13.1.17

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Μέτρα για την γρίπη των πτηνών !

Τα Τμήματα  Κτηνιατρικής των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας  & Τριφυλίας ανακοινώνουν στους εκτροφείς πουλερικών ,οικόσιτων και συστηματικών τα εξής:
        Σύμφωνα με έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν  διαπιστωθεί  κρούσματα  γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρωπης , στα Βαλκάνια καθώς και στο Δέλτα του Έβρου .
Κατόπιν αυτών και με αφορμή αναφορά ύποπτων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στην Π.Ε Αρκαδίας, από σήμερα εντατικοποιούνται και επαυξάνονται τα μέτρα βιοασφάλειας με σκοπό τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών στα εκτρεφόμενα πουλερικά και τον άνθρωπο. Για το σκοπό αυτό πρέπει να εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
-Απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικοσίτων, ελευθέρας βοσκής,βιολογικής εκτροφής) σε ανοιχτούς χώρους –προαύλια,αυλές, αγρούς κλπ-εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ από υδροβιότοπους, ποταμούς,λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, σε μη περιφραγμένους χώρους
-Απαγορεύεται από κοινού η εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά.
-Τα πουλερικά να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους , τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
-Να μην διακινούν πουλερικά σε λαϊκές αγορές και ζωοπανηγύρεις.
-Να εφαρμόζουν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και ιδιαίτερα να μην καπνίζουν, πίνουν ή τρώνε με άπλυτα χέρια.
-Νακαθαρίζουν και να  απολυμαίνουν τακτικά με εγκεκριμένα απολυμαντικά τους χώρους εκτροφής των πουλερικών.
-Να μην επισκέπτονται τους χώρους εκτροφής άλλων πουλερικών και να μην επιτρέπουν σε τρίτους την επίσκεψή τους στη δική τους εκτροφή.
-Σε περίπτωση που παρτηρηθούν ομαδικοί θάνατοι πουλερικών , μειωθεί η κατανάλωση τροφής ή παύση η ωοτοκία από αυτά απότομα  να ενημερωθούν αμέσως τα Τμήματα  Κτηνιατρικής των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας & Τριφυλίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου