13.1.17

ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ !!! Έκαναν "φτερά" τίτλοι σπουδών από φακέλους εκπαιδευτικών

Άφαντοι έχουν γίνει από τους φακέλους διορισμών αρκετών εκπαιδευτικών οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η προϊσταμένη της υπηρεσίας όπου τηρούνταν ο φάκελος εκπαιδευτικού (του κλάδου ΠΕ 23 Ψυχολόγων), η οποία είχε καταθέσει τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπίστωσε ότι το έγγραφο είχε...εξαφανιστεί!
Η Καθηγήτρια, της οποίας ο τίτλος είχε εξαφανιστεί, ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας σημειώνοντας ότι ο μεταπτυχιακός της τίτλος που αποκτήθηκε το έτος 2002 ελήφθη υπόψη ως αυξημένο τυπικό προσόν κατά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όπου επέτυχε τον διορισμό της στον κλάδο ΠΕ23 Ψυχολόγων αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την απονομή σε αυτήν του αντίστοιχου βαθμολογικού και μισθολογικού κλιμακίου και για την καβολή του αντίστοιχου μεταπτυχιακού επιδόματος.
Το υπουργείο Παιδείας, με τη σειρά του απευθύνθηκε στο ΝΣΚ, επισημαίνοντας πως έχουν χαθεί δικαιολογητικά από φακέλους εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, οι διορισθέντες έπαιρναν το επίδομα μεταπτυχιακού τίτλου και είχαν λάβει τις βαθμολογικές και τις μισθολογικές εξελίξεις που δικαιούνταν, ωστόσο στους φακέλους τους δεν υπήρχαν τα σχετικά έγγραφα.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), αφενός αναγνώρισε ότι τα διάφορα δικαιολογητικά από τον φάκελο εκπαιδευτικών, χάθηκαν με ευθύνη της υπηρεσίας κατά τη μεταφορά των ατομικών φακέλων τους και αφετέρου επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας και αποφάνθηκε πως πρέπει «να εκδώσει διαπιστωτική πράξη αποκατάστασης αφού από ενδιάμεσες πράξεις καθίσταται αδιστάκτως βέβαιο ότι γνώριζε την ύπαρξη των δικαιολογητικών που λείπουν».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι λόγω της παρόδου πολύ μεγάλου χρόνου καθίσταται λογικά αδύνατον να αναζητηθούν έγγραφα που θα φέρουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΝΣΚ Το υπουργείο Παιδείας οφείλει:
α) να εκδόσει διαπιστωτική πράξη αποκατάστασης αφού από ενδιάμεσες πράξεις της καθίσταται βέβαιο ότι γνώριζε την ύπαρξη των δικαιολογητικών που λείπουν και
β) ενόψει των κανόνων της χρηστής διοίκησης που διέπουν κατά το Σύνταγμα τη δράση των διοικητικών οργανων, τα αρμόδια όργανα ή/και υπηρεσίες οφείλουν με νεότερη πράξη τους (μετά την διαπιστωτική πραξη) να αποκαταστήσουν τους οικείους φακέλους και, στο πλαίσιο της  αποκατάστασης αυτής περιλαμβάνεται οπωσδήποτε και η αναδρομική αναγνώριση της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου με συμπληρωματική πράξη που θα ανατρέχει στον χρόνο της πρώτης καταβολής του μεταπτυχιακού επιδόματος ώστε να μην αναζητηθούν, τα  καταβληθέντα αντίστοιχα ποσά.
Την παραπάνω γνωμοδότηση εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ύστερα από το ερώτημα του υπουργείου Παιδείας αν υφίσταται δυνατότητα αναδρομικής αναγνώρισης της συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μέλους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) σε περιπτώσεις όπου απωλέσθησαν στους ατομικούς φακέλους τα σχετικά δικαιολογητικά.

alfavita.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου