8.1.17

ΦΩΤΟ - Χιόνια, χαλάζι και ...πολικές θερμοκρασίες στην Κρήτη

Μέσα στη νύχτα έκανε την εμφάνιση της η ...κακοκαιρία 

Μέσα στη νύχτα εμφανίστηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη με τις έντονες βροχοπτώσεις, τη χαλαζόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες να κυριαρχούν. Από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία συνεχίζεται με χιονόνερο και βροχοπτώσεις κατά τόπους ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του νησιού.
Το ξημέρωμα βρήκε κάποιες περιοχές ακόμα και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου - όπως ο Μασταμπάς, οι Βασιλειές η Φορτέτσα και ο Άγιος Βλάσσης - να έχουν ντυθεί στα λευκά ! Χαλαζόπτωση αλλά και χιονόπτωση σημειώθηκε ακόμα και στο κέντρο της πόλης με τις ταράτσες των σπιτιών να σκεπάζονται από νιφάδες χιονιού !  
Χιόνια έπιασε μέχρι και την θάλασσα, με την παραλία των Γουβών να έχει ντυθεί στα λευκά !
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε χωριά του νομού όπως η Επισκοπή και ο Άγιος Βασίλειος που έχουν καλυφθεί από χιόνι. Μάλιστα όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής πρόκειται για την πιο σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων 12 χρόνων από το 2004 που είχε σημειωθεί ξανά στα χωριά της Πεδιάδας. 

Στα άσπρα έχουν ντυθεί και άλλα χωριά του νομού Ηρακλείου όπως η Κασταμονίτσα, οι Κουνάβοι και το Πανόραμα ενώ χιόνια έχουν καλύψει το Οροπέδιο Λασιθίου και τα Ανώγεια.
Λόγω των ακραίων συνθηκών η αστυνομία απευθύνει έκκληση η κίνηση των οχημάτων παντού στην ενδοχώρα να γίνεται με τη συνδρομή αλυσίδων. Σε όλο το βόρειο κομμάτι του δρόμου υπάρχουν προβλήματα ενώ απο την ΕΛΑΣ επισημαίνεται να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να γίνονται μόνο αν είναι απαραίτητες.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, για τις επόμενες ώρες και καθ' όλη της διάρκεια της ημέρας προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στη θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. 

Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τα οποία θα είναι κατά τόπους πυκνά με ενδεικτικό υψόμετρο στα 200 μέτρα ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου..  
Με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τις επόμενες ώρες, θα έχουμε  χιονοπτώσεις σε υψόμετρο 300- 400 μέτρων.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή ακόμη και σε παράκτιες πεδινές περιοχές στα βόρεια του νησιού.
Ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας είναι η ενίσχυση των Βορείων ανέμων που η ένταση τους  αυτή τη φορά θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα,  φθάνοντας τα  4 – 5 Μποφόρ στην Κρήτη και τα 6 – 7  Μποφόρ στο Αιγαίο. 


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου