30.1.17

Ακάθεκτοι οι αγρότες - Γεμίζουν τρακτέρ οι εθνικοί δρόμοι

Ενισχύονται την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τους αγρότες της Νίκαιας να έχουν στόχο αφενός να σταθεροποιήσουν το μπλόκο στο σημείο αυτό με τη συμμετοχή περισσότερων συναδέλφων τους αφετέρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προχωρούν σε αποκλεισμούς της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα.
Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ενώνουν την Τετάρτη τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία που με το «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ θα φτάσουν στη Λάρισα. Η κινητοποίηση των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες, και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Οι αγρότες της Νίκαιας θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και την Παρασκευή καθώς στην προγραμματισμένη συγκέντρωσή τους θα ενημερώσουν τους πολίτες για τα αιτήματα τους.
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα έχει στηθεί το μπλόκο των αγροτών Νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής αναμένονται σήμερα μετά τις 11 το πρωί στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρο Χατζητομάρη, εξακολουθούν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Σερρών αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και Άσσηρο, ενώ όπως διευκρίνισε, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τον Λαγκαδά. Σήμερα θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.
Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων έμεινε χθες κλειστή για πολλές ώρες και στα δύο ρεύματα από αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.Οι ίδιοι δηλώνουν πως περιμένουν σήμερα και αύριο το μπλόκο τους να ενισχυθεί από συναδέλφους τους των γύρω περιοχών.
Τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη χθεσινή τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία).
Στη Δυτική Μακεδονία στήνονται μπλόκα από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη. Τα ακριβή σημεία δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά σίγουρο θεωρείται το μπλόκο που θα στηθεί σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Την απόφαση έλαβαν σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, ορίζοντας και τη συντονιστική επιτροπή του μπλόκου τους που διευρύνθηκε στα 15 μέλη, από 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί αύριο το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Στην περιοχή Αμυνταίου, πιθανόν σήμερα να στηθεί μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου.
Οι αγρότες των Σερρών μπορεί να μην κατάφεραν να φτάσουν στο τελωνεία του Προμαχώνα, προαναγγέλλουν ωστόσο πως έχουν κι άλλα σχέδια και θα τα εφαρμόσουν σήμερα. «Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον Προμαχώνα» δήλωσε αγρότης του συντονιστικού. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου, δημιουργώντας προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο για τη χώρα, αλλά και προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. «Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά» τονίζει. Το Σάββατο η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, έμεινε κλειστή για περισσότερες από έξι ώρες, με τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων από παρακαμπτήριες οδούς. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής επιχείρησαν από δύο διαφορετικά σημεία να φτάσουν στο τελωνείο, ωστόσο αποκλείστηκαν στη γέφυρα Στρυμονικού, στο Πετρίτσι και επί της Εγνατίας οδού στο Σιδηρόκαστρο, στο ύψος των λουτρών.
Άλλοι αγρότες επιχειρούν από το Σάββατο να προσεγγίσουν το τελωνείο των Ευζώνων, με πρόθεση όχι να το κλείσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Αγρότες από τα Γιαννιτσά, τη Χαλκηδόνα, περιοχές της Πέλλας, την Αλεξάνδρεια και το Κιλκίς αναμένεται σήμερα να κατευθυνθούν στο σημείο για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους που είναι ήδη εκεί με τα τρακτέρ τους. Αγρότες της Χαλάστρας σήμερα θα μεταβούν στα διόδια Μαλγάρων και το αργότερο αύριο θα κατευθυνθούν προς το  τελωνείο των Ευζώνων.
Αγρότες του Αιγίου έχουν ανακοινώσει πως θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τον καθημερινό τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου.
Στην Κρήτη, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν για περίπου ένα τέταρτο την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια».
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι περισσότεροι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναντηθούν για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου