7.1.17

Μεξικό: Βαρύ το τίμημα από την αύξηση της τιμής των καυσίμων - Τρεις νεκροί μέσα σε τρεις ημέρες


Μεξικό: Βαρύ το τίμημα από την αύξηση της τιμής των καυσίμων - Τρεις νεκροί μέσα σε τρεις ημέρες

Τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών στο Μεξικό, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι λεηλασίες κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που δόθηκε  στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Χθες κάποιες εστίες διαμαρτυρίας επειμένουν, ενώ μερικοί δρόμοι εξακολουθούσαν να είναι κλειστοί.
Δύο άνδρες που είχαν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην πόλη Ιξμινκιλπάν της Πολιτείας Ιντάλγκο υπέκυψαν, ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα.
Δεν διευκρινίστηκε όμως αν οι άνδρες είχαν δεχθεί πυροβολισμούς από πολίτες ή τους αστυνομικούς. Την Πέμπτη οκτώ πολίτες και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην πόλη αυτή στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.
Ένας αστυνομικός είχε ήδη χάσει τη ζωή του την Τετάρτη, «στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια ληστεία σε ένα βενζινάδικο» στη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη του Μεξικού.
Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 20,1% και του ντίζελ κατά 16,5% από την 1η Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δικαιολόγησε την Τετάρτη αυτές της αυξήσεις χαρακτηρίζοντάς τις "υπεύθυνο μέτρο" λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Από τις 18 Φεβρουάριου η ανώτατη τιμή των καυσίμων που ορίζει η κυβέρνηση θα αναδιαμορφώνεται κάθε ημέρα.
Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε αμέσως μόλις τέθηκαν σε ισχύ οι αυξήσεις, με κλείσιμο δρόμων, λεηλασίες καταστημάτων και βανδαλισμούς σε βενζινάδικα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ενρίκε Σολάνα, περίπου 800 μικρά και μεσαία καταστήματα σε όλο το Μεξικό έχουν υποστεί ζημιές, όπως και 250 μεγάλα.
Αυτή η αύξηση τιμών είναι το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς καυσίμων στους ιδιώτες και την απελευθέρωση των τιμών που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το 2018, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να την εφαρμόσει ένα χρόνο νωρίτερα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου