30.1.17

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Οι δασικοί χάρτες είναι προαπαιτούμενο του μνημονίου και έχουν σκοπό την προστασία της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την προστασία του δάσους και την αξιοποίησή του για τις ανάγκες του λαού.

Αυτή η πολιτική δεν είναι τωρινή, αλλά ακολουθείται σταθερά τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. 
Ας αναλογιστεί ο καθένας:
Πως μέσα στα δάση αντί να φυτρώνουν έλατα, πεύκα και πουρνάρια φύτρωσαν βίλες, ξενοδοχεία, οικοδομικοί συνεταιρισμοί. 
Πως στη άμμο και στους αιγιαλούς φύτρωσαν τουριστικές επιχειρήσεις.

Εμείς θεωρούμε ότι η γη είναι κοινωνικό αγαθό σε αντίθεση με την κυρίαρχη σήμερα πολιτική, που θέλει την γη εμπόρευμα όπως άλλωστε το νερό, την υγεία την παιδεία. κ.λπ.

Η πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή είναι αποκαλυπτική. Εκεί η ΝΔ, μέσω του προέδρου της Μητσοτάκη διατύπωσε ξεκάθαρα, πρέπει να πάμε από την οικογενειακή εκμετάλλευση στη αγροτική επιχείρηση και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να είναι ελκυστική η προσέλκυση κεφαλαίων.
Για αυτή την μετάβαση θέλουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του κατακερματισμένου κλήρου και το πλήθος των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτό υπηρετεί η πολιτική του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς που προωθούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις. Σε αυτό συμβάλει και ο νέος δασικός χάρτης. Γιατί αυτοί είναι που θα πληρώσουν πάλι, είτε με τα παράβολα, είτε με το κόψιμο των αγροτικών επιδοτήσεων, όταν οι δασικοί χάρτες σταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα αγροτεμάχια κριθούν μη επιλέξιμα. Αυτό επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους.

Πρέπει να σκεφτεί ο καθένας:
1ο. Το ότι αποτελεί μνημονική δέσμευση από μόνο του πρέπει να προβληματίσει. Δεν τους έπιασε ο πόνος για το περιβάλλον. Αυτοί τα λεφτά τους θέλουν να πάρουν, από το φτωχό λαό που πληρώνει πάντα.  
Εμείς σας λέμε να τα πάρουν από εκεί που τα έδωσαν ή τα χαρίζουν τόσα χρόνια. από το αφορολόγητο πετρέλαιο των εφοπλιστών, από τα δισεκατομμύρια του αναπτυξιακού νόμου, από τα εξοπλιστικά προγράμματα κτλ. είναι πρόκληση το γεγονός ότι για τον λαό οι θυσίες δεν έχουν τέλος, ενώ από την άλλη οι μονοπωλιακοί όμιλοι συνεφέρουν μόνο το 5% στα ετήσια φορολογικά έσοδα του κράτους.
2ο. Οι δασικοί χάρτες δεν είναι ανεξάρτητοι από την γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.
Η κατασκευή και προβολή ιδιωτικών δικαιωμάτων σε κρατικά δασικά οικοσυστήματα, είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών διαχρονικά, που απέφευγαν μέχρι σήμερα την καταγραφή της κρατικής δασικής περιουσίας, αναγνώρισαν ανύπαρκτα δικαιώματα σε διάφορες κατηγορίες προσώπων και ενέκριναν την ένταξη δασικών οικοσυστημάτων σε σχέδια πόλης, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα και όχι οι ελιές που βρίσκονται σε μεγάλη εδαφική κλίση.  
3ο ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3240/2014 ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Η πιο πρόσφατη παρέμβαση (Ιούλης - Αύγουστος 2014). Ο νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση –βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών– ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» 
Ο νόμος αυτός εκτός των άλλων επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση κρατικών δασικών εκτάσεων μέσω της παραχώρησης. Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση κρατικών δασικών εκτάσεων μέσω της παραχώρησης, αποτελεί και μια μέθοδο κρατικής χρηματοδότησης των μονοπωλίων, αφού οι σχετικές επενδύσεις γίνονται με εξαιρετικά μικρές δαπάνες για τη γη. Η ραγδαία είσοδος –επενδύσεις– μέσω της διεύρυνσης των επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, ακόμη κι αν τηρηθούν οι «περιβαλλοντικοί όροι», θα εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο και μισή ζωή για τους όποιους εργαζόμενους, με επιδείνωση των όρων εργασίας, μισθό - «βοήθημα» και «δικαιώματα» που να διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της επένδυσης.

Η συγκεκριμένη πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου δεν είναι μόνο τέκνο της κρίσης, των μνημονίων και της τρόικας. Η πολιτική αυτή προωθείται διαχρονικά, τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη, στην ΕΕ, αφού απαντά στην ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων για θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους, για ανακοπή της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους.
Γι’ αυτό η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποκλίνεται στην «υγιή» επιχειρηματικότητα και συνεχίζει την ίδια πολιτική. Γι’ αυτό ψήφισε το 3ο μνημόνιο και ετοιμάζει το 4ο.  
Απευθύνεται σε «υπεύθυνους και υγιείς επιχειρηματίες», στους οποίους δήλωσε ότι θα τους εξασφαλίσει «σταθερό φορολογικό σύστημα» και «σταθερό χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο».

Είναι πρόκληση η στάση των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ που ψήφισαν το μνημόνιο και τώρα υποτίθεται ζητάνε την απόσυρσή των προαπαιτούμενων που ψήφισαν. 
Ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου και πρέπει να τους απομονώσει. Να οργανώσει την πάλη του ώστε η πολιτική αυτή που εμπορευματοποιεί τη γη και τα δασικά οικοσυστήματα να βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους και να ανατραπεί.

Ζητάμε:
  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς καμία επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από διαδικασίες, που το ίδιο το κράτος τους ανάγκασε να μπουν χωρίς δική τους ευθύνη.(μηχανικοί-δικηγόροι-συμβολαιογράφοι-τοπογραφικά)
·         Να αντιμετωπιστούν οι καταπατήσεις μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και επιχειρηματικών ομίλων. Καμία αναγνώριση τους. Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας του μικρομεσαίου αγρότη και επιτάχυνσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
·         Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
·         Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ο λαός να παλέψει για ένα δάσος και μια αγροτική παραγωγή που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου.


Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας,
με τη Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚΕ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου