13.1.17

ΚΑΥΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ - ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

 ΚΑΥΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ -ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΔΕΝ αποκλείονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις τον Φεβρουάριο τόσο στην Πελοπόννησο όσο και την Τριφυλία, λόγω των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων που συμπαρασύρει το ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών, τις αυξημένες εισφορές, την υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους. Όλα αυτά ενόψει της σύσκεψης με τον αρμόδιο υπουργό στην Τρίπολη στο Πνευματικό Κέντρο, αναπτύσσοντας το θέμα «Ο αγροτικός τομέας, πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας», όπου αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τους αγρότες. Oι παραγωγοί πάντως της Πελοποννήσου του ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες του kalamatanews.gr θερμή υποδοχή...
Την ίδια ώρα τις κινητοποιήσεις δεν έχουν αποκλείσει με ανακοινώσεις τους αλλά κυρίως μετά από συσκέψεις οι Αγροτικοί σύλλογοι στο Χανδρινού Μεσσηνίας, στους Γαργαλιάνους, στα Φιλιατρά όπου έχουν εκδοθεί σκληρές ανακοινώσεις κατά του υπουργείου μέσα στον Φεβρουάριο ενδεχομένως όμως νωρίτερα αν οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Αυτό διότι η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους θεσμούς μπορεί να κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Πάντως οι παραγωγοί εμφανίζονται έτοιμοι να επαναλάβουν κινητοποιήσεις ανάλογου μεγέθους όπως πέρσι με αποκλεισμούς οδικών αξόνων όπως το Καλονερό, την Τσακώνα κι αλλού καθώς εκτιμούν ότι η συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα θα οδηγήσει σε καθίζηση την εθνική οικονομία με τα μέτρα της Κυβέρνησης που ήδη εφαρμόζονται σύντομα.
 
ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΗΛΕΙΑΣ
ΤΗΝ ίδια ώρα ο παγετός με θερμοκρασίες κάτω του μηδέν με την απουσία αντιπαγετικών συστημάτων, προκαλεί προβλήματα στην περιοχή της Ελαίας Τριφυλίας στα σύνορα με Ηλεία μέχρι το Γιαννιτσοχώρι όπου οι αγρότες σε θερμοκηπιακές μονάδες είναι σε συναγερμό. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελαίας Άρης Σκλάβος, τονίζοντας ότι οι ζημιές σε μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες φτάνουν ως το 80%. 
Παράλληλα οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης των καλλιεργειών τους με αποτέλεσμα να προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του ΕΛΓΑ που αδυνατεί να καλύψει προς το παρόν τις ζημιές που έχουν εκδηλωθεί. Τέλος ενόψει βροχοπτώσεων οι αγρότες ετοιμάζονται να αναβάλουν την καλλιεργητική περίοδο φοβούμενοι για πλημμύρες στην περιοχή κοντά στον ποταμό Νέδα όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ 


Ζημιές σε ελαιόδεντρα από τα χιόνια- Προτάσεις για τους παραγωγούς από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Διαχείριση σπασμένων κλάδων / κλάδεμα: Σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ οι παραγωγοί θα πρέπει όταν δουν κλαδιά σπασμένα λόγω τους βάρους του χιονιού και των δυνατών ανέμων να λειάνουν τις τομές που έχουν δημιουργηθεί,  χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο (Εικόνα Α). Έτσι θα σταματήσουν το σάπισμα του δέντρου. Επίσης είναι αναγκαίο στη συνέχεια να καλυφθεί με ειδική αλοιφή η πληγή που έχει προκληθεί από το σπάσιμο για να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής του ξύλου από ασθένειες και σαπίσματος (Εικόνα Β). Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό και άσπρισμα μεγάλων κλαδιών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Εκτός από τα σπασίματα κλαδιών που είναι οι άμεσες ζημιές, οι ζημιές που θα φανούν αργότερα είναι ξηράνσεις κλαδιών από πάγωμα που θα μειώσουν την παραγωγικότητα των δέντρων τα επόμενα χρόνια. Την άνοιξη που θα ξεκινήσει η νέα βλάστηση και θα φανεί ποια κλαδιά είναι ζημιωμένα να γίνει κλαδοκάθαρος με αφαίρεση ξερών κλαδιών με τομή στο υγιές ξύλο. Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό.
Μέσα συγκομιδής / ποιότητα καρπού και ελαιολάδου: Τα δίχτυα ελαιοσυλλογής όντως ζημιώνονται από την πτώση σπασμένων κλαδιών αλλά δεν προτείνουμε το μάζεμα τους κάθε φορά που αναμένεται κακοκαιρία γιατί αυτό είναι ασύμφορο. Η ποιότητα του ελαιολάδου επηρεάζεται αρνητικά από τα χιόνια γιατί ο καρπός παγώνει και σαπίζει. Αυτό που προτείνουμε είναι η άμεση συγκομιδή του καρπού και η εξαγωγή του ελαιολάδου.
Λίπανση: Σε περίπτωση που η αφαίρεση των σπασμένων κλάδων αντιστοιχεί σε ένα βαρύ κλάδευμα, τότε το πρόγραμμα λίπανσης που αφορά στη συντήρηση των ελαιοδέντρων, τροποποιείται ώστε να δοθεί έμφαση στην λίπανση με άζωτο, περιορίζοντας τη χρήση καλίου μέχρι τα δένδρα να επανέλθουν σε κανονική παραγωγή. Επισημαίνεται ότι υπάρχουσες ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων που έχουν ήδη διαγνωσθεί από αναλύσεις εδάφους και φύλλων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άσχετα με το μέγεθος της ζημιάς από τα χιόνια.
Φυτοπροστασία: Τα κομμένα κλαδιά θα πρέπει μέχρι τα τέλη Μάρτη να έχουν απομακρυνθεί από τον ελαιώνα ή να ψεκαστούν με κατάλληλο εντομοκτόνο για αποφυγή προσβολών από τα ξυλοφάγα έντομα. Η νέα βλάστηση  πρέπει να προστατευτεί από τις προσβολές από διάφορους εχθρούς και ασθένειες όπως μαργαρόνια (Margaronia unionalis, Εικόνα Γ), πυρηνοτρήτης (Prays oleae), ακάρεα της οικ. Εriophyidae, κηκιδόμυγα των βλαστών της ελιάς (Resseliella oleisuga) με χημική αντιμετώπιση μέχρι να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της κόμης τους.
ΠΡΟΛΗΨΗ μετά το παγετό
Ο φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκό σκληραγωγεί τη βλάστηση.
Η μείωση των φθινοπωρινών αζωτούχων λιπάνσεων συντελεί στο να μην έχουμε νέα τρυφερή βλάστηση μέσα στο χειμώνα.Η συγκομιδή του καρπού να γίνεται το αργότερο έως τέλη Δεκεμβρίου και για τις περιπτώσεις που η συγκομιδή γίνεται από τα δίχτυα, η συγκομιδή να γίνει πριν την αναμενόμενη κακοκαιρία. Χαμήλωμα το δένδρων (4-6 μέτρα ύψος) με κατάλληλο κλάδεμα ανάλογα με την ποικιλία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σπασίματος κλαδιών από δυνατούς ανέμους και χιόνια. 
Πηγή ΕΛΓΟ Δήμητρα,  
Επιμέλεια ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου