24.1.17

Κι όμως η απιστία είναι επικίνδυνη για την υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την απιστία επικίνδυνη με την έννοια ότι αν αποκαλυφθεί θα οδηγήσει σε συγκρούσεις, δυσάρεστα συναισθήματα ή και χωρισμό. 

Το ξέρατε όμως ότι οι παράνομες σχέσεις αποτελούν (έμμεση) απειλή και για τη σωματική υγεία;

Ο λόγος, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, είναι ότι οι άνθρωποι που απατούν σπανίως ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών για ασφαλές σεξ.

Τι έδειξε η μελέτη:

- Ποσοστό 33% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών όταν απάτησαν, επομένως δεν ήταν σε θέση να ασκήσουν αυτοέλεγχο κατά τη σεξουαλική πράξη.
- Ποσοστό 66% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν ανέφεραν στον «παράνομο» ερωτικό σύντροφο εάν έχουν μολυνθεί (τώρα ή παλιότερα) από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

- Ποσοστό 52% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό όταν απάτησαν.
Η μελέτη δεν εξέτασε τους λόγους που οδηγούν τους άπιστους συντρόφους στις παραπάνω επικίνδυνες συμπεριφορές, ωστόσο μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το «παράνομο» σεξ είναι συχνά αυθόρμητο και απροσχεδίαστο. 

Επίσης, δεν αποκλείεται οι άπιστοι να θεωρούν (λανθασμένα) ότι είναι ασφαλείς και προστατευμένοι –π.χ. από τα ΣΜΝ– επειδή διατηρούν μόνιμη σχέση.



onmed.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου