6.1.17

Γαλλία: Εγκαινιάστηκε ο πρώτος δρόμος στρωμένος με φωτοβολταϊκά

Η Γαλλία εγκαινίασε σε χωριό της Νορμανδίας έναν δρόμο που καλύπτεται από χιλιάδες φωτοβολταϊκά. 
Ο δρόμος είναι μήκους ενός χιλιομέτρου, καλύπτεται από 2.800 τ/μ πάνελ και είναι ο πρώτος του είδους που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο.
Τα φωτοβολταϊκά έχουν καλυφθεί από προστατευτικό κάλυμμα για να αντέξουν το πέρασμα των 2.000 μηχανών που χρησιμοποιούν τον δρόμο, ενώ έχει προβλεφθεί και κάποια απόσταση από τον απλό δρόμο.
Σκοπός είναι να δουν οι ιθύνοντες, που βρίσκονται πίσω από την τεχνολογία, αν ο δρόμος μπορεί να παράξει αρκετή ενέργεια για να φωταγωγούνται όλοι οι δρόμοι του χωριού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η ιδέα δεν είναι καινούργια, σύμφωνα με τον Guardian. Ένα παρόμοιο εγχείρημα υπήρξε και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όμως τα φωτοβολταϊκά είχαν τοποθετηθεί σε δρόμο ποδηλατών.
Αν το πείραμα αποδειχθεί επιτυχημένο, ο σχεδιασμός προβλέπει τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δρόμους όλης της χώρας. Ανά χίλια χιλιόμετρα δρόμου θα υπάρξει και ένα κομμάτι του με φωτοβολταϊκά. Το οδικό δίκτυο της Γαλλίας φτάνει στα 1.000.000 χιλιόμετρα.
Ο λογαριασμός του οικολογικού δρόμου φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος κάνει πολλούς ειδικούς να αμφισβητούν την χρησιμότητα του.
«Είναι χωρίς αμφιβολία μια πρόοδος, αλλά προκειμένου να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, από μια συσκευή για την οποία είμαστε πιο σίγουροι ότι είναι πολύ ακριβή», είπε ο επικεφαλής εταιρίας εναλλακτικής ενέργειας στην Le Monde.
Η εταιρία παραγωγής των δρόμων πάντως ελπίζει να μειώσει το κόστος της κατασκευής τους και συνεχίζει να εργάζεται σε ίδια έργα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου