12.1.17

Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να βήχω;

Πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, για φλέματα, για πνευμονία ή γα κάτι τελείως διαφορετικό; 
Αν πάσχετε από ξηρό βήχα, επίμονο βήχα, ο συγκεκριμένος οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι προκαλεί τον βήχα σας.

Ακόμη και ένας βήχας που δεν είναι επίμονος και δεν διαρκεί πολύ, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος.
Κοινό κρυολόγημα
To κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει έναν βήχα , που τις περισσόερες φορές είναι ξηρός ή συνοδεύεται από άχρωμη βλέννα και μπορεί να διαρκέσει για έναν μήνα ή και περισσότερο μετά την υποχώρηση όλων των άλλων συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις των αεραγωγών, οι οποίοι παραμένουν ευαίσθητοι για ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα.
Θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει, επομένως θα πρέπει να έχετε υπομονή και να περιμένετε να υποχωρήσει μόνο του. Αν ο βήχας είναι έντονος και σας ταλαιπωρεί πολύ και τα αντιβηχικά από το φαρμακείο δεν βοηθούν, ίσως θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν τα αποσυμφορητικά και τα αποχρεμπτικά, που βοηθούν στην αραίωση της βλέννας και στην απομάκρυνσή της μέσω του βήχα.

Φλέματα
Αν έχετε βήχα (ξηρό ή παραγωγικό) που διαρκεί για περισσότερες από 8 εβδομάδες, μπορεί να οφείλεται σε φλέματα, σε βλέννα δηλαδή που συγκεντρώνεται στα ιγμόρια και σταλάζουν στο πίσω μέρος του λαιμού, προκαλώντας έντονο βήχα.
Ένα ρινικό διάλυμα θαλασσινού νερού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται και αντιισταμινικά για τη μείωση της φλεγμονής. Προσέξτε το χρώμα της βλέννας: Αν είναι κίτρινη ή πράσινη, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη, όπως π.χ. ιγμορίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά.

Άσθμα
Το άσθμα εμφανίζεται συχνό με συριγμό και δύσπνοια. Σε ανθρώπους με βήχα ισοδύναμο άσθματος, ένας ξηρός, επίμονος βήχας μπορεί να είναι το μοναδικό σημάδι. Αν χειροτερεύει τη νύχτα, στη διάρκεια της άσκησης ή αμέσως μετά από αυτήν, όταν εισπνέετε κρύο αέρα ή όταν βρίσκεστε κοντά σε ένα αλλεργιογόνο, όπως η γύρη ή ένα κατοικίδιο, μπορεί να είναι αλλεργικής αιτιολογίας.
Ο αλλεργιολόγος θα σας υποβάλει σε διάφορες δοκιμασίες για να διαγνώσει το άσθμα και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέεται συχνά με την εμφάνιση χρόνιου βήχα. Κι αυτό γιατί, όταν το οξύ του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο, ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις, προκαλώντας έναν επίμονο βήχα.
Σε αυτήν την περίπτωση, η διάγνωση είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί λείπει το κύριο σύμπτωμα της ΓΟΠΝ που είναι η καούρα. Αν λοιπόν βήχετε μετά από ένα γεύμα, όταν ξαπλώνετε τη νύχτα ή μόλις σηκώνεστε από το κρεβάτι το πρωί, ή αν μαζί με τον βήχα έχετε κατά διαστήματα και βραχνάδα, μπορεί να πάσχετε από ΓΟΠΝ.
Οι περισσότερες περιπτώσεις ΓΟΠΝ είναι πολύ εύκολο να θεραπευθούν, με τη χρήση αντιόξινων. Η ΓΟΠΝ που εκδηλώνεται με βήχα ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ πιο επίμονη- σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ξεκινώντας τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες μέχρι να δείτε κάποια βελτίωση. Αν, τέλος, έχετε περιττά κιλά, η απώλεια βάρους θα βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πνευμονία
Κάποιες φορές, ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής αρρώστιας. Η πνευμονία μπορεί να αναπτυχθεί όταν μία λοίμωξη του αναπνευστικού προχωρήσει στους πνεύμονες, γεμίζοντάς τους με πύον. Αυτό δυσχεραίνει την αναπνοή και προκαλεί υγρό και συχνά επώδυνο βήχα. Η κατάσταση μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, μέσα σε λίγες ημέρες. Αν λοιπόν έχετε παραγωγικό βήχα και πολλές πράσινες βλέννες ή βλέννες με αίμα, αν έχετε δύσπνοια ή δυσχέρεια στο στήθος, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ο πυρετός και τα ρίγη είναι και αυτά προειδοποιητικά σημάδια.
Μία ακτινογραφία θώρακος είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Κοκκύτης
Αυτή η νόσος με την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα κάνει ένα δυναμικό comeback τα τελευταία χρόνια–περισσότερες από 18.000 περιπτώσεις κοκκύτη καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, το 2015. Τα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του. Μπορούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα και να  αναστείλουν την εξάπλωση των μικροβίων σε άλλους ανθρώπους.

Άλλες αιτίες
Αν ο βήχας σας δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μία ακτινογραφία ή μία αξονική τομογραφία στα ιγμόρια ή στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις, όπως η ΧΑΠ και ο καρκίνος του πνεύμονα.
Αν ο βήχας εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές ή σε συγκεκριμένους χώρους, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες ή σε ευαισθησία σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως είναι η μούχλα, η μόλυνση ή ο καπνός. Σκεφθείτε επίσης τι φάρμακα παίρνετε: Ποσοστό 20% όσων λαμβάνουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (για την αντιμετώπιση της υπέρτασης) εμφανίζουν ξηρό βήχα.

Σπιτικές “θεραπείες” για τον βήχα
Μέλι: Φτιάξτε ζεστά ροφήματα, με μέλι- θα ανακουφίσουν τον λαιμό σας και θα μειώσουν τον βήχα.
Καραμέλες για τον βήχα: Οι περισσότερες περιέχουν μενθόλη, που καταστέλλει τον βήχα.
Ντους με ατμό: Κάντε ένα ζεστό ντους ή εισπνεύστε ατμό από ένα μπολ ζεστού νερού (προσέξτε μόνο να μην κάψετε το πρόσωπό σας). Θα βοηθήσει στη ρευστοποίηση της βλέννας και την απομάκρυνσή της.
Καφές: Η καφεΐνη είναι ένα βρογχοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των αεραγωγών. Επίσης, έχει μελετηθεί ως ένα πιθανό φάρμακο για το άσθμα. Μπορεί τέλος να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον βήχα: σε μια μελέτη, αυτοί που έβηχαν ανακουφίστηκαν περισσότερο όταν ήπιαν ένα μίγμα στιγμιαίου καφέ με μέλι, παρά μίγματα που περιείχαν κοινό αποχρεμπτικό ή στεροειδές.


stogiatro.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου