24.1.17

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ – Πληρώνουμε τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Άλλη μία θέση «πρωταθλητή» κατέχει η χώρα μας, αλλά είναι από αυτές τις πρωτιές που μας πληγώνουν… την τσέπη, αφού φαίνεται πως έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη!

Μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τις αρχές του χρόνου, η βενζίνη στην Ελλάδα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι πρότινος η χώρα μας ήταν στην τρίτη θέση της λίστας του Oil Bulletin (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), πλέον ανέβηκε στη δεύτερη θέση, όπως γράφουν τα ΝΕΑ.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα είχε την τρίτη ακριβότερη βενζίνη πίσω από την Ολλανδία και την Ιταλία, αλλά πλέον προσπέρασε την Ιταλία κι ακολουθεί μόνο τις τιμές στη χώρα της τουλίπας.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 1,548 ευρώ έναντι 1,565 στην Ολλανδία και 1,547 της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ευρωζώνης ο μέσος όρος τιμής της βενζίνης είναι 1,419 ευρώ.
Την ίδια ώρα στις αγορές πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η πολιτική Τραμπ μπορεί να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, επιβεβαιώνοντας αυτούς που έλεγαν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε αύξηση του ΕΦΚ στη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Σε επίπεδο κυβέρνησης στελέχη της επιμένουν ότι δεν φταίνε οι φόροι για την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης, αλλά ξεχνούν ότι ειδικά στην περίπτωση της αμόλυβδης, το πετρέλαιο κι η διακύμανση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι υπεύθυνα μόνο για το 30-35% της τελικής του αξίας, ενώ αντίθετα το 65-70% της λιανικής τιμής στη χώρας μας αφορά αποκλειστικά φόρους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου