10.1.17

Μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού και φυσικού αερίου λόγω καιρικών συνθηκών

«Σπάμε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε κατανάλωση αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Λόγω παγετού, όπως γράφει στην «Καθημερινή» η Χρύσα Λιάγγου, «οι καταναλώσεις φυσικού αερίου από το Σάββατο άρχισαν να σπάνε απανωτά ιστορικά ρεκόρ, ξεκινώντας από τις 220 χιλιάδες μεγαβατώρες και φτάνοντας χθες το βράδυ στις 290 χιλιάδες μεγαβατώρες, όταν οι μέχρι τώρα αιχμές του συστήματος ήταν στις 160 - 170 χιλιάδες μεγαβατώρες. Στα όρια των αντοχών του λειτουργεί και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς στα ασυνήθιστα επίπεδα άνω των 9.000 μεγαβατωρών έφτασε και η ζήτηση σε ηλεκτρισμό.:
»Στη λήψη έκτακτων μέτρων προχώρησε η ΡΑΕ προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις καταναλώσεις δοκιμάζοντας τις αντοχές των συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.  Ήδη τα αποθέματα της Ρεβυθούσας θα ενισχυθούν με ένα ακόμη φορτίο 114 χιλιάδων κυβικών, το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί στα τεχνικά του μέγιστα καθώς οι καταναλώσεις εξαιτίας αφενός της αυξημένης χρήσης λόγω ψύχους και της ηλεκτροπαραγωγής λόγω αύξησης των εξαγωγών στις γύρω χώρες λειτουργούν με συνολικό έλλειμμα 100.000 μεγαβατωρών. Η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί, καθώς η ΔΕΠΑ έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες εισαγωγής πρόσθετης ποσότητας από τα σημεία εισόδου στη Βουλγαρία και την Τουρκία και ο αγώνας των αρμοδίων αρχών είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το έσχατο μέτρο των εκ περιτροπής διακοπών στους οικιακούς καταναλωτές.
»Στα όρια των αντοχών του λειτουργεί από χθες και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς στα ασυνήθιστα επίπεδα άνω των 9.000 μεγαβατωρών έφτασε και η ζήτηση σε ηλεκτρισμό. Η άπνοια και η συννεφιά δεν ευνόησαν την παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα η συμβολή τους να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Από χθες το μεσημέρι το σύστημα φυσικού αερίου τέθηκε σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» (επίπεδο 2) και η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης που συνεκάλεσε η ΡΑΕ, έπειτα από τη γνωστοποίηση που έκανε ο ΔΕΣΦΑ, προχώρησε στη λήψη εκτάκτων μέτρων για σήμερα και αύριο. Ζητήθηκε η συνδρομή των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που συμμετέχουν στη διακοψιμότητα προκειμένου να εξοικονομηθούν φορτία φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με εξαίρεση τα ορυχεία της ΔΕΗ για να καλύψουν την αυξημένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
»Για πρωτοφανή κατάσταση του συστήματος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας κάνουν λόγο αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ, σημειώνοντας ότι λειτουργούν στα όρια των αντοχών τους. Η κατάσταση επανεκτιμάται συνεχώς μέσω επαναλαμβανόμενων συσκέψεων των αρμοδίων φορέων. Το επόμενο μέτρο, στην περίπτωση που χρειαστεί, θα είναι –όπως τονίζουν στην «Κ» στελέχη της ΡΑΕ– οι περικοπές εξαγωγών, χωρίς να αποκλείουν και την πιθανότητα των εκ περιτροπής διακοπών των οικιακών καταναλώσεων σε περίπτωση που υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις. Η ΡΑΕ διερευνά και πιθανές ευθύνες του ΔΕΣΦΑ ως Διαχειριστή του συστήματος για τη μη έγκαιρη κοινοποίηση του προβλήματος σχετικά με τα χαμηλά αποθέματα της Ρεβυθούσας. Η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι θα υπήρχαν άλλες δυνατότητες αντιμετώπισης εάν υπήρχε ενημέρωση από το Σαββατοκύριακο, όταν ήδη είχαν σημειωθεί τα πρώτα ρεκόρ στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Γεγονός είναι ότι ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε το σύστημα απευθείας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιπέδου 2 χωρίς να προηγηθεί το επίπεδο 1.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου