμάζει το γάμο της αυτό το καλοκαίρι στη Μονεμβασιά.
  Στις αρχές του 2016. μια γερμανική εταιρεία, η HE Space, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία να αναζητήσει τις δυο καταλληλότερες γυναίκες υποψήφιες για τη θέση της πρώτης γερμανίδας αστροναύτη ύστερα από 11 άντρες.
Η Ολυμπία έστειλε το βιογραφικό και τους λόγους που ήθελε να συμμετάσχει, κι έγινε δεκτή. Η διαδικασία ξεκίνησε με 420 υποψήφιες από τις οποίες επελέγησαν 86 - ανάμεσά τους και η Ολυμπία. Τον Μάρτιο θα ανακοινωθούν στη Βρέμη οι 10 επιλεγείσες, ενώ τέλος θα επιλεγούν 2 που θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Ρωσία ή τη γερμανία προκειμένου να συμμετάσχουν στη 10ήμερα διαστημική αποστολή.
  Πριν από λίγα χρόνια έγινε πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρό της, να γνωρίσει τον Νιλ ΄Αρμστρονγκ. «Ξέρετε τι μου είπε; Να πιστεύεις στο όνειρό σου, να μην αποθαρρύνεσαι. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρω αυτή τη φορά, θα τα καταφέρω την επόμενη...», λέει η Ολυμπία στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Το ξέρω ότι με κάποιο τρόπο θα ταξιδέψω στο Διάστημα και θα δω τη γη από ψηλά...»
Και ένα μήνυμα τους νέους στην Ελλάδα...
  «Με όλα αυτά που διαβάζω για την Ελλάδα και βλεπω όταν την επισκέπτομαι, καταλαβαίνω ότι στους νέους και στις νέες λείπει η ελπίδα. Θέλω να τους ενθαρρύνω να θέσουν ένα στόχο και να τον κυνηγήσουν. Την επόμενη φορά που θα καθίσουν σε μια καφετέρια, ας μην κουβεντιάσουν για οτιδήποτε, ας κάνουν ένα brainstorming για το πως θα λύσουν ένα πρόβλημα. Και μην αφήσουν τίποτα και κανένα να τους απογοητεύσει...»




thetoc.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου