28.1.17

Συμβιβασμός ή εκλογές;

Όσο κι αν εξορκίζουν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας  και οι επιτελείς του στο Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση του Eurogroup αλλάζει όλα τα πολιτικά δεδομένα. 
 
Η κυβέρνηση είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο και το μείζον θέμα που έχει να επιλύσει είναι αν θα υποκύψει στις απαιτήσεις των θεσμών ή θα πάει σε εκλογές, και μάλιστα μέσα στον Μάρτιο. Και τούτο γιατί η Αθήνα θα πρέπει να πάρει τα μέτρα ως τις 20 Φεβρουαρίου (δηλαδή στο επόμενο Eurogroup), μετά της διαμήνυσαν πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος, αλλά ούτε, απ' ό,τι μαθαίνω, διάθεση από τους εταίρους μας να ασχοληθούν μαζί μας. 
Έχουν και αυτοί στην Ευρώπη εκλογές και με αυτές θα ασχοληθούν, όπως θα ασχοληθούν και με τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι η Ελλάδα βγαίνει από το κάδρο (και μαζί της βεβαίως η χρηματοδότηση). Στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισε δειλά-δειλά να «παίζει» το σενάριο των εκλογών ή, αν θέλετε, η επαναφορά του παλαιού σεναρίου της «δεξιάς παρένθεσης», αφού ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του πιστεύουν ότι αν νικήσει στις εκλογές η ΝΔ η κυβέρνηση που θα σχηματίσει (με όποιο κόμμα και αν τη σχηματίσει) θα φορτωθεί τόσα προβλήματα από τα μνημόνια που θα αναγκαστεί να πάει πάλι σε εκλογές. Αυτή τη φορά με την απλή αναλογική όμως.
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι έμεινε μόνος, ουδείς στήριξε τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup (πλην ίσως χλιαρά του Γάλλου υπουργού Οικονομικών) και έτσι δεν έχει πολλά περιθώρια ώστε να κινηθεί. Θα επιδιώξει για άλλη μία φορά τη λεγόμενη πολιτική λύση, η οποία να σημειώσω ότι όσες φορές κι αν προσπάθησε δεν πέτυχε τίποτε. 
Πολιτική λύση όμως σε τι; Σε κάποιον υποτυπώδη συμβιβασμό με τους δανειστές, ώστε να μην αναγκαστεί να υποχωρήσει σε όλα; Ακόμα και ως προχθές έκανε δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα ούτε για ένα ευρώ, τη στιγμή που οι θεσμοί απαιτούν τη νομοθέτηση μέτρων που θα ισχύουν μετά τη λήξη του προγράμματος και επιμένουν στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.  
Έτσι αν δεν πετύχει η «πολιτική λύση» που επιδιώκει (για έναν έντιμο συμβιβασμό) τότε ο δρόμος για τις εκλογές θα πρέπει να θεωρείται ανοιχτός. 
Το θέμα είναι πότε θα τις προκηρύξει. 
Άλλοι τον συμβουλεύουν να τις εξαγγείλει προτού λήξει η προθεσμία για τη λίστα, αφού πολλοί από τους βουλευτές (τους οποίους ο ίδιος θεωρεί «προεδρικούς») θα δυσκολευθούν να επανεκλεγούν. Η λίστα λήγει τον Μάρτιο, παρότι υποσχέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη πως οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό. Αλλά οι υποσχέσεις ενίοτε δίνονται για να μην τηρούνται.
 
ΒΗΜΑτοδότης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου